;
Arama

BM'den Türk ekonomisine ilişkin değerlendirme

BM'nin küresel ekonomi raporuna göre Türkiye'nin 2024 yılında yüzde 3 büyümesi öngörülüyor. Dünyadaki ortalama ise yüzde 2,8 olarak tahmin edildi.

10 Ocak 2025, 16:33
BM'den Türk ekonomisine ilişkin değerlendirme
BM Genel Merkezi (New York)

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından açıklanan Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler (WESP) 2025 raporunda, Türkiye ekonomisine ilişkin öngörüler dikkat çekiyor. Rapora göre, Türkiye’nin 2024 yılında yüzde 3 büyüme kaydettiği tahmin edilirken, 2025'te bu oranın yüzde 3,1'e, 2026'da ise yüzde 3,5'e yükselmesi bekleniyor.

Raporda, Türkiye’de enflasyonun 2025 yılında yüzde 43,9’a gerileyeceği, 2026 yılında ise yüzde 21,6 seviyesine düşeceği ifade edildi. Enflasyondaki bu düşüşle birlikte, 2025 yılında para politikasında bir miktar gevşeme öngörülüyor. Ayrıca, hükümetin enflasyonu düşürmek amacıyla uyguladığı mali konsolidasyon tedbirlerinin, mali açığın daraltılmasına katkı sağlayacağı ve enflasyonist baskıları hafifleteceği belirtiliyor.

Küresel büyüme durgun kalacak

BM raporunda, küresel ekonominin 2025 yılında geçen yıl olduğu gibi yüzde 2,8 büyüyeceği tahmin ediliyor. Küresel ekonomik büyümenin, düşük enflasyon ve birçok ülkede devam eden parasal genişlemeden destek bulmasına rağmen, ticari gerilimler, yüksek borç yükleri ve jeopolitik riskler nedeniyle sınırlı kalacağı vurgulanıyor. Raporda, küresel büyümenin, salgın öncesi yüzde 3,2 olan uzun vadeli ortalamanın altında seyrettiği belirtiliyor.

Bölgesel ve ülke bazında öngörüler

Rapora göre, ABD ekonomisinin büyüme oranı, 2024’te yüzde 2,8 olarak tahmin edilirken, iş gücü piyasasının yumuşaması ve tüketici harcamalarının azalmasıyla birlikte 2025'te yüzde 1,9’a düşeceği öngörülüyor. Avrupa Birliği’nde ise büyümenin 2025 yılında yüzde 1,3’e yükselmesi bekleniyor.

Çin ekonomisinin 2025’te yüzde 4,8, Hindistan’ın yüzde 6,6, Fransa’nın yüzde 0,8, Almanya’nın yüzde 0,3 ve Birleşik Krallık’ın yüzde 1,2 büyüyeceği tahmin ediliyor.

Enflasyon ve gıda güvenliği

Raporda, küresel enflasyonun 2025 yılında yüzde 3,4’e düşmesinin beklendiği, ancak özellikle düşük gelirli ülkelerde gıda enflasyonunun yüksek kalmaya devam edeceği ifade ediliyor. Düşük gelirli ülkelerdeki bu durumun, gıda güvensizliğini derinleştirdiği ve milyonlarca insanı yoksulluğa sürükleyebileceği belirtiliyor.

Parasal genişleme ve yatırımlara odaklanma çağrısı

BM, küresel ekonomik sorunların çözümü için çok taraflı iş birliği ve yapısal reformlar çağrısında bulunuyor. Raporda, "Küresel büyümeyi yeniden canlandırmak ve artan eşitsizlikleri gidermek için parasal genişleme tek başına yeterli olmayacaktır. Hükümetler aşırı kısıtlayıcı mali politikalardan kaçınmalı ve bunun yerine temiz enerji, altyapı, sağlık ve eğitim gibi kritik sosyal sektörlere yatırımları artırmaya odaklanmalıdır." ifadelerine yer verildi.


"Küresel Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • AB ve ABD yüzde 15 gümrük vergisinde anlaşacak mı?

    AB ve ABD yüzde 15 gümrük vergisinde anlaşacak mı?

  • ABD ile Japonya'nın ticaret anlaşmasının perde arkası

    ABD ile Japonya'nın ticaret anlaşmasının perde arkası

  • Trump ticaret görüşmelerinde teknoloji şirketleri için harekete geçti

    Trump ticaret görüşmelerinde teknoloji şirketleri için harekete geçti

  • McKinsey Çin’de üretken yapay zeka projelerini durdurdu

    McKinsey Çin’de üretken yapay zeka projelerini durdurdu

  • Çin’in sessiz enerji devrimi: Petrolün yerini batarya alıyor

    Çin’in sessiz enerji devrimi: Petrolün yerini batarya alıyor

  • Küresel ekonomi gümrük fırtınasını atlattı

    Küresel ekonomi gümrük fırtınasını atlattı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?


  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi