ASML siparişlerde beklentinin gerisinde kaldı: Trump'ın tarifeleri belirsizlik yarattı
Hollanda merkezli teknoloji şirketi ASML, Mart ayında sona eren çeyrekte 3,9 milyar euro tutarında net sipariş aldığını bildirdi. Bu rakam, analistlerin 4,8 milyar euro seviyesindeki beklentisinin oldukça gerisinde kaldı. Net sipariş hacmi, henüz teslim edilmemiş ancak müşteriler tarafından verilen siparişleri kapsadığı için, yatırımcıların yakından izlediği önemli bir gösterge niteliğinde.
Bir önceki çeyrekte ise ASML’nin sipariş rakamları beklentilerin oldukça üzerine çıkmıştı. Şirketin müşterileri, ABD’nin ASML ekipmanlarına yönelik yeni ihracat kontrolleri getirme ihtimaline karşı önceden sipariş vererek stoklarını güçlendirmişti.
Trump’ın tarifeleri etkili oldu
ASML CEO’su Christophe Fouquet, çeyrek sonuçlarının açıklandığı gün yaptığı değerlendirmede, son dönemde açıklanan gümrük tarifelerinin ekonomik görünüm üzerindeki etkisine dikkat çekti. “Yapay zeka hâlâ piyasayı yönlendiren temel güç. Talep güçlü. Ancak tarifelerin etkisini çok yakından takip ediyoruz,” diyen Fouquet, ABD’nin korumacı ticaret politikalarının belirsizliği artırdığını söyledi.
Şirketin hisseleri, yıl başından bu yana yüzde 12 değer kaybetti. Bu düşüşte hem Trump yönetiminin tarifeleri hem de yapay zeka sektörüne yönelik harcamalarda olası yavaşlama beklentisi etkili oldu.
ASML, söz konusu çeyrekte 73 litografi makinesi sattı. Bu makinelerin yüksek maliyetli olması nedeniyle siparişlerin kısa vadeli dalgalanmalara açık olduğu belirtiliyor. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Intel ve Samsung gibi önde gelen çip üreticileri, Apple ve Nvidia gibi müşterilere yönelik en ileri düzeyde çipleri üretmek için ASML’nin teknolojisine bağımlı durumda.
Satışlar beklentiyle uyumlu, görünüm sabit
Şirketin toplam çeyrek satışları, beklentilere paralel olarak 7,7 milyar euro seviyesinde gerçekleşti. Bu, yıllık bazda yüzde 46’lık bir büyümeye işaret ediyor. ASML, ikinci çeyrek gelirlerinin 7,2 ila 7,7 milyar euro aralığında olmasını bekliyor. Ancak Visible Alpha verilerine göre analistlerin beklentisi 7,8 milyar euro düzeyindeydi.
Yıllık gelir hedefi olan 30 milyar ile 35 milyar euro aralığı ise korunuyor.
Fouquet, “Müşterilerimizle şu ana dek yaptığımız görüşmeler, 2025 ve 2026 yıllarının büyüme dönemi olacağı yönündeki beklentimizi destekliyor,” dedi. Ancak bu pozitif tabloya rağmen, “son dönemde açıklanan tarifeler, makroekonomik ortamda belirsizliği artırdı ve bu durum bir süre daha dinamik kalmaya devam edecek” ifadelerini de sözlerine ekledi.
"Yapay Zeka" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-