;
Arama

Japonya ekonomisi üst üste üçüncü çeyrekte de büyüdü: Yıllık büyüme beklentilerin altında

Japonya ekonomisi 2024’ün son çeyreğinde yıllıklandırılmış yüzde 2,8 büyüyerek beklentileri aştı. Büyüme ihracattaki sıçramadan kaynaklanırken, iç talep zayıf kaldı. BoJ’un faiz artışları sürerken, tam yıl büyüme yüzde 0,1’e geriledi. Ekonomistler tüketici harcamalarının zayıf kalacağı uyarısında bulunuyor.

17 Şubat 2025, 09:46

Japonya’nın gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH), 2024 yılının ekim-aralık döneminde yıllıklandırılmış olarak yüzde 2,8 oranında büyüyerek analist tahminlerini aştı. Ekonominin genişlemesi üçüncü çeyrekte de devam etti. Ancak büyümenin büyük ölçüde ihracat artışından kaynaklandığı ve iç talebin zayıf kaldığı vurgulanıyor.

Pazartesi günü Kabine Ofisi tarafından yayımlanan ön verilere göre, Japonya ekonomisi çeyrek bazda yüzde 0,7 büyüdü. Bu oran, Reuters tarafından anket yapılan analistlerin yüzde 0,3’lük medyan tahmininin oldukça üzerinde gerçekleşti. Üçüncü çeyrekte büyüme yüzde 0,4 olarak kaydedilmişti.

Büyümede en büyük itici güç ihracattaki sıçrama oldu. Net ihracatın ekonomiye pozitif katkı sağladığı görülürken, iç talebin büyümeye olumsuz etki yaptığı belirtildi. Sermaye harcamaları çeyrek bazda yüzde 0,5 arttı ancak Reuters tahminlerinin (yüzde 1) gerisinde kaldı.

Bu olumlu ekonomik veriler, Japon yeninin dolar karşısında değer kazanmasını sağladı. Yen, ABD doları karşısında yüzde 0,2 yükselerek 152,02 seviyesine ulaştı. Ancak Nikkei 225 endeksi veri açıklamasının ardından yüzde 0,29 değer kaybetti.

İç talep büyümeye ayak uyduramadı

Ekonomideki büyümeye rağmen Japonya’daki iç talebin zayıflamaya devam ettiği görülüyor. Moody’s Analytics kıdemli ekonomistlerinden Stefan Angrick, CNBC’ye verdiği demeçte büyüme rakamlarının yüzeyde iyi göründüğünü ancak bunun yanıltıcı olabileceğini belirtti.

"2024 yılında Japonya ekonomisinin büyümesinin tek sebebi geçmiş verilerde yapılan revizyonlar. Bu revizyonları hariç tuttuğunuzda aslında GSYİH küçülmüş olurdu," diyen Angrick, büyümenin büyük ölçüde net ihracattan kaynaklandığını, ancak düşen ithalatın iç talepteki zayıflığı yansıttığını ekledi.

Son iki ila üç yıldır Japonya’da iç talebin zayıf olduğu belirtilirken, ekonomist Angrick, "Şu an kutlama yapmak için erken. Belki de şampanyayı bir süre daha buzda bekletmek gerekiyor," ifadelerini kullandı.

Özel tüketim daralma beklentisini tersine çevirdi

Bazı ekonomistler, dördüncü çeyrekte GSYİH büyümesinin yıllıklandırılmış olarak yaklaşık yüzde 1 seviyesine yavaşlayacağını tahmin ediyordu. Bu beklentinin temel nedeni, rekor seviyeye ulaşan pirinç fiyatları ve sıcak hava koşullarının gıda ile kışlık giyim harcamalarını olumsuz etkilemesiydi.

Ancak Japonya’nın ekonomik çıktısının yaklaşık yarısını oluşturan özel tüketim, çeyrek bazda yüzde 0,1 oranında artarak analistlerin daralma beklentisini tersine çevirdi.

Ekonomist Katsuhiko Aiba, 2025’in ilk çeyreğinde tüketici harcamalarının zayıf kalacağını ve tam ölçekli bir toparlanmanın ancak ikinci çeyrekten sonra gerçekleşeceğini öngörüyor. Aiba, gerçek ücret artışlarının ilk çeyrekte negatif kalacağını, hükümetin enerji sübvansiyonlarını tekrar başlatmasına rağmen yenin değer kaybının fiyatlara yansıyan enflasyon baskısını artırdığını belirtti.

Tam yıl büyüme yavaşladı

Japonya ekonomisi dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 1,2 büyüdü. Üçüncü çeyrekte bu oran yüzde 0,6 olarak gerçekleşmişti. Ancak 2024 yılı genelinde Japonya’nın GSYİH büyümesi yüzde 0,1 ile oldukça düşük seviyede kaldı. Bu, 2023’teki yüzde 1,5’lik büyümenin ardından keskin bir düşüş anlamına geliyor.

Büyümenin beklentileri aşmasına rağmen, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) sıkı para politikasına devam etmesi için elinde daha fazla alan olduğu değerlendiriliyor. BoJ, ocak ayında faiz oranlarını yüzde 0,5 seviyesine yükseltmiş ve bu, 2008’den bu yana en yüksek faiz seviyesi olarak kayda geçmişti.

Ocak ayı enflasyon verileri cuma günü açıklanacak

Hükümet, ocak ayına ilişkin ulusal tüketici fiyat endeksi verilerini cuma günü yayımlayacak. Goldman Sachs analistleri, taze gıda ve enerjiyi hariç tutan yeni çekirdek enflasyon endeksinin yıllık bazda yüzde 2,6 oranında artmasını bekliyor.

Özellikle pirinç fiyatlarındaki yükselişin, işlenmiş gıdalar ve restoran yemekleri gibi ürünlerin maliyetlerini artırdığı belirtiliyor. Bu durumun tüketici harcamaları üzerindeki etkisi yakından takip edilecek.


"Küresel Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Birleşik Krallık’ın en büyük şirketleri

    Birleşik Krallık’ın en büyük şirketleri

  • İsrail’in İran’a saldırıları günde yüzlerce milyon dolara mal oluyor

    İsrail’in İran’a saldırıları günde yüzlerce milyon dolara mal oluyor

  • Çinli otomobil üreticileri Avrupa pazarındaki paylarını nasıl ikiye katladı?

    Çinli otomobil üreticileri Avrupa pazarındaki paylarını nasıl ikiye katladı?

  • Özel sermayede 1 trilyon dolarlık bekleme: Yüksek faiz, belirsizlik ve tarifeler M\&A piyasasını durdurdu

    Özel sermayede 1 trilyon dolarlık bekleme: Yüksek faiz, belirsizlik ve tarifeler M\&A piyasasını durdurdu

  • ABD’den büyük bankalara sermaye kolaylığı: Hazine tahvili işlemleri için kaldıraç kuralı gevşetiliyor

    ABD’den büyük bankalara sermaye kolaylığı: Hazine tahvili işlemleri için kaldıraç kuralı gevşetiliyor

  • Chobani CEO'su Hamdi Ulukaya’dan ABD'ye uyarı: Gıda sistemi göçmen işçilere muhtaç

    Chobani CEO'su Hamdi Ulukaya’dan ABD'ye uyarı: Gıda sistemi göçmen işçilere muhtaç

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • Nilgün Balcı Çavdar, Erkan Kızılocak, Cem Cemal Pekin, Nuray Tarhan

    En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi