;
Arama

OECD: Küresel okyanus ekonomisinde ciddi aksaklıklar yaşanabilir

OECD, gerekli politikalar uygulanmazsa 2050’ye kadar okyanus ekonomisinde ciddi yapısal bozulmalar yaşanabileceğini bildirdi. Okyanus ekonomisi, bugün bağımsız bir ülke olsaydı dünyanın en büyük beşinci ekonomisi olacaktı.

31 Mart 2025, 12:08 Güncelleme: 31 Mart 2025, 12:13

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), okyanus ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi için gerekli adımlar atılmazsa 2050’ye kadar ciddi aksaklıklarla karşılaşılabileceği uyarısında bulundu.

OECD'nin "2050’ye Doğru Okyanus Ekonomisi" başlıklı raporuna göre, dünya yüzeyinin yüzde 71’ini ve biyosferin yüzde 90’ını kapsayan okyanuslar, üç milyardan fazla insanın gıda güvenliğini sağlarken, küresel mal taşımacılığının yüzde 80’ini ve uluslararası internet trafiğinin yüzde 98’ini üstleniyor. Raporda, eğer bağımsız bir ülke olsaydı okyanus ekonomisinin dünyanın en büyük beşinci ekonomisi olacağı ifade edildi.

1995 yılında 1,3 trilyon dolar olan küresel okyanus ekonomisi, 2020 itibarıyla iki kat artarak 2,6 trilyon dolara ulaştı. Aynı dönemde büyümenin yüzde 75’inden fazlası Asya ve Pasifik ülkelerinden kaynaklandı. Doğu Asya, tek başına küresel büyümenin yüzde 56’sını oluşturdu. En büyük okyanus ekonomisine sahip ülkeler arasında Çin, ABD, Japonya, Norveç ve Birleşik Krallık yer aldı.

Okyanus ekonomisine turizm, açık deniz petrol ve gaz çıkarımı, gemi inşası ve açık deniz rüzgar enerjisi gibi sektörler katkı sağladı. Ancak OECD, bu büyümenin sürdürülebilirliği için politika yapıcıların acilen harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Nüfus artışı, iklim değişikliği, enerji dönüşümü, teknolojik gelişmeler ve jeopolitik gerilimler gibi faktörlerin okyanusların sağlığı ve ekonominin geleceği üzerinde belirleyici olacağı kaydedildi.

OECD, okyanus yönetişiminin güçlendirilmesi, teknolojik yeniliklerin teşvik edilmesi, veri toplama süreçlerinin iyileştirilmesi ve gelişmekte olan ülkelerin küresel değer zincirlerine daha fazla entegre edilmesi gerektiğini belirtti.


"Küresel Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • AB ve ABD yüzde 15 gümrük vergisinde anlaşacak mı?

    AB ve ABD yüzde 15 gümrük vergisinde anlaşacak mı?

  • ABD ile Japonya'nın ticaret anlaşmasının perde arkası

    ABD ile Japonya'nın ticaret anlaşmasının perde arkası

  • Trump ticaret görüşmelerinde teknoloji şirketleri için harekete geçti

    Trump ticaret görüşmelerinde teknoloji şirketleri için harekete geçti

  • McKinsey Çin’de üretken yapay zeka projelerini durdurdu

    McKinsey Çin’de üretken yapay zeka projelerini durdurdu

  • Çin’in sessiz enerji devrimi: Petrolün yerini batarya alıyor

    Çin’in sessiz enerji devrimi: Petrolün yerini batarya alıyor

  • Küresel ekonomi gümrük fırtınasını atlattı

    Küresel ekonomi gümrük fırtınasını atlattı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?


  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi