;
Üç yıl gibi bir sürede 4,5 milyar dolarlık yatırımla kurulması planlanan Biyoteknoloji Vadisi, Türkiye’nin bilimsel dönüşümünün simgesi olmaya hazırlanıyor. BİYOSAD ve Biyoteknoloji Vadisi Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Varlıbaş’ın deyimiyle: Bu bir sanayi projesi değil, gelecek vizyonu.
Yüzde 24 pazar payıyla Türkiye bilgisayar pazarındaki liderliğini pekiştiren Lenovo, Türkiye’yi Çin dışındaki yeni teknoloji üslerinden biri haline getirmeyi hedefliyor.
2030 yılına kadar karbon salımını yüzde 30 azaltmayı hedefleyen Alışan Lojistik, filosunda Hankook’un özel tasarım lastiklerini kullanarak doğru lastik yönetimi ile çevresel etkisini minimize ediyor. Bu iş birliğiyle hem emisyon hem de atık yönetiminde ciddi kazanımlar hedeflenirken, Hankook modeli Türkiye geneline yaymayı planlıyor.
Petrol platformları için iklimlendirme sistemi geliştiren ilk Türk şirketi olan Alarko Carrier, veri merkezlerine özel çözümlerle uzmanlığını yeni alanlara taşıyor. Yüksek güvenlik gerektiren projelerden, yapay zekâ destekli enerji verimliliği sistemlerine kadar genişleyen bu dönüşüm, şirketin mühendislik gücünün ve verimlilik vizyonunun bir parçası.
Çeyrek asrı aşkın deneyimiyle yazılım geliştiren Bimser, artık yalnızca Türkiye’de değil ABD’den Orta Doğu’ya, Afrika’dan Asya’ya kadar birçok bölgede dijital dönüşümün güvenilir yol arkadaşı olmayı hedefliyor. Bimser CEO’su Murat Atıcı’ya göre önümüzdeki süreçte bilişim ve yapay zeka sektöründe öne çıkacak başlıklar arasında kodlama asistanları geliyor.
WSI Londra’nın geliştirdiği “Yapay Zeka Liderlik Endeksi”nin oluşturulması kapsamında Forbes Türkiye’nin düzenlediği yuvarlak masa toplantısının üçüncüsü gerçekleşti. Oxford Saïd Business School’un da işbirliği ile yapılacak endeksin global ölçekte yaygınlaştırılması hedefleniyor. Birçok sektörden CEO’nun katılımıyla yapılan toplantıda, “Liderler, yapay zeka konusunda nasıl bir rol üstlenmeli?” sorusuna yanıt arandı.
Küresel büyüme yolculuğunda yeni bir sayfa açan MİA Teknoloji, Londra merkezli MIACorpUK Ltd’yi kurarak, mobilite, yapay zeka ve akıllı şehir teknolojilerindeki bilgi birikimini Avrupa pazarına taşımaya hazırlanıyor.
Türkiye’de üretimini büyütecek yeni yatırımlar yapmaya devam eden Nestlé Türkiye, Purina markası ile 2025 yılında yeni evcil hayvan maması fabrikasını faaliyete geçirecek. Çeşitli fazlar halinde ilerleyen bu yatırım 98 milyon İsviçre frangı olurken, şirketin Türkiye’deki altıncı fabrikası olacak. Fabrikadan bölgeye ihracat da gerçekleştirilecek.
Animasyon, Türk sinemasının parlayan yıldızı olarak adeta sektörü sırtladı. Özellikle Rafadan Tayfa’nın başarısı, Türk animasyon filmleri açısından büyük bir dönüm noktası oldu.
İSF Studios, Rafadan Tayfa serisi ile gişe rekorları kırıyor. Gişe hasılatından 553 milyon lira elde eden İsmail Fidan, kurduğu ekosistemle etki alanını genişletmek niyetinde.
Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücü bu yılın ilk altı ayında 12 bin 909 MW’a yükseldi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) Eylül 2024 itibarıyla toplam 34 GW gücünde 658 adet depolama kapasitesi ön başvurusu yapıldı. Elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerjideki ihtiyaç arttıkça enerji depolama sistemi geliştirmek üzere stratejik yatırım yapan şirketlerin sayısı da artıyor.
Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri, 2024’ü 500 milyon euro ciroyla kapatıyor. Fas’ta yaptığı 100 milyon euro’luk yatırımla temizlik kağıtları endüstrisindeki iddiasını artıran şirket, bölgesel bir oyuncu olma yolunda.
Alarko Şirketler Topluluğu, 2028 yılına kadar 1 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’de ve Kazakistan’da toplam 10 bin dönümlük IoT ve YZ entegreli modern sera kuracak.
Küresel iklim değişimi akıllı tarım uygulamalarına stratejik bir konum kazandırdı. Türk tarımının gündem maddesi de artık bu yeni teknolojiler ve bunların bir an önce sektöre uyarlanması.
