Forbes 2025 milyonerler listesi: En zengin 100 Türk
Dört yıl aradan sonra hazırladığımız bu ilk listede 108 kişinin toplam serveti 128,5 milyar dolar. (Aynı servet rakamına sahip olan isimler aynı sıra numarasıyla yer aldığı için 100 listesinde 100’den fazla isim var.) Ve tıpkı dolar milyarderlerinde olduğu gibi bu da bir rekor. 2020 yılında hazırladığımız son listede 119 kişinin toplam serveti 100 milyar dolardı. Önceki yıllarda birkaç kez Forbes listesinde “Milyarder Aileler” içinde bulunan Şevket Sabancı’nın torunları Can Köseoğlu ve Kazım Köseoğlu da bu yıl listede yer aldı.
Safi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi dışında, diğer üç kişinin tamamı BIST’e yeni kote olan şirketlerin büyük hissedarları: Ankara merkezli Gülermak Ağır Sanayi’nin yönetim kurulu başkanı Kemal Tahir Güleryüz, Gen İlaç’ın kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Abidin Gülmüş, kuyum dendiğinde Türkiye’de ilk akla gelen isimlerden Ahmet Ahlatcı. Balsu Gıda’nın hisseleri biraz daha yükselirse iş ve siyaset dünyasının tanınmış aktörlerinden biri olan Zapsu da Forbes 100’e girebilir.
Forbes Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Handan Bayındır: Muhafazakâr bir servet haritası
Henüz listede yer almayan ama halka açık şirketlerindeki hisseleri 300 milyon dolar seviyesinde olan başka isimler de var. Altınay Savunma’nın kurucusu Hakan Altınay ve CW Enerji’nin kurucusu Tarzan Tarık Sarvan gibi... Son iki buçuk yılda 122 şirket halka arz edildi ve bu yılın sonuna kadar 100 şirketin daha halka arz edilmesi planlanıyor. Bu trend önümüzdeki yıllarda listeye yansımaya devam edecek. Tabii iniş çıkışları ile birlikte… Örneğin geçen yıl milyarderler listesi için hesaplamaları yapmaya başladığımızda halka açık Agrotech’teki hisseleriyle Hümeyra Keskin’in serveti milyar dolar seviyesine yaklaşmıştı. Keskin, Nisan 2024’te yayımlanan global milyarderler listesinde yer alamadı. Şirketin hisseleri düşmeye devam etti ve serveti de 500 milyon dolarlara kadar geriledi. Geçen ay sonunda da şirketin piyasa değeri 247 milyon dolara kadar gerilemişti.
Halka açık şirketlerdeki hisseler Forbes 100’deki isimlerin birçoğunun servetlerinde önemli bir yer tutuyor. Forbes’un metodolojisi gereği, halka açık şirketler söz konusu olduğunda şirketin piyasa değeri üzerinden hisselerine düşen kadarı servetlerine ekleniyor. Forbes 100 her yayımlandığında olduğu gibi bir kez daha hatırlatmakta yarar var: Listedeki isimlerin karşısında gördüğünüz rakamlar, banka hesaplarındaki nakit ve nakit eşdeğeri varlıkları yansıtmıyor.
Listede nakit zengini isimler var, mesela Murat Vargı bunlardan biri. Ancak çoğunun Forbes’un hesaplamasına dahil ettiği nakit varlıkları, toplam servetleri içinde küsurat sayılabilecek kadara küçük bir kısım. Tabii 5, 10 hatta 50 milyon dolarların Forbes 100 için “küsurat” sayılacağını da not düşmek gerek. Aynı şekilde Suzan Sabancı’nın Boğaz’daki yalısı, Mehmet Rüştü Başaran’ın otomobil koleksiyonu, Türkiye’nin önde gelen koleksiyoncularından Lucien Arkas’ın resim koleksiyonu da toplam servetleri içinde küçük bir yer tutuyor.
Liste yayımlandıktan sonra bazılarının “Nasıl hesaplamışlar bilmiyorum, benim bu kadar param yok” diye açıklamalar yapmaları bundan. Gerçekten de o kadar paraları yok, Forbes’un hesaplaması sahibi oldukları şirketlerdeki hisselerle varlıklarının değeri… Bu hesaplamaları yapmak da araştırmayı 2005’ten bu yana (son dört yıldaki arayı çıkarınca) 21 yıldır yapan Forbes Türkiye için bile kolay değil. Çünkü açık kaynakların sayısı ve güvenilirliği azalıyor. Bazen halka açık şirketlerin hissedar yapısını dahi öğrenmek mümkün olmuyor.
Yayımlandığı ilk günden bu yana yer almak isteyenlerin de, “Bizi yazmayın” diyenlerin de hatta bu konuda bazı yıllar fikir değiştirenlerin de çok olduğu bir liste bu. Ancak hesaplamalar yapılırken göz önünde bulundurulan tek şey, bilgi ve veriler. En önemli bilgi kaynaklarımızdan biri listede yer alan isimlerin şirketlerinin finansal işlerden sorumlu yöneticileri. Ancak beyanlar bilgi ve veriler olmadan tek başına yeterli değil.
Forbes küresel milyarderler listesi ve tüm dünyada farklı edisyonları tarafından hazırlanan ‘En Zenginler’ sıralamalarının metodolojisi ve entellektüel sahipliği Forbes’a ait ve Forbes ABD’nin bu alanda uzmanlaşan editör kadrosu tarafından son haline getiriliyor. Listede olanlar kadar olmayanlar da çok konuşuluyor.
Eğer listede “Neden yok?” diye sorduğunuz, herkesin tanıyıp bildiği isimler varsa cevabı basit, güvenilir bilgi ve kaynaklara dayalı, sadece beyana dayalı olmayan bir hesaplama yapılamadığı için yoklar. Dört yıllık bir aradan sonra daha fazlasını öğrenmek için çalışmaya devam ediyoruz. İşte En Zengin 100 Türk...
Forbes Türkiye dolar milyarderi Türkler 2025 listesi

34. Ali İsmail Sabancı
960 milyon dolar
Esas Holding
Yaş: 56
Şevket Sabancı ve Ailesi tarafından 200o yılında kurulan Esas Holding’ten, Forbes 100’De yer alan aile üyelerinin toplam servetİ, 2,5 milyar dolar civarında.
Ancak listede yer almayan aile üyeleri ile birlikte (Emine Sabancı Kamışlı’nın çocukları Fethi Ali ve Kerem Kamışlı, merhum Şevket Sabancı’nın eşi Zerin Sabancı, Ali Sabancı’nın çocukları Kaan Ali ve Emrecan Şevket Sabancı) bu rakam 3,5 milyar doların üzerinde. Sadece halka açık Pegasus’un aile üyelerine ait hisselerinin toplam değeri yaklaşık 1,8 milyar dolar. Pegasus, Ali Sabancı’nın ifadesiyle dünya süper liginde yer alıyor: “Üçüncü yılımıza girdik halka açık şirketlerde kendi sektörümüzde EBİTDA marjı itibarıyla en kârlı şirketiz.” İstanbul, Londra ve Frankfurt’ta ofisleri bulunan Esas, Türkiye’nin en büyük aile yatırım ofislerinden. Şirket bugüne kadar özel sermaye, gayrimenkul, girişim sermayesi ve kamu piyasaları dahil olmak üzere 175’ten fazla yatırım yaptı.
35. Ahmet Nazif Zorlu
950 milyon dolar
Zorlu Holding
Yaş: 80
Ahmet Nazif Zorlu, Forbes 100’ün hazırlanmaya başladığı 2005’ten bu yana listede ya milyarderler arasında yer aldı ya da hemen sınırda…
Zorlu Holding deyince ilk akla gelen şirket Vestel Elektronik’in hisseleri 21 Nisan’da 44,54 liraydı.
Bu, Vestel’in 1 Ocak 2024’deki 47 liralık seviyesine çok yakın ama bu yıl haziran ayında 102 liraya kadar çıktığı düşünülünce önemli bir düşüş var. Mart ayında açıklanan 2024 yılı bilançosunda Vestel’in rekor zararı (11 milyar TL) çok konuşulmuştu. Zorlu Holding geçen yıl, Zorlu Enerji Dağıtım A.Ş.’deki paylarının tamamını Palmet Enerji iştiraki Gaztrak Enerji’ye 200 milyon dolara satmıştı. Ahmet Nazif Zorlu’nun 3 milyar dolar yatırım yaptığını söylediği Zorlu Center içindeki AVM’nin satışı için de teklifler alındığı zaman zaman haberlere konu oldu. Daha önce Büyükdere Caddesi üzerindeki Levent 199 için de satış görüşmeleri yapılmış ancak sonuçlanmamıştı.
Serveti içerisinde Korteks ve Zortek ile nikel madenleri de bulunan Zorlu, bir süre daha sınırdaki yerini koruyacak gibi görünüyor.
35. İbrahim Çeçen
950 milyon dolar
IC Holding
Yaş: 83
New York’ta Birleşmiş Milletler binasının yanında bulunan Türk Evi Merkezi, Yavuz sultan selim köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, Antalya Havalimanı, St. Petersburg otoyolu, Akkuyu Nükleer Güç Santrali..
İbrahim Çeçen’in gayrimenkul alanında son yıllarda imza attığı projelerden sadece bazıları…
1969 yılında temellerini attığı holding, bugün 40 binden fazla çalışanıyla inşaat ve enerji dışında turizm, sanayi, altyapı ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Holding şirketlerinden IC İçtaş Enerji hidroelektrik ve güneş santrallerinin de olduğu 1047 MW’lık enerji kapasitesine sahip. Turizm sektöründe IC Hotels, İçtur, IC Bomonti ve IC Çeşme Marina markalarıyla varlar. Sanayi alanındaki yatırımları ise üretiminin yüzde 90’nını ihraç eden Treysan ile devam ediyor. Çeçen’in 2004 yılında kurduğu Çeçen Vakfı’nın en önemli katkılarından biri 2007 yılında açılan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi.
35. Mehmet Rüştü Başaran
950 milyon dolar
Habaş Topluluğu
Yaş: 78
Mehmet Rüştü Başaran, Forbes 100’ün en gizemli isimlerinden. şirketi HABAŞ’ın aksine kendisi bir o kadar görünmez.
Hakkında en bilinen şey otomobil sevgisi.
Dünyanın önde gelen lüks araba koleksiyoncularından birisi olan Başaran’ın garajında Ferrari 288 GTO, Ferrari F40, Ferrari Superamerica, Mclaren F1, Porsche Carrera GT ve Hennessy Venom gibi lüks arabalar yer alıyor. Başaran sınai ve tıbbi gaz alanında Türkiye’nin en büyük şirketi olan Habaş’ın yanı sıra Anadolubank’ın da büyük hissedarı. Demir - çelik, enerji sektörlerinde de faaliyet gösteren şirketin en yeni büyük yatırımı otomotiv sektöründe. Honda Türkiye’nin binek otomobil fabrikasını satın alan şirket bugüne kadar bu alanda 250 - 300 milyon dolar yatırım yaptığını, toplam yatırımın ticari araçlarla birlikte 1 milyar euro’yu bulacağını açıkladı.
35. Ömer Koç
950 milyon dolar
Koç Holding
Yaş: 63
2016 yılında ağabeyi Mustafa V. Koç’un vefat etmesi üzerine Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenen Ömer Koç, aynı zamanda dünyanın en büyük İznik tabak ve obje koleksiyonuna sahip koleksiyonerlerinden. Plastik sanatlar ve antika kitapların da tutkulu bir koleksiyoncusu olan Koç, Salacak’taki yalısını sadece kişisel orijinal kitap koleksiyonuna ayırmış. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye’nin en büyük el yazması koleksiyonerlerinden.
35. Turgay Ciner
950 milyon dolar
Ciner Holding
Yaş: 69
Ciner Holding, ana faaliyet alanı olan madencilikte global liderlik hedefi ile çalışıyor. soda külü (trona) alanında, We Soda ile küresel bir oyuncu.
WE Soda’nın 2024’te uluslararası piyasalarda çıktığı 500 milyon dolarlık, yedi yıl vadeli eurobond ihracına 2,5 milyar dolara yakın talep gelmişti. Ciner, kasım ayında Şişecam Whoming LLC ve Pasific Soda’daki hisselerini de 285,4 milyon dolara Şişecam’a devretmişti. Ardından yine ABD’de Genesis Alkali’yi 1,4 milyar dolar değerleme üzerinden satın aldı. Böylece soda külü üretimi 9,5 milyon tona çıkacak. Ciner Grubu, madencilik ve enerji dışında cam, deniz taşımacılığı, liman işletmeciliği alanında faaliyet gösteriyor. Turgay Ciner, 2000 yılında Sabah Grubu’nun yüzde 50’sine ortak olarak adım attığı medya sektöründen 2025 yılının başında Ciner Yayın Holding’teki tüm hisselerini satarak çıktı. Ciner Yayın Holding, Habertürk, Show TV ve Bloomberg HT gibi markaları bünyesinde barındırıyordu. Halka açık tek şirketi Park Elektrik’in piyasa değeri sadece 2,5 milyar lira ve 1997’den beri BIST’de işlem görüyor.
40. Fuat Tosyalı
940 milyon dolar
Tosyalı Holding
Yaş: 63
Fuat tosyalı, son yıllarda demir – çelik sektöründe en büyük yatırımlara imza atan kişi. Son beş yılda toplam yatırımlarının miktarı 6 milyar doları aştı.
Her yıl 1,5 - 2 milyar dolar yatırım yapmayı planlayan holding, beş yıl içinde 8 milyon ton üretime ulaşarak dünyanın en büyük 20 çelik üreticisinden biri olmayı hedefliyor. Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük özel sektör yatırımı olma özelliğini taşıyan Cezayir’de kurulu şirketleri Tosyalı Algerie’nin yatırım tutarı 6,5 milyar dolara ulaştı. Holdingin son ilgi alanı ise güneş enerjisi. Türkiye’de sekiz ilde 1,2 gigavatlık güneş enerjisi kapasitesi için yatırıma başlayan Tosyalı, bu alana 1 milyar dolara yakın yatırım yaparak çelik üretimindeki yenilenebilir enerji ihtiyacını öz tüketimle karşılayan yegane çelik şirketi olmak istiyor.
41. Fatih Tosyalı
930 milyon dolar
Tosyalı Holding
Yaş: 58
42. Mehmet Avni Kiğılı
920 milyon dolar
Hayat Holding
Yaş: 51
Mehmet Avni Kiğılı’nın “Bulunduğumuz her ülkede pazar payı olarak ilk üçteyiz. Dünyada her hanede bir Hayat ürünü olmasını istiyoruz” diye övündüğü Hayat Holding, 17 ülkede 44 üretim tesisi ile 2023 yılında 4,2 milyar dolar ciro gerçekleştirdi.
Dünyanın dördüncü büyük bebek bezi üreticisi Hayat Kimya, Orta Doğu, Doğu Avrupa ve Afrika’nın da en büyük temizlik kağıtları üreticisi. Hayat, ağaç bazlı panel üretiminde Kastamonu Entegre ile faaliyet gösteriyor. Hayat Holding’in ikinci kuşak patronu Forbes 100’de ailesini temsil eden tek isim. Çünkü Hayat Kimya ve Kastamonu Entegre’de en büyük hissedar o. Forbes’un tahminine göre babası Ahmet Yahya Kiğılı, üç kız kardeşi (Ayşe Vildan Kiğılı, Gülsüm Tuba Çizmeci ve Nida Aydın) de eklendiğinde ailenin toplam serveti 3 milyar dolara yakın.
43. Ali Rıza Yıldırım
900 milyon dolar
ARY Holding
Yaş: 67
Yıldırım Kardeşler için 2025 hareketli geçiyor. aralarında bir protokol imzalayarak işlerini ayırdılar.
Madencilik liman işletmeciliği ve enerji başta olmak üzere dokuz sektörde 57 ülkede faaliyet gösteren Yıldırım Holding de ikiye bölündü ve Eti Krom’un da dahil olduğu Türkiye’deki enerji işleri ve Gemlik Gübre Ali Rıza Yıldırım’da kaldı. Adının baş harflerinden oluşan ARY Holding’in merkezi de 2004’te 30 milyon dolara satın aldıkları, dizi platosu olarak kullanılan Beykoz Kundura Fabrikası oldu. Geçen mart ayında, Borsa İstanbul’da işlem gören Tekfen’in yüzde 8,88 hissedarı olan Ali Nihat Gökyiğit Yatırım Holding’in tamamını 4 milyar 9 milyon TL’ye satın alarak Tekfen’de yüzde 27 paya sahip oldu.
43. Yüksel Yıldırım
900 milyon dolar
CoreX Holding
Yaş: 65
Yüksel Yıldırım ise İstanbul’daki holding merkezinde CoreX Holding ile yola devam ediyor. 2019’da Forbes Türkiye’ye verdiği röportajda 10 yıl sonra servetinin kabaca 3 - 5 milyar dolara ulaşacağını öngörmüştü. Bu hedefe ulaşmak için halen dört yılı var.
Yıldırım Holding’i dünyanın en büyük beş krom üreticisinden birine dönüştüren Yıldırım, krom madenciliği alanında yatırımlarına devam ediyor. Dünyanın en büyük konteyner taşıma şirketi Fransız CMA CGM’deki yüzde 24 oranındaki hissedarlıkları liman işletmesi alanında önemli bir sinerji de yaratıyor.
43. Ali Koç
900 milyon dolar
Koç Holding
Yaş: 58
2018’de Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı olan Ali Koç, Koç Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Vekili.
43. Ceyda Lale Tara
900 milyon dolar
Enka İnşaat
Yaş: 93
43. Leyla Tara Suyabatmaz
900 milyon dolar
Enka İnşaat
Yaş: 58
Ceyda Lale Tara’nın kızı, 1989’da Rhode Island School of Design Mimarlık Fakültesi ve eşzamanlı olarak Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu.
43. Lucien Arkas
900 milyon dolar
Arkas Holding
Yaş: 79
Lucien Arkas Türkiye’nin en büyük denizcilik şirketinin sahibi ve en büyük limanlarından Marport’un ortağı. Holdingin cirosunun büyük bir kısmı limancılık, gemi acenteliği, armatörlük ve lojistik sektörlerinden geliyor, Arkas demiryollarından kiraladığı hatlar ile kendi vagonlarıyla deniz taşımacılığındaki gücünü karayla birleştiriyor.
Türkiye’nin önde gelen sanat koleksiyonerleri arasında olan Lucien Arkas’ın sahibi olduğu LA Şarap’ın Urla’daki 168 dönümlük bağı Türkiye’de tek parçada en büyük bağ olma özelliği taşıyor. Ayrıca içinde Renoir ve Monet’in de yer aldığı bin 500 kadar eserden oluşan koleksiyonuyla sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da sayılı koleksiyonerlerinden biri. Geniş bir cam obje koleksiyonu ve 30 binden fazla eserden oluşan bir kütüphanesi var. Resim koleksiyonu zaman zaman İzmir’de Fransız hükümetinden 20 yıllığına kiraladığı Fransız Fahri Konsolosluk binasında derlenen sergilerle paylaşıyor.
43. Yasemin Zeynep Keyman
900 milyon dolar
Enka İnşaat
Yaş: 64
50. Mustafa Latif Topbaş

890 milyon dolar
BİM
Yaş: 81
Nisan ayında açıklanan küresel milyarderler listesinde 1,2 milyar dolarla yer bulan Topbaş, mayıs ayı sayısı yayına hazırlanırken 890 milyon dalara gerilemişti. Liste yayımlandığında yeniden geri dönmüş olabilir.
51. Ahmet Afif Topbaş
850 milyon dolar
Yaş: BİM
51. Ahmet Özokur
850 milyon dolar
Yıldız Holding
Yaş: 44
51. Hasan Çolakoğlu
850 milyon dolar
Çolakoğlu Metalurji
Yaş: 69
2005’te TEB hisselerinin yüzde 50’sinin BNP Paribas’a satışından kardeşi merhum Ali Nuri Çolakoğlu ile birlikte 108,4’er milyon dolar aldı. TEB hisselerinin yanı sıra servetlerinin bir diğer önemli kaynağı, metal ana sanayiinde Türkiye’nin Erdemir’den sonra ikinci büyük şirketi olan Çolakoğlu Metalurji. Şirket, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “2023 yılı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde 61 milyar 369 milyon lira cirosuyla 14’üncü sırada bulunuyor. EgeGaz ise İzmir’in Aliağa ilçesinde 400 milyon dolara dünyanın ikinci büyük LNG terminali olarak 1999’da kuruldu.
51. Vildan Gülçelik
850 milyon dolar
Enka İnşaat
Yaş: 91
56. Ahmet Cengiz
800 milyon dolar
Cengiz Holding
Yaş: 69
İlk büyümesini müteahhitlik sektörü ile sağlayan Cengiz Holding, halen dünyanın en büyük 250 şirketi (en son ENR listesinde 248’inci sıradaydı) arasında. Şirkette dört kardeş (yaş sırasıyla) Ahmet, Mehmet, Ekrem ve Şeref Cengiz eşit hissedar. Diğer iki kardeş Asım ve Kazım Cengiz ise yüzde 10’ar hisseleri ile Forbes 100’de yer almıyorlar.
56. Ali Ülker
800 milyon dolar
Yıldız Holding
Yaş: 56
2000 yılında Yıldız Holding İcra Kurulu Başkanlığı görevini üstlenen Murat Ülker, 2008’den 2020 yılına kadar çalışmalarını Yönetim Kurulu Başkanı olarak sürdürdü. 2020’de Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yeğeni Ali Ülker’e devretti. 2023 Aralık ayında kurulan Yıldız Uluslararası Gıda Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Ali Ülker, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini, 28 Nisan 2025’te Yıldız Holding Başkan Yardımcısı ve CEO’su Mehmet Tütüncü’ye devretti.
56. Ekrem Cengiz
800 milyon dolar
Cengiz Holding
Yaş: 64
Cengiz Holding Türkiye’nin en büyük 100 elektrik üreticisinin sıralandığı ‘MW100’ araştırmasına göre 3.161 MW kurulu gücü ile enerjide Türkiye’nin en büyük dördüncü şirketi. Ayrıca elektrik dağıtımında Meram, Çamlıbel, Boğaziçi Elektrik Dağıtım ve Akdeniz Elektrik Dağıtım şirketleri ile dört bölgede yüzde 50 hissedar konumunda. Cengiz Enerji, hidroelektrik ve güneş enerji santrallerinden oluşan Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük hibrit santralini Bingöl’de kurdu. Özbekistan’ın Taşkent ve Sirdaryo kentlerinde de doğalgaz çevrim santralleri bulunuyor. Sanayi tarafında özelleştirmeden 2004 yılında satın alıp 20 yılda 3 milyar dolar yatırım yaptıklarını söyledikleri Eti Bakır ile 2005’te 305 milyon dolara aldıkları Eti Alüminyum var. Ayrıca İngiltere’de Widnes kentindeki ICoNiChem tesisiyle de “yüzyılın elementi” kabul edilen kobaltta, uç ürünler üretiyorlar.
56. Hanzade Doğan Boyner
800 milyon dolar
Doğan Holding
Yaş: 53
Hepsiburada’nın yüzde 65,4’ünü temsil eden A ve B grubu hisselerinin Kazakistan merkezli Kaspi.kz’ye devir işlemi 2025 yılında tamamlandı. Satış esnasında 2021 yılında ABD’de NASDAQ Borsası’nda halka açılan şirketin toplam değeri yaklaşık 1,1 milyar dolar oldu. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner’in şirkette yüzde 21 hissesi vardı. Sadece bu satıştan Boyner’in servetine yaklaşık 200 milyon dolar daha eklendi.
56. Mehmet Cengiz
800 milyon dolar
Cengiz Holding
Yaş: 67
“Hayal edemeyecekleri işler yaptım” diyen holdingin yönetim kurulu başkanı Mehmet Cengiz, Türkiye’de Bodrum Cennet Koyu’ndaki turizm yatırımlarına, Kaz Dağları’ndaki madenleri ve İkizderede’ki enerji yatırımlarıyla, yurt dışında Kazakistan’dan İngiltere’ye iştiraklerine, 65 milyon dolarlık General Dynamics Gulfstream G650 veya 19,5 milyon dolarlık Cessna Citation Latitude’u ile gidiyor.
56. Şeref Cengiz
800 milyon dolar
Cengiz Holding
Yaş: 62
61. Hakan Safi
750 milyon dolar
Safi Holding
Yaş: 52
Safi Holding, son 10 yılda üç ihaleyle liman, şeker ve çimento sektörüne adım atarak toplam 1 milyar dolar ciroya ulaştı.
Hakan Safi’nin yönetim kurulu başkanı olduğu Safi Holding’in varlıkları içinde en büyüğü 543 milyon dolara aldıkları Derince Limanı. 17 yılda 350 milyon dolar yatırım yapacakları Safiport Derince’de 250 milyon dolarlık ilk faz yatırımları tamamlandı. Cironun yüzde 40’ı buradan geliyor. Hakan Safi’nin servetinde, 2018’de 110 milyon dolara aldıkları Çorum Şeker ile 2022’de 200 milyon dolara aldıkları Bilecik Çimento’nun da payı var. Safi, Forbes Türkiye’ye verdiği röportajda Bilecik Çimento’yu satın aldıktan sonra 70 milyon dolar daha yatırım yaptıklarını açıkladı. Bu şirketi, kapasiteyi üç kat daha artırıp 2026 yılında halka arz etmeyi planlıyor. Şeker fabrikasını da…
62. Kemal Tahir Güleryüz
740 milyon dolar
Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt
Yaş: 57
Bu yıl Ocak ayında halka arz edilen Ankara merkezli Gülermak Ağır Sanayi’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve büyük hissedarı Kemal Tahir Güleryüz de listeDe ilk kez yer alanlardan.
Stanford Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu olan Güleryüz, İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça ve İtalyanca biliyor. 1958 yılında kurulan Gülermak’ın İzmir Buca Metrosu, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metrosu, Hindistan’da Pune Metro, Polonya’da Świnoujście Tüneli gibi projeler de var. 2024 yılı sonu cirosu 34,5 milyar lira olan şirketin ağırlıklı olarak metro, hafif raylı sistemler ve tramvay projelerinden oluşan 180 milyar liralık bir backlog’u (sözleşmeye bağlanmış iş hacmi) bulunuyor.
63. Aziz Torun
720 milyon dolar
Torunlar Gıda ve Torunlar GYO
Yaş: 75
Torunlar’ın büyüme hamleleri inşaat ve gayrimenkul yatırımları ile başladı. Kamuoyunda bilinirlikleri ise Başkent Doğalgaz özelleştirme ihalesinin 1,1 milyar dolar ile kazanılmasına dayanıyor. 1950 doğumlu Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul yatırım şirketlerinden birinin dümeninde. Şirketin devam eden önemli projelerinden biri 2012’de özelleştirmeden 355 milyon liraya satın aldıkları İstanbul Paşabahçe’deki eski Tekel arazisi üzerinde, 120 odalı bir butik otel ile apart otel daireleri ve villaları da kapsayan karma proje. 2010’da 11,5 milyon dolara Kandilli’deki Clifton Yalısı’nı satın almıştı.
63. Mehmet Torun
720 milyon dolar
Torunlar Gıda ve Torunlar GYO
Yaş: 72
Torunlar Şirketler Grubu’nun kurucu ortaklarından ve Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Torun, 1953 yılında Erzincan’ın Kemah ilçesi, Ağaçsaray köyünde doğdu. Torunlar Gıda, Torunlar Enerji, Başkent Doğalgaz Dağıtım ve Kütahya Şeker Fabrikası’nda Yönetim Kurulu Başkanı... Torunlar Gıda ile tarım alanında çeltik ve pancar üretimi başta olmak üzere antrepo ve serbest bölge yönetimleri gerçekleştiriyor. Kiler Grubu ortaklığı ile Kütahya Şeker’in ve Ülker ile de Pakyağ şirketlerinde ortaklıkları var.
Forbes 100’e bakış
108 kişilik listenin detayları

Zengin diyarlar
Türkiye’nin en zengin ili açık ara İstanbul. İstanbul doğumlu 31 kişi, Forbes 100’ün toplam servetinin yüzde 30,3’ünün sahibi. İkinci sırada Ankara var. Listede yer alan iki kişi Türkiye dışında doğdu. Onların toplam serveti de 1,35 milyar dolar. İstanbul ve Ankara’dan sonra en fazla zengin çıkaran il ise Sabancı’ların etkisiyle Adana.

65. Çiğdem Sabancı
700 milyon dolar
Sabancı Holding
Yaş: 56
65. Erhan Kurdoğlu
700 milyon dolar
Ata Holding
Yaş: 62
Yönetim kurulu başkanı olduğu Ata Grubu, sekiz ülkede, 30’dan fazla şirketi ile faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 2 milyar dolarlık iş hacmine sahip. Ata Yatırım ve Ata Portföy gibi şirketlerle finanstan enerjiye, gıdadan modaya farklı sektörlerde faaliyet gösteriyorlar. Halka açık iki şirketleri Ata GYO, ATP Yazılım’ın piyasa değeri toplam 8 milyar TL seviyesinde. 1962 yılında Samsun’da doğan Kurdoğlu, Miami Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun.
65. Korhan Kurdoğlu
700 milyon dolar
Ata Holding
Yaş: 59
Korhan Kurdoğlu, Ata Holding’deki görevleri dışında TAB TFI Gıda CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Şirket, 2025’te Burger King’in Çin operasyonlarını Restaurant Brands International’a (RBI) 158 milyon dolarlık anlaşma karşılığında devretti. TAB TFI yönetiminde 2012 yılında başlayan Burger King Çin operasyonları, 60 restorandan bin 500’e kadar ulaşmıştı. Korhan Kurdoğlu yönetiminde 25 kat büyüdü… Kurdoğlu Türkiye’de Burger King de dahil yedi markayı daha yönetiyor. Bin 830 restoranda yılda 208 milyondan fazla fiş kesiyor. Şirketin altında beş farklı alanda ekosistem yatırımları da var. Türkiye’nin en büyük patates tesislerinden biri olan Atakey, yılda 90 bin ton patates işleme kapasitesine sahip. Ata Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili görevi dışında Korhan Kurdoğlu, 2024’te üçüncü kez DEİK/Türkiye - Çin İş Konseyi Başkanı seçildi ve aynı zamanda TÜSİAD Çin Network Başkanlığı’nı da yürütüyor.
65. Serra Sabancı
700 milyon dolar
Sabancı Holding
Yaş: 49
1996’da Sabancı Kuleleri’nde suikaste kurban giden Özdemir Sabancı’nın kızı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden birincilikle mezun oldu. 2006’da Akbank’ın Citigroup’a satışı sırasında 250 milyon dolarlık hisse satışı yaptı. Ağabeyi Demir Sabancı holdingten ayrılırken Serra Sabancı yönetim kurulu üyesi olarak kalmaya devam etti. Sabancı Üniversitesi ve Sabancı Vakfı’nda da Mütevelli Heyeti Üyesi olan Serra Sabancı’nın Sabancı Holding’de yüzde 7,02 oranında hissesi bulunuyor.
65. Sevda Gülçelik
700 milyon dolar
Enka inşaat
Yaş: 64
65. Suzan Sabancı
700 milyon dolar
Sabancı Holding
Yaş: 60
Babası Erol Sabancı’nın ardından Sabancı Holding’in amiral gemisi Akbank’ın yönetim kurulu başkanı olan Suzan Sabancı’nın çocukları Haluk Akay Dinçer ve Ceyda Dinçer’in de Sabancı Holding’te hisseleri bulunuyor. Çağdaş sanata olan ilgisiyle de bilinen Sabancı, Akbank Sanat Danışma Kurulu Üyeliği görevini de yürüttü. Kız kardeşi Çiğdem Sabancı’nın da Sabancı Holding’de Suzan Sabancı ile aynı oranda hissesi bulunuyor ancak şirketlerin yönetim kurulunda yer almıyor.
En zengin 100 Türk Detaylı Liste / Haber Detay -Tıkla Oku

"Milyarderler" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar, Erkan Kızılocak, Cem Cemal Pekin, Nuray Tarhan
Forbes 2025 milyonerler listesi: En zengin 100 Türk