Kim Jong Un'un Rusya'ya son hediyesi göçmen işçiler
Derinleşen ittifaklarında Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e asker ve silah göndererek Ukrayna savaşının baskısına dayanmasına yardımcı oldu. Kim'den Rusya’ya gelen son hediye: İşçiler. Putin'in en büyük sorunlarından biri olan işçi eksikliği, ülkedeki doğum oranının düşmesi ve savaşın daha da kötüleştirmesiyle gün yüzüne çıktı. Batılı tahminlere göre yüz binlerce Rus çatışmalarda öldü ve sayısız kişi de ülkeden kaçtı.
Geçen yıl 12 kat arttı
Rusya Çalışma Bakanlığı'na göre bugün 1,5 milyon olan işçi açığı 2030 yılına kadar 2,4 milyona ulaşabilir. Şimdi, yerel işverenler tarafından düşük ücretler ve şikayet etmeden günde 12 saat çalışmaya istekli olmaları nedeniyle ödüllendirilen Kuzey Koreli işçiler Rusya'ya akın ediyor. Güney Kore casusluk ajansı çarşamba günü milletvekillerine yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin Rusya'ya yaklaşık 15 bin işçi gönderdiğini söyledi. Birçoğunun ülkeye öğrenci vizesiyle girdiğine inanılıyor. Moskova rakamlarına göre 2024 yılında Rusya'ya giriş yapan Kuzey Korelilerin sayısı bir önceki yıla göre 12 kat arttı.
Şimdilik büyük ölçüde Rusya'nın Uzak Doğu bölgesiyle sınırlılar, ancak Rus endüstri liderleri ve yetkilileri yakında Moskova dahil büyük şehirlere daha fazla Kuzey Koreli işçinin gelebileceği umudunu dile getirdiler. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi denizaşırı Kuzey Koreli göçmen işçilerin kullanılmasını yasaklıyor.
Son yıllarda Moskova ve Pyongyang bu kuralların yanı sıra Kim'i nükleer silah programı nedeniyle cezalandırmayı amaçlayan diğer pek çok kuralı da çiğnedi. Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore'nin geçen yıl Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşı desteklemek üzere 12,000 asker gönderdiğini ve kitlesel kayıpların ardından bu yıl 3,000 asker daha gönderdiğini söyledi. Askerler, Rusya'nın güney Rusya'da bir bölgeyi işgal eden Ukrayna güçlerini kovma çabalarında belirleyici oldu.
“Savaş alanında kurulan dostluk”
Pyongyang ayrıca Rusya'ya, Ukrayna'nın nisan ayı sonunda Kiev'de 12 kişinin ölümüne ve yaklaşık 90 kişinin yaralanmasına neden olduğunu söylediği balistik füze de dahil olmak üzere ölümcül silahlar gönderiyor. İki ülke sınır ötesi ticareti artırıyor. Putin Kim'e lüks bir limuzin bile hediye etti. Geçtiğimiz günlerde Putin, Rusya'nın Kuzey Kore ile olan dostluğunu “savaş alanında kurulan” bir dostluk olarak selamladı.
Sayıları dramatik bir şekilde artsa bile Kuzey Koreliler Rusya'nın işgücü açığını tek başlarına kapatamayacaklar. Ancak Kim rejimi, Putin'in uzun zamandır bir sanayi üssü olarak hayal ettiği Kuzey Kore sınırındaki bir bölge olan Rusya'nın Uzak Doğu'sunda önemli bir yardım sunabilir. Rusya yıllardır Çinli yatırımcıların da ilgisini çeken kereste, maden ve petrol açısından zengin bir bölgede nüfus azalmasını tersine çevirmek için bedava arazi dağıtarak bölgeyi canlandırmaya çalışıyor. Bu girişim şimdiye kadar sınırlı bir başarı elde etti.
Kısıtlamara uyduğunu iddia ediyor
Rusya, BM'nin Kim rejimine yönelik kısıtlamalarına uyduğunu söylerken, Pyongyang'a yönelik yaptırımların gevşetilmesini savunuyor. Putin geçen haziran ayında, Pyongyang'a gitmeden ve Kim ile karşılıklı savunma anlaşması yapmadan sadece birkaç hafta önce, BM'nin Kuzey Koreli denizaşırı işçilere yönelik yasağını hedef aldı. Putin Moskova'da devlet medyasına verdiği demeçte “Bunlar bizim komşularımız. İnsanlar istese de istemese de ilişkilerimizi geliştireceğiz” dedi.
"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-