Avrupa'nın en büyük limanı Rus savaşına hazırlanıyor
Avrupa’nın en büyük limanı olan Rotterdam, Rusya ile yaşanabilecek olası bir çatışmaya karşı hazırlıklarını hızlandırıyor. Hollanda hükümeti ve NATO’nun yönlendirmesiyle limanda askeri sevkiyat gemileri için alan ayrılıyor, alternatif lojistik planları geliştiriliyor.
Rotterdam Limanı’nın işletmecisi Boudewijn Siemons, Financial Times’a yaptığı açıklamada, özellikle İngiltere, ABD ve Kanada’dan gelebilecek askeri araç ve ekipmanlar için hazırlık yaptıklarını söyledi. Siemons, “Her terminal askeri kargo için uygun değil. Eğer büyük miktarda askeri malzeme taşınması gerekirse, Antwerp gibi diğer limanlarla kapasite paylaşımına gideriz” dedi.
Rotterdam’ın bu adımı, Avrupa genelinde hız kazanan savaş hazırlıklarının bir parçası. Avrupa Birliği, ABD Başkanı Donald Trump’ın savunma harcamaları konusundaki baskısının da etkisiyle 800 milyar euroluk yeniden silahlanma planı üzerinde çalışıyor. Hollanda ise savunma harcamalarını GSYH’nin %5’ine çıkarma sözü verdi.
NATO’nun talebiyle gemi alanı tahsis edildi
Hollanda Savunma Bakanlığı, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, NATO’nun talebi doğrultusunda Rotterdam Limanı’nın her yıl dört ila beş kez askeri malzeme taşıyan bir veya daha fazla gemiye ev sahipliği yapacağını duyurmuştu. Bu gemilerin haftalar boyunca limanda kalabileceği, konteyner terminalinin ise mühimmat aktarımı için tek güvenli bölge olduğu belirtildi. Ayrıca, yılda birkaç kez amfibi tatbikatlar da planlanıyor.
Rotterdam, Körfez Savaşı döneminde de silah sevkiyatında önemli rol oynamıştı. Ancak Soğuk Savaş’ın en yoğun dönemlerinde bile özel bir askeri iskelesi bulunmuyordu. NATO müttefiki ABD’nin Avrupa’daki üslerine yönelik lojistik desteği ise ağırlıklı olarak Belçika’daki Antwerp Limanı üzerinden sağlanıyor.
Stratejik stok uyarısı: Sadece petrol yetmez
Siemons, Avrupa’nın yalnızca enerji değil, diğer stratejik ham maddelerde de daha dirençli hale gelmesi gerektiğini vurguladı. 1973’teki petrol krizinin ardından getirilen 90 günlük zorunlu petrol stoku kuralının örnek alınması gerektiğini belirten Siemons, “Bakır, lityum, grafit gibi kritik hammaddeler ve ilaçlar için de benzer yapılar kurulmalı. Lojistik açıdan liman bölgeleri bu tür stoklar için en uygun alanlar” değerlendirmesini yaptı.
COVID-19 pandemisinde yaşanan tıbbi malzeme eksikliklerini ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından yaşanan enerji krizini hatırlatan Siemons, Avrupa’nın stratejik yedekleme kapasitesini genişletmesi gerektiğini söyledi. Bu kapsamda, Rotterdam Limanı’nda zaten Hollanda’nın stratejik petrol rezervinin bir kısmı bulunuyor.
Avrupa Komisyonu’nun önümüzdeki günlerde ilaç, enerji ekipmanları, ham madde, barınma malzemesi ve gıda gibi kritik alanlarda bir “stoklama stratejisi” açıklaması bekleniyor.