Depolama tesisi kuran yatırımcılara yenilenebilir enerji santrali kurma hakkı tanıyan mevzuat değişikliğiyle birlikte Eylül 2024 itibarıyla 658 başvuruyla ön lisanslı depolama kapasitesi başvuruları 34 GW seviyesine ulaştı. Kurulu ilk depolamalı kapasitelerin 2025 yılının son çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. Bu sayede Türkiye’nin depolama kapasitesinin yenilenebilir enerji santrallerine bütünleşik olarak artacağı öngörülüyor.
Üretim portföyünde yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmakta kararlı olan Enerjisa Üretim, YEKA-2 projeleri kapsamında yapacağı 1,3 milyar dolarlık yatırımla adından söz ettiriyor. Hedefi beş yıl içinde rüzgar santrallerinde bin 372 MW kurulu güce ulaşmak.
Rüzgar ve hidroelektrik santralleri ile toplamda 320 MW’lık yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşan Akenerji’nin radarında şimdi de güneş enerjisi (GES) projeleri var.
Macaristan’ı Avrupa’daki merkez üssü olarak belirleyen Polat Enerji, bu yıl devreye alacağı 86 MWp kapasiteli güneş enerjisi santralleri ile global enerji pazarındaki iddiasını güçlendirecek.
Özellikle tüketim malları ve CNG ile LNG gibi sıkıştırılmış gazların da dahil olduğu kimyevi maddeler lojistiğinde büyümeye odaklanan Alışan Lojistik, ADR mevzuatına uygun 600’den fazla ISO tank ve tanker filosuyla ayda 5 binden fazla sefer gerçekleştiriyor.
Türkiye’nin en büyük güneş santrali projelerinden biri olan YEKA Erzin-2, IC Enterra tarafından kademeli olarak hayata geçiriliyor. Santralin yıl sonuna kadar tam kapasiteye ulaşması hedeflenirken şirket İtalya’da da yenilenebilir enerji yatırımları için ilk adımlarını attı.
Özbekistan’ı yurt dışı yatırımlarının merkezi haline getiren Cengiz Enerji, önce Taşkent’te sonra da Sirdaryo’da her biri 240 MW kurulu güce sahip iki doğal gaz çevrim santrali kurarak üretime başladı. Şirketin hedefinde 2026’da devreye alacağı Cizzak’taki üçüncü santral ile Özbekistan’daki kurulu gücünü bin 30 MW’a çıkarmak var.
Önümüzdeki dönemde yurt dışı yatırımlara ağırlık vermeyi planlayan Consus Enerji’nin yeni dönem planları arasında Bahamalar’da iki adanın enerjisini sağlamak da var. 85 MW kapasiteli bu projenin tamamlanmasıyla şirket toplam kurulu gücünü yaklaşık iki katına çıkarmaya hazırlanıyor.
Güvenlik yazılımları geliştirerek yola çıkan MİA Teknoloji, şimdilerde savunma sektöründe kazandığı NATO ihalesi ile adından söz ettiriyor. ABD’deki iştiraki ise 90 milyon dolar değerleme ile sağlık sektöründe yeni bir ortak kazandı. Şirketin masada olduğu başka işler de var.
TAZI AI, pazardaki trendleri dönüştürme potansiyeline sahip, yüksek teknoloji üreten şirketlerin yer aldığı “2019 Cool Vendors in Artificial Intelligence Core Technologies” raporunda yer alan dört şirketten biri oldu.
Müşterilerin dijital ayak izlerinden veri analizi ve müşteri kaybı engelleme çözümü üreten B2Metric, 4 milyon dolarlık yeni yatırım turuyla global büyümeye odaklanıyor.
PhiTech, yüzde 50’nin altında olan nadir genetik hastalıklardaki mevcut tanı oranını yapay zeka destekli teknolojisiyle yüzde 80’lere çıkarıyor.
Şimdiye kadar şirketlerin enerji ve karbon emisyon yönetimini yapan Faradai, yapay zeka ürününü geliştirerek farklı uzmanlıklarda yapay zeka algoritmasının beraber çalıştığı bir platforma dönüştürüyor.
Tıbbi görüntülemeyi hızla okuyor, teşhisi koyuyor, bir dakika içinde doktora rapor gönderiyor. 100 bin kişiye beş radyolog düşen Türkiye’de Hevi AI kullanan 35 hastane var. Şimdilik...
Başarılı atılımlarla güneş paneli üretiminde Avrupa’da birinci, dünyada ise dördüncü sıraya yerleşen Türkiye, enerji depolama teknolojisinde de birçok dev yatırımı faaliyete geçirmeye devam ediyor. Türkiye’nin, tamamlanacak yatırımlarla birlikte önümüzdeki beş yıl içinde enerji depolama sanayisinde güneş paneli üretimindeki gibi dünyada söz sahibi olacağı öngörülüyor.
Alterna CX’in yapay zeka tabanlı veri analitiği, dijital ayak izlerini takip ederek şirketlere müşterilerinin geri bildirimleri hakkında ‘gerçeği’ söylüyor.