;
Arama

Riskli borçluların tahvilleri Trump’ın tarifeleriyle düşüşe geçti

ABD’de riskli borçluların ihraç ettiği tahviller, Trump’ın tarifeleriyle geriliyor. Piyasalar resesyon endişesiyle sarsılırken, yatırımcılar daha temkinli davranıyor. Goldman Sachs tahminlerini yükseltti, Amerikan şirketleri euroya yöneliyor.

14 Mart 2025, 11:04 Güncelleme: 14 Mart 2025, 11:44

ABD’de riskli borçlular tarafından ihraç edilen şirket tahvilleri, Başkan Donald Trump’ın uyguladığı tarifelerin Amerikan ekonomisini olumsuz etkileyeceği endişesiyle değer kaybetmeye başladı. 

Intercontinental Exchange tarafından hazırlanan ve finans piyasalarında yakından takip edilen bir endekse göre, kredi notu düşük ABD şirketlerinin Hazine tahvillerine kıyasla ödediği ek borçlanma maliyeti şubat ortasından itibaren 0,56 yüzde puanı artarak altı ayın en yüksek seviyesi olan 3,22 yüzde puanına ulaştı. 

Piyasalarda resesyon endişesi büyüyor

Çöp (junk) tahvillerdeki bu artış, Trump’ın en büyük ticaret ortaklarına uyguladığı tarifelerin ABD ekonomisini yavaşlatacağı ya da ülkeyi resesyona sürükleyebileceği yönündeki endişeleri artırdı. Wall Street’teki yatırımcılar ve analistler, ekonomik belirsizlik nedeniyle piyasaların daha temkinli davrandığını belirtiyor. JPMorgan ABD kredi stratejisi başkanı Eric Beinstein, "ABD'de resesyon korkusu ve tarife belirsizliği nedeniyle son birkaç haftada kredi farkları genişledi" dedi.

Beinstein ayrıca 2023 ve 2024 yıllarında borsadaki yükselişi destekleyen Tesla ve Palantir Technologies gibi "momentum hisselerinin" son dönemde değer kaybetmesinin, çöp tahvillerdeki düşüşü daha da hızlandırdığını söyledi.

Hisse senedi piyasalarındaki kayıplar tahvil piyasasını etkiledi

Şubat ayı boyunca şirket tahvilleri, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalara karşı direnç göstermeyi başarmıştı. Ancak mart ayında hisse senetlerinde yaşanan düşüşler tahvil piyasasını da olumsuz etkilemeye başladı. Bank of America kredi stratejisti Neha Khoda, "Şubat ayındaki durgunluğun bedelini şimdi ödüyoruz" diyerek tahvil piyasasında görülen sert hareketlerin borsa kaynaklı olduğuna dikkat çekti.

Goldman Sachs tahminlerini yükseltti

Goldman Sachs analistleri, bu hafta başında çöp tahvil farkları için 2025’in üçüncü çeyreğine kadar 4,4 yüzde puanına yükselebileceği tahmininde bulundu. Daha önce bu tahmin 2,95 yüzde puanı seviyesindeydi. Wall Street bankası, son artışlara rağmen tahvil piyasasında risklerin hâlâ tam olarak fiyatlanmadığını ve ekonomik görünümde "önemli bir bozulma" yaşanabileceğini belirtti.

Yatırım yapılabilir tahviller de baskı altında

Yüksek kredi notuna sahip ABD şirket tahvilleri de satış baskısı altında kaldı. Yatırım yapılabilir seviyedeki tahvilleri takip eden Ice endeksindeki fark, son bir ayda 0,13 yüzde puanı artarak 0,94 yüzde puanına yükseldi. Bu seviye, eylül ayından bu yana en yüksek nokta olarak kaydedildi.

Bankacılar, tahvil piyasasındaki son dalgalanmaların yatırımcıları daha temkinli hale getirdiğini belirtiyor. Wells Fargo yüksek dereceli borç sendikasyonu küresel başkanı Maureen O’Connor, "Yatırımcılar, fiyatların çok sıkı olduğunu düşündüklerinde işlemlerden daha hızlı çekiliyor" dedi.

Amerikan şirketleri euroya yöneliyor

Avrupa’daki kredi piyasalarının daha istikrarlı olması nedeniyle bazı ABD’li şirketlerin borçlanma için dolardan ziyade euroyu tercih ettiği belirtiliyor. JPMorgan’dan Eric Beinstein, "Bu yıl Avrupa piyasalarındaki istikrar, ABD’li şirketlerin euro cinsinden borçlanmasını teşvik etti" dedi. 2024 yılının ilk çeyreğinde 37 milyar dolarlık "ters Yankee" tahvil ihracı gerçekleşti ve bu, 2020’den bu yana görülen en büyük ilk çeyrek olarak kayıtlara geçti.


"Küresel Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • AB ve ABD yüzde 15 gümrük vergisinde anlaşacak mı?

    AB ve ABD yüzde 15 gümrük vergisinde anlaşacak mı?

  • ABD ile Japonya'nın ticaret anlaşmasının perde arkası

    ABD ile Japonya'nın ticaret anlaşmasının perde arkası

  • Trump ticaret görüşmelerinde teknoloji şirketleri için harekete geçti

    Trump ticaret görüşmelerinde teknoloji şirketleri için harekete geçti

  • McKinsey Çin’de üretken yapay zeka projelerini durdurdu

    McKinsey Çin’de üretken yapay zeka projelerini durdurdu

  • Çin’in sessiz enerji devrimi: Petrolün yerini batarya alıyor

    Çin’in sessiz enerji devrimi: Petrolün yerini batarya alıyor

  • Küresel ekonomi gümrük fırtınasını atlattı

    Küresel ekonomi gümrük fırtınasını atlattı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?


  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi