;
Arama

Brezilya'daki yarasalarda yeni tip koronavirüs keşfedildi

Bilim insanları, Brezilya'daki yarasalarda MERS-CoV (Orta Doğu Solunum Sendromu Koronavirüs) ile benzer özellikler gösteren yeni tip koronavirüs keşfetti.

17 Mart 2025, 13:37 Güncelleme: 17 Mart 2025, 13:45

Brezilyalı araştırmacılar, Hong Kong Üniversitesi'nden (HKU) meslektaşlarıyla yürüttükleri çalışma kapsamında 16 farklı yarasa türünden alınan 423 ağız ve rektal sürüntü örneğini inceledi. Brezilya'nın kuzeydoğusundaki Fortaleza şehrinden getirilen yarasalardan alınan sürüntü örneklerinde yeni tip corona tespit edildi. Yeni keşfedilen virüsün insanlarda ve develerdeki MERS-CoV türleriyle benzerlik gösterdiği ancak insanlar üzerindeki risklerinin henüz belirlenemediği kaydedildi.

Yeni virüsün gen diziliminin MERS-CoV genomuyla yaklaşık yüzde 72, konak hücrelere bağlanmak için kullandığı proteinin de MERS-CoV'unkiyle yüzde 71,74 benzerlik taşıdığı bildirildi.

Yarasaların yeni ortaya çıkan virüsler için depo olduğu, corona virüslerin halk sağlığı üzerinde yol açtığı risklerin saptanması için sürekli izlenmelerinin gerektiği vurgulandı. Bilim insanları, yeni virüsün insanlar için oluşturduğu riskleri tespit etmek amacıyla Hong Kong'daki yüksek güvenlikli laboratuvarlarda daha fazla deney yapmayı planlıyor. Çalışma, Journal of Medical Virology (JMV) dergisinde yayımlandı.

MERS-CoV hakkında

MERS-CoV, ilk defa 2012 yılında Suudi Arabistan'da tanımlandı ve bu zamana kadar iki düzineden fazla ülkede tespit edildi. Develerden kaynaklandığından şüphelenilen ve bir çeşit bulaşıcı solunum yolu hastalığı olan MERS-CoV, 850'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu.

Covid-19 beklenen yaşam süresini 2 yıl kısalttı

DSÖ dünya genelindeki ortalama yaşam süresinde meydana gelen iyileşmelerin ve ilerlemenin Covid-19 salgını sırasında tersine döndüğüne dikkat çekti. 2019-2021'de Covid-19 salgını nedeniyle beklenen yaşam süresinin 1,8 yıl azalarak ortalama 71,4 yıla düştüğü kaydedildi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus "Covid-19 salgını sadece 2 yıl içinde, beklenen yaşam süresinde 10 yıllık bir kazanımı tersine çevirdi" dedi ve ekledi: Gelecek nesilleri korumak amacıyla ülkelerin küresel bir salgın anlaşması üzerinde uzlaşmaları gerekiyor.


"Sağlık" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?

    Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?

  • Çin biyoteknolojisinin küresel yükselişi ilaç endüstrisinin dengesini değiştiriyor

    Çin biyoteknolojisinin küresel yükselişi ilaç endüstrisinin dengesini değiştiriyor

  • Uzmanlardan öneriler: Sağlıklı beslenmenin ipuçları

    Uzmanlardan öneriler: Sağlıklı beslenmenin ipuçları

  • Prof. Dr. Uğur Türe: "Gazi Yaşargil modern beyin cerrahisini yarattı”

    Prof. Dr. Uğur Türe: "Gazi Yaşargil modern beyin cerrahisini yarattı”

  • Aşırı sıcaklarla başa çıkmak için 7 ipucu

    Aşırı sıcaklarla başa çıkmak için 7 ipucu

  • Yemekten sonra yüzmek zararlı mı?

    Yemekten sonra yüzmek zararlı mı?

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?


  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi