;
Arama

Petrol fiyatlarında düşüş baskısı: Talep yavaş, üretim yüksek

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) ve Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayınlanan raporlar, küresel petrol piyasasının önümüzdeki yıllarda üretim artışları ve talep baskısı arasında şekilleneceğini ortaya koyuyor.

15 Ocak 2025, 14:51 Güncelleme: 15 Ocak 2025, 15:01

Küresel petrol piyasaları, üretim artışları ve talep baskısı arasında yeni bir denge arayışında. ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) ve Uluslararası Enerji Ajansı raporlarına göre, petrol fiyatları önümüzdeki yıllarda düşüş trendinde olacak. OPEC ülkeleri üretimlerini artırırken ABD’nin rekor üretim seviyelerine ulaşması ve düşük petrol fiyatlarının talebi teşvik etmesi bekleniyor. Ancak piyasa dengesi, arz fazlası ve ekonomik toparlanma hızına bağlı olarak şekillenmeye devam edecek.

EIA'dan petrol fiyatları için düşüş öngörüsü

EIA'nın Kısa Vadeli Enerji Görünümü raporuna göre, küresel petrol üretimindeki artış talebi aşarak fiyatları baskı altında tutacak. Brent ham petrol fiyatlarının 2025 yılında yüzde 8 düşerek varil başına 74 dolara gerilemesi, 2026'da ise 66 dolara kadar inmesi bekleniyor. ABD ham petrol fiyatlarının ise aynı dönemlerde sırasıyla 70 dolar ve 62 dolar seviyelerinde olacağı tahmin ediliyor.

ABD'nin günlük petrol üretimi için bu yılki tahmin, daha önceki 13,52 milyon varil/gün öngörüsünden 13,55 milyon varil/gün'e yükseltildi. Küresel petrol ve sıvı yakıt üretiminin de 2025 yılında 104,4 milyon varil/gün ile artış göstermesi beklenirken aynı dönemde günlük talebin 104,1 milyon varilde kalacağı öngörülüyor.

Aralık 2024'te küresel petrol arzı artış gösterdi

Uluslararası Enerji Ajansı'nın Aralık 2024 raporu, küresel petrol üretiminin bir önceki aya göre günlük 20 bin varil artışla 103,53 milyon varile yükseldiğini bildirdi. OPEC’in toplam petrol arzı günlük 33,06 milyon varil ile bir önceki aya göre 230 bin varil artış kaydederken OPEC dışı üretim günlük 220 bin varil düşerek 70,47 milyon varile geriledi.

Bu artışta özellikle Nijerya ve Libya gibi ülkelerin yüksek üretim seviyeleri dikkat çekti. Buna karşılık, ABD ve Brezilya'daki mevsimsel düşüşler, küresel arzı sınırlayan unsurlar arasında yer aldı.

Üretim ve talep dengesi

UEA, küresel petrol arzının 2025 yılında geçen yıla kıyasla günlük 1,8 milyon varil artarak 104,7 milyon varile ulaşmasını bekliyor. Bu artışın büyük kısmının, günlük yaklaşık 1,5 milyon varille OPEC dışı ülkelerden geleceği tahmin ediliyor. OPEC+ grubunun üretiminde ise günlük 290 bin varil büyüme öngörülüyor.

Talep tarafında ise küresel petrol tüketiminin bu yıl günlük 1,054 milyon varil artışla 103,956 milyon varil seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor. OECD ülkelerindeki ekonomik toparlanma ve düşük petrol fiyatlarının tüketimi teşvik etmesi, bu büyümenin temel itici güçleri olarak gösteriliyor.

5 ayın zirvesine gelen petrolde 90 dolar tahminleri Türk ekonomisini nasıl etkiler?


"Küresel Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Avrupa'nın Trump'ın ticaret savaşına karşılık verme planlarında neler var?

    Avrupa'nın Trump'ın ticaret savaşına karşılık verme planlarında neler var?

  • Yabancı üreticilerinin satışları düşerken Porsche bile Çin'de kazanamıyor

     Yabancı üreticilerinin satışları düşerken Porsche bile Çin'de kazanamıyor

  • Tayvan ABD tarifelerine karşı 12,6 milyar dolarlık destek paketi önerdi

    Tayvan ABD tarifelerine karşı 12,6 milyar dolarlık destek paketi önerdi

  • ABD Başkanı Trump asıl rakibiyle tanıştı: Piyasalar

     ABD Başkanı Trump asıl rakibiyle tanıştı: Piyasalar

  • CEO’lardan Trump’a uyarı: Bu savaş sürdürülebilir değil

    CEO’lardan Trump’a uyarı: Bu savaş sürdürülebilir değil

  • Küresel ekonominin 8,8 trilyon dolarlık dilimi Trump'ın tarifelerinden nasıl etkilenmiyor?

     Küresel ekonominin 8,8 trilyon dolarlık dilimi Trump'ın tarifelerinden nasıl etkilenmiyor?

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler