;
Arama

Petrol piyasasındaki arz-talep dinamikleri fiyatları nasıl etkiliyor?

Brent ham petrolü, artan jeopolitik gerginlikler, aşırı arz endişeleri ve dalgalanan talep tahminlerinin etkisiyle petrol fiyatlarındaki oynaklığın artmasıyla birlikte İsrail'in İran'ın enerji altyapısına saldırı düzenleyeceği endişeleriyle 7 Ekim'de varil başına 80 doların üzerine çıkarak Ağustos 2024'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

27 Ekim 2024, 01:05 ÖS EKLENDİ
Petrol piyasasındaki arz-talep dinamikleri fiyatları nasıl etkiliyor?

IG MENA'da piyasa analisti olarak görev yapan Monte Safieddine, Forbes Ortadoğu'ya yaptığı açıklamada, petrol üretimini ilgilendiren jeopolitik gerginliklerin, kötü şöhretli risk primini daha da dengesiz hale getireceğini ve daha dalgalı kısa vadeli hareketlere yol açacağını söyledi.

Dünya Bankası, Nisan ayında petrol fiyatı tahminlerini 2023'teki varil başına 83 dolardan 2024'teki varil başına ortalama 84 dolara yükseltti, ardından sürekli değişen arz-talep dinamiği nedeniyle 2025'te varil başına 79 dolara geriledi.

Petrol talebi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), küresel petrol tüketimindeki yavaşlamayı gerekçe göstererek, ekim ayında 2024 ve 2025'e ilişkin küresel petrol talebi büyüme tahminini üst üste üçüncü ay düşürdü .

Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre, dünya petrol talebinin 2024 yılında günlük 1,93 milyon varil (bpd) artması bekleniyor. Bu, daha önce tahmin edilen 2,03 milyon bpd'den 106.000 bpd düşüş anlamına geliyor. OPEC, aşağı yönlü revizyondan sonra bile endüstri tahminlerinin en üst noktasında yer almaya devam ediyor.

Bu arada, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Ekim ayında yayımladığı aylık petrol piyasası raporuna göre, küresel petrol talebinin 2024'te yaklaşık 900.000 bpd ve 2025'te 1 milyon bpd'ye yakın artacağını öngördü. Her iki rakam da 2022-2023'te kaydedilen 2 milyon varil petrol talebi artışından daha düşük.

Paris merkezli ajans şimdi Çin talebinin 2024'te 150.000 bpd artmasını bekliyor, bu önceki tahmine göre 30.000 bpd düşüş. Çin petrol talebinin beklentilerin altında kalmaya devam ettiğini ve genel büyüme üzerindeki başlıca engel olduğunu söyledi.

New York merkezli Again Capital'in ortağı John Kilduff, Forbes Orta Doğu'ya yaptığı açıklamada , "Kuzey Yarımküre'deki kış dönemi küresel talebin zirve yaptığı dönem olsa da, Çin ve Avrupa'daki zayıf üretim sektörü anlamlı talep büyümesi için bir engel olmaya devam ediyor" dedi.

Çin'in ekonomik büyüme pozisyonunu canlandırmak için duyurduğu taahhütlerin, belirtilen hedeflere ulaşmak için yeterli görünmediğini ve emlak sektöründeki zayıflık ve devam eden genç işsizliği göz önüne alındığında ek önlemlere ihtiyaç duyulacağını kaydetti.

Parasal sıkılaştırmanın veya gevşetmenin etkisi

IMF, Ocak ayında yayınladığı raporda, yüksek petrol fiyatlarının petrol ihracatçılarının temel göstergelerini iyileştirdiğini ve daraltıcı para politikası şoklarının olumsuz etkisini azalttığını tespit etti.

UBS'de emtia analisti olan Giovanni Staunovo, Forbes Ortadoğu'ya yaptığı açıklamada, parasal ve mali teşvik önlemlerinin 2025'te talebi desteklemesinin muhtemel olduğunu, zayıflayan ABD doları ile birlikte petrolün birçok tüketici ülkede daha ucuz hale geleceğini söyledi.

Economist Intelligence Unit'in (EIU) Nisan ayındaki raporuna göre, güçlenen ABD doları, birçok ülkede petrol fiyatlarındaki artışın enflasyon üzerindeki etkisini daha da kötüleştirebilir ve özellikle gelişmekte olan piyasalarda ödemeler dengesi baskılarını artırabilir.

Petrol arz fazlası

IEA, Ekim raporunda, dünya çapında petrol üretim kapasitelerini ve tedarik zincirlerini bozacak büyük bir olayın yaşanmaması durumunda, küresel petrol piyasasının 2025'te önemli bir fazlalıkla karşı karşıya kalmasının beklendiğini belirtti . Arz görünümü, IEA ve üye ülkelerinin elinde bulundurduğu güçlü petrol rezervleri tarafından destekleniyor. Bu rezervler arasında, 1,2 milyar varilden fazla kamu ham petrol stokları ve endüstri yükümlülükleri kapsamında tutulan ek 500 milyon varil yer alıyor.

Eylül ayında Suudi Arabistan, Rusya, Irak, BAE, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman'ın da aralarında bulunduğu OPEC+ ülkeleri , ek gönüllü üretim kesintilerini kasım sonuna kadar 2,2 milyon varil/gün olarak uzatma konusunda anlaştılar.

Kilduff, OPEC+'ın kota uyumu konusunda geride kalanların, ABD petrol üretiminin "inatla yüksek" kaldığı bir dönemde vaat ettikleri kesintilere uymalarının pek olası olmadığını belirtti.

"Piyasa, Suudi Arabistan'ın gazabına uğrama ve Suudilerin önleyici bir pazar payı savaşında piyasayı arzla doldurduğu 2020'nin tekrarı riskiyle karşı karşıya. Bu nükleer seçenek gibi görünse de Suudiler bunu daha önce yaptı" dedi.

Ancak farklı bir bakış açısıyla, The PRICE Futures Group'un kıdemli piyasa analisti Phil Flynn, Forbes Ortadoğu'ya yaptığı açıklamada, enerji fazlası söyleminin fazlasıyla abartılı olduğunu söyledi.

"Alternatif yakıtlar ve talep artışına ilişkin projeksiyonların abartıldığını düşünüyorum" diyen uzman, zirve talebi öngören modellerin, zirve petrol üretimini öngören modeller kadar hatalı olduğunu sözlerine ekledi.

Ortadoğu savaşındaki tırmanış fiyatlara nasıl etki ediyor?

İran'ın İsrail'e karşı 200'den fazla füze fırlatmasının ardından ham petrol endeksleri bu ayın başlarında yükseldi ve bu durum İsrail'in İran petrol tesislerine misilleme yapma olasılığını artırdı. İsrail henüz yanıt vermedi.

Kilduff, "Mevcut Ortadoğu çekişmesi fiyatlar için tek destekleyici faktördür ve eğer İsrail, İran'ın petrol altyapısına saldırmamayı seçerse veya durumu başka şekilde yatıştırırsa, fiyatlar hem Brent hem de WTI için varil başına 70 doların altına düşecektir" dedi ve İsrail'in İran'a önemli bir saldırı düzenlemesi durumunda İranlıların petrol kartını oynayabileceğini ve bölgedeki diğer enerji altyapılarına saldırabileceğini sözlerine ekledi.

S&P geçen hafta yayınladığı raporda, çatışmanın nakliye sektörüne de destek verdiğini, tanker navlun oranlarının savaş tehdidi altında destek bulduğunu, gemi sahiplerinin yeni donanımlara karşı temkinli olduğunu ve jeopolitik manzaranın sürekli değiştiğini belirtti.

Lynn, petroldeki jeopolitik risk priminin düşük seviyede seyrettiğini, tüccarların İran çatışmasından dolayı bir petrol şoku yaşanmayacağına güvendiklerini belirtti.

EIU, özellikle İran ve İsrail arasında topyekün bir savaş olmak üzere Orta Doğu'daki çatışmanın tırmanmasının petrol sevkiyatlarına yönelik algılanan herhangi bir tehdit durumunda fiyatların varil başına 100 doların üzerine kolayca çıkabileceği uyarısında bulundu.


"Küresel Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • 2025'te gözler onlarda olacak: İzlenmesi gereken 50 şirket

    forbes.com.tr
     2025'te gözler onlarda olacak: İzlenmesi gereken 50 şirket

  • Kadınlar dünya sahnesinde ilerliyor mu geriliyor mu?

    forbes.com.tr
    Kadınlar dünya sahnesinde ilerliyor mu geriliyor mu?

  • 2024’te enflasyon endişesi gerçeklik kontrolünden geçti

    forbes.com.tr
    2024’te enflasyon endişesi gerçeklik kontrolünden geçti

  • Yeni bir pandemi 13,6 trilyon dolarlık ekonomik kayba neden olabilir

    forbes.com.tr
    Yeni bir pandemi 13,6 trilyon dolarlık ekonomik kayba neden olabilir

  • Elon Musk serveti 400 milyar doları aşan ilk insan oldu

    forbes.com.tr
    Elon Musk serveti 400 milyar doları aşan ilk insan oldu

  • Tesla hisseleri yüzde 6 artışla yeni rekor seviyeye ulaştı

    forbes.com.tr
    Tesla hisseleri yüzde 6 artışla yeni rekor seviyeye ulaştı

Yazarlar

Çok Okunanlar