Avrupa’da 12 ay yaşamak: Slovenya’nın yeni vizesine dair bilinmesi gerekenler
Avrupa’da yaşarken uzaktan çalışmanın hayalini mi kuruyorsunuz? Avrupa’nın en az bilinen ve en uygun fiyatlı destinasyonlarından biri olan Slovenya, bu hayali gerçeğe dönüştürmeye hazırlanıyor. Slovenya, kasım ayından itibaren ilk dijital göçebe vizesini hayata geçirmeyi planlıyor. Bu program sayesinde uzaktan çalışanlar, yabancı işverenler veya müşteriler için çalışırken Slovenya’da 12 aya kadar ikamet edebilecek. Bu hamleyle Slovenya, yerel ekonomilerine katkı sağlayabilecek uzaktan çalışanları çekmek için dijital göçebe vizeleri oluşturan ülkeler listesine hızla katılmış olacak. Şu anda 60’tan fazla ülke, dijital göçebeler için bir vize seçeneği sunuyor.
She Hit Refresh adlı platformun kurucusu ve I'm Outta Here! An American’s Ultimate Visa Guide to Living in Europe adlı kitabın yazarı Cepee Tabibian’a göre uzun vadeli oturum izni veya vatandaşlık bürokrasisiyle uğraşmadan Avrupa hayatı isteyenler için bu vize heyecan verici bir alternatif sunuyor. Tabibian, “Orta Avrupa’da dijital göçebe vizesi sunan ülke pek yok. Şu anda yalnızca Macaristan bu fırsatı sunuyor, dolayısıyla Slovenya’nın böyle bir adım atması büyük bir gelişme" dedi.
Temel bilgiler
Vizenin 21 Kasım 2025 tarihinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Uzaktan çalışanlar, Slovenya dışında bulunan şirketler için çalışmaları şartıyla yenilenemez, bir yıllık oturma iznine başvurabilecekler. Yurt dışındaki müşterilere hizmet veren serbest çalışanlar, kendi işini yapan profesyoneller ve danışmanlar da programa dahil olabilecek. Bu esneklik, işi sınır ötesi olan girişimciler, tek başına çalışanlar ve dijital içerik üreticiler için programı özellikle cazip hale getiriyor.
Başvuru sahiplerinin geçerli bir pasaporta, sağlık sigortasına ve yeterli maddi kaynağa (bildirildiğine göre ülkenin ortalama net maaşının en az iki katı kadarına) sahip olmaları gerekiyor. Diğer kaynaklara göre aile üyeleri de dijital göçebe vizesi sahiplerine katılabiliyor ancak onların da Slovenya dışındaki işverenlerden gelir elde etmesi gerekiyor. Vize yenilenemiyor ancak uzaktan çalışanlar Slovenya dışında altı ay geçirdikten sonra yeniden başvuru yapabiliyor.
İspanya, Portekiz veya Yunanistan’daki programların aksine Slovenya’nın dijital göçebe vizesi yenilenemiyor ve uzun vadeli oturum izni ya da vatandaşlık yolunu açmıyor. Ancak daha düşük yaşam maliyeti, daha az kalabalık ve diğer Avrupa destinasyonlarına kolay erişim sunuyor. Belgeler ve mevzuatın ötesinde, bu vizeyi heyecan verici kılan asıl şey ülkenin kendisi ve dijital göçebeler için sunduğu olanaklar.
Slovenya neden dijital göçebeler için cazip?
İtalya ve Avusturya arasında yer alan küçük bir Alp ülkesi olan Slovenya, ünlü komşuları kadar tanınmasa da bu da onun cazibesinin bir parçası olabilir. Expatsi adlı, Amerikalıların yurt dışında yaşam yerleri bulmalarına yardımcı olan şirketin kurucusu Jen Barnett, “Yıllardır emekliler için Slovenya’yı öneriyoruz ve şimdi dijital göçebeler için böyle bir imkanın olması bizi heyecanlandırıyor. Slovenya’nın kolayca bir sonraki Portekiz haline gelebileceğini görebiliyoruz" ifadelerini konuştu. Uzaktan çalışanlar için çekiciliği açık. Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj ve Koper gibi şehirlerde uzaktan çalışanları destekleyecek altyapılar kuruluyor: Ortak çalışma alanları, hızlı Wi-Fi ve arkadaşlık kurulabilecek yabancı toplulukları.
Slovenya, Avrupa’nın en temiz, en güvenli, en etkileyici manzaralara ve çevresel bilince sahip ülkelerinden biri. Doğal güzellikleri ve yavaş yaşam temposu dikkat çekici. Legatum Prosperity Index’e göre Slovenya, güvenlik ve doğal güzellik açısından dünyadaki ülkelerin en iyi yüzde 10’luk diliminde yer alıyor ve sağlık hizmetleri açısından da oldukça yüksek puan alıyor.
Burada Alp zirvelerinden Orta Çağ kasabalarına, tertemiz göllerden Adriyatik kıyısına kadar her şeyi bulabilirsiniz. Hava durumu da oldukça güzel. Tabibian, sıcaklıkların nadire 30°C’yi geçtiğini belirtti. Bütçe açısından da oldukça avantajlı; özellikle ABD ve Batı Avrupa ile kıyaslandığında. Barnett, “ABD’de harcadığınızın yaklaşık yarısı kadar bir yaşam maliyeti var ve başkentte çocuklu aileler için yedi uluslararası okul mevcut" derken, Tabibian ise “Batı Avrupa’nın çoğuna göre daha uygun fiyatlı, bazı yerlerde yüzde 50’ye kadar daha ucuz” diye ekledi.
Başkent Ljubljana, diğer Avrupa başkentlerine göre daha uygun fiyatlı ancak daha küçük şehirlerde tasarruf daha da fazla. International Living’e göre Maribor, Škofja Loka ve Koper gibi şehirlerde bir yatak odalı daire aylık 375 ila 600 dolar arasında kiralanabiliyor. Restoranlar uygun fiyatlı, market ürünleri ise taze ve komşu ülkelere kıyasla oldukça ucuz.
Toplu taşıma sistemi ise bir diğer büyük artı. Slovenya’nın verimli ve uygun fiyatlı ulaşım ağı sayesinde arabaya ihtiyaç duymadan ülkeyi ve bölgeyi kolayca keşfetmek mümkün. Hafta sonu kaçamağı yapmak istediğinizde İtalya, Avusturya, Macaristan ve Hırvatistan sadece birkaç saat uzaklıkta.
Dikkate edilmesi gereken noktalar
Her ne kadar kulağa cazip gelse de, bu vize herkes için uygun olmayabilir. Uzun vadeli oturum veya yatırım yoluyla vatandaşlık sunan ülkelerin aksine, Slovenya şimdilik kalıcı olarak yerleşmek isteyen yabancıları hedeflemiyor. Bu vize sadece 12 aylık ve yenilenme hakkı yok. Ayrıca Slovenya’nın vergi yasaları özellikle serbest çalışanlar veya ülkede mali anlamda daha köklü bir varlık kurmayı düşünen işletme sahipleri için karmaşık olabilir. Yine de ortam değişikliği arayan ve uzun vadeli taahhüt olmadan Avrupa yaşamını denemek isteyenler için Slovenya doğru adres olabilir.
Yani ister dağ manzaralarının, ister yavaş bir yaşam tarzının, isterse de Avrupa’daki akıllıca ve uygun fiyatlı bir yaşam üssünün peşinde olun, Slovenya’nın dijital göçebe vizesi güçlü bir seçenek sunuyor. Resmi detaylar hala açıklanmaya devam ederken, tek bir şey net: Slovenya, bir elde pasaport, diğerinde dizüstü bilgisayar taşıyan yeni nesil uzaktan çalışanları karşılamaya hazır.