;
Arama

Çinli şirketler ABD’ye 60 saniyelik diziler ihraç ediyor

Çinli şirketlerin ürettiği 60 saniyelik diziler ülkede yoğun ilgi gördükten sonra ABD’ye satılmaya başladı. Yeni tür web dizileri, hikayeleri ultra kısa bölümler halinde anlatıyor.

10 Mart 2025, 13:57
Çinli şirketler ABD’ye 60 saniyelik diziler ihraç ediyor
The Double Life of My Billionaire Husband en popüler mini dizilerden biri.

Çin medyasındaki yeni fenomenler mini pembe diziler. Aralık ayı ortasında Conrad Beijing otelinde bir araya gelen girişim sermayedarları ve startup'lar bu furyadan faydalanmak istediklerini gele getirdi. Geleneksel TikTok videolarının aksine mini dramalar, net hikayeleri olan ve web için profesyonel olarak üretilmiş diziler. Klipler sadece 60 ila 90 saniye sürüyor ve bir dizi 50 bölümden fazla sürebiliyor.

Ülkedeki internet kullanıcılarının yarısı izliyor


Sektörün 2023'teki en büyük hitlerinden biri olan The Double Life of My Billionaire Husband, annesinin sağlık faturasını ödeyebilmek için eski bir mahkûmla evlenmeye zorlanan bir kadının hikâyesini 100 saniyede anlatıyor. Hükümet destekli bir endüstri derneğine göre reklam satışları ve izleyicilerin harcamalarının teşvikiyle mini drama endüstrisinin geliri geçen yıl yüzde 35 artarak 50,44 milyar yuan'a (6,91 milyar dolar) ulaştı ve Çin'in gişe hasılatını geride bıraktı. Çin'deki bir milyarı aşkın internet kullanıcısının yarısı mini dizileri izliyor ve bunların üçte birinden fazlası her gün kısa diziler arasında geziniyor.

TikTok’tan hemen sonra çıktı


The Double Life of My Billionaire Husband'ı yayınlayan ReelShort'un CEO'su Joey Jia, “Mini dramaların birkaç yıl içinde geleneksel film pazarını bile geride bırakarak baskın bir eğlence biçimi haline geleceğini görüyorum” dedi. Mini diziler Çin'de ilk kez 2018 yılında, TikTok'un çıkışından kısa bir süre sonra ortaya çıktı. Kuaishou Technology ve Tencent Holdings Ltd. gibi şirketler, yeni hikayeler ve trend videolar için ekranlarını kaydırmayı alışkanlık haline getiren on milyonlarca genç izleyicinin ilgisini çekti.

Bu platformların büyümesi, Çin'in film ve TV yayıncılığındaki en büyük oyuncularını kısa metrajlı programları benimsemeye zorladı. iQiyi Inc. ve Tencent, Netflix ve Hulu'nun Çin'deki muadilleri, şimdi hem yerel müşterileri hem de denizaşırı izleyicileri için kısa metrajlı dizilerin lisansını almaya başladı.

Yılda 8 bin dizi üretiliyor


Kısa drama şirketi Luckyshort'u kuran Shenzhen'li eski bir girişim yatırımcısı olan Reeves Deng, “Çin'in mini dramalar için güçlü bir tedarik zinciri var, dünyanın başka hiçbir yeri rekabet edemez” dedi. Deng'e göre Çin'deki yapımcılar artık yılda 5 bin ila 8 bin yeni mini drama dizisi üretiyor ve bu sayı dünyanın geri kalanındaki sayının 10 katı. Sektör raporuna göre 2024 yılında binlerce yeni şirket kısa-drama işletmesi olarak kayıt yaptırdı.

Maliyeti televizyona göre çok düşük


Yoğunlaşan rekabet nedeniyle yapım maliyetleri yükseliyor. Ancak bu dizilerin yapımı hala on binlerce dolara mal oluyor ancak bu ortalama bir TV programından çok daha az. Kullanıcılar bir dizinin ilk birkaç bölümünü art arda izledikten sonra, dizinin geri kalanının kilidini açmak için para ödemek ya da bölümler arasında reklam izlemek zorunda kalıyor. Kısa metrajlı dizilerin en büyük oyuncularının birçoğu, işlerini büyütmek ve yerel sansürden kaçınmak için yurtdışına açılmak istiyor. 

Dünya çapında en çok indirilen mini drama uygulamalarından biri olan ShortMax, Asya'da birden fazla dilde yerelleştirilmiş içerikle genişlerken, ABD'de listelenen Mega Matrix'in platformu Orta Doğu'ya girmeyi hedefliyor. Güney Kore'nin Tving, Hindistan'ın JioCinema ve Endonezya'nın en büyük yerel video hizmeti Vidio da kısa biçimli içerik yayınlamaya hazırlanıyor. Sektör yöneticileri denizaşırı kısa drama sektörünün geçen yıl yaklaşık 2 milyar dolara ulaştığını tahmin ediyor.

Çin'den giderek artan sayıda oyuncu, TikTok'un başarısını tekrarlamak umuduyla ABD'de üretim üsleri kurdu. Hem İngilizce hem de Çince konuşabilen yeteneklerle çalışıyorlar. Bu mini drama yayın hizmetleri YouTube, Instagram, X ve TikTok gibi popüler sosyal platformlardaki insanları dakikalar süren bölümlerle insanları kendine çekiyor ve ardından izleyicileri kendi platformlarına yönlendiriyor.

Çin anakarasında yerleşik mühendis ve senaristlerden oluşan geniş ekipleriyle bu platformlar düşük prodüksiyon maliyetlerini koruyor ve içeriklerinde Çin uzmanlığından faydalanıyor. Batılı izleyicilerin dikkatini çekmek için ABD'den küçük bir prodüksiyon ekibi getiriyorlar ya da Hollywood'un kaynaklarından yararlanarak yerel stüdyolarla ortaklık kuruyorlar.

Sunnyvale, California'daki Crazy Maple Studio tarafından işletilen ReelShort, 2022'deki ilk çıkışından bu yana aylık 10 milyondan fazla aktif kullanıcıya ulaştı ve 16 dilde sunduğu hizmetlerle Latin Amerika, Avrupa ve Asya Pasifik'te genişlemeye çalışıyor.


"Forbes Life" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Milyar dolarlık lüks bir markada patron ayrıldığında ne olur?

    Milyar dolarlık lüks bir markada patron ayrıldığında ne olur?

  • Finlandiya sekizinci kez dünyanın en mutlu ülkesi: Türkiye listede 94. sırada

    Finlandiya sekizinci kez dünyanın en mutlu ülkesi: Türkiye listede 94. sırada

  • Türk Ticaret Kanunu uygulamasında 2025’e yönelik önemli gelişmeler

    Görkem Bilgin ve Uğur Erkırlı Forbes Türkiye için yazdı
    Türk Ticaret Kanunu uygulamasında 2025’e yönelik önemli gelişmeler

  • Yönetmen Carl Erik Rinsch, Netflix'i dolandırma suçlamasıyla tutuklandı

     Yönetmen Carl Erik Rinsch, Netflix'i dolandırma suçlamasıyla tutuklandı

  • Z kuşağı: Tarihin en çok reddedilen nesli mi?

    Z kuşağı: Tarihin en çok reddedilen nesli mi?

  • Hollywood'dan yapay zeka çıkışı

     Hollywood'dan yapay zeka çıkışı

Yazarlar

Çok Okunanlar