"BYD" ile ilgili içerikler
BYD
Çin merkezli elektrikli araba ve batarya üreticisi BYD (Build Your Dreams) 1995'te şarj edilebilir batarya üreticisi olarak kuruldu. 30 yılı aşkın yüksek hızlı büyümenin ardından BYD, 6 kıtada 30'un üzerinde sanayi parkı kurdu; elektronik, otomotiv, yenilenebilir enerji ve demiryolu taşımacılığı ile ilgili sektörlerde önemli rol oynadı.
1995'te batarya üreticisi olarak kurulan BYD, 600 binden fazla çalışanı ile 70'in üzerinde ülkede elektrikli otomobilleri tüketicilerin beğenisine sunuyor. Dünyanın ilk seri üretim şarj edilebilir hibrit modelini 2008'de pazara süren BYD, ayrıca temmuz ayında 8 milyonuncu elektrikli ve plug-in hibrit araç üretimiyle yeni bir rekora imza attı.
Çin, ABD, Kanada, Japonya, Brezilya, Macaristan ve Hindistan'da 30'dan fazla endüstriyel parkıyla otomobil, raylı ulaşım, yeni enerji ve elektroniği kapsayan çok çeşitli bir iş alanına sahip olan BYD, daha iyi bir yaşam için teknolojik inovasyonlarıyla öne çıkıyor.
Enerji üretimi ve depolamadan uygulamalarına kadar, fosil yakıtlara olan küresel bağımlılığı azaltan sıfır emisyonlu enerji çözümleri sağlamaya kendini adayan BYD, Hong Kong ve Shenzhen borsalarında işlem görüyor.
Tam elektrikli ve plug-in hibrit araçlar geliştirmeye odaklandı
Tesla'nın en büyük rakibi olarak öne çıkan, BYD'nin otomotiv iştiraki BYD Auto ise 2003'te kuruldu. Global ulaşım sektörünün çevreci dönüşümünü hızlandırmayı hedefleyen BYD Auto, tam elektrikli ve plug-in hibrit araçlar geliştirmeye odaklandı.
Şirket, bataryalar, elektrik motorları, elektronik kontrol üniteleri ve otomotiv için çipler gibi yeni enerji araçlarının tüm endüstriyel zincirinin temel teknolojilerinde uzmanlaştı.
Son yıllarda Blade Batarya, DM-i ve DM-p hibrit teknolojisi, e-Platform 3.0 ve CTB teknolojisi gibi önemli gelişmelere öncülük etti. Şirket, elektrikli araç dönüşümünde fosil yakıtlı araç üretimini durduran dünyanın ilk otomobil üreticisi olarak öne çıkarken, Çin'de 9 yıl üst üste yeni enerji binek araç satışlarının zirvesinde yer aldı.
BYD’nin en büyük avantajı nedir?
BYD’nin diğer şirketlerin aksine en büyük avantajı, elektrikli araba yaptıktan sonra batarya üretmek yerine batarya şirketi iken araba üretmeye başlamasından kaynaklanıyor.
18,7 milyar dolarlık bir serveti olan şirketin CEO’su Wang Chuanfu, Çin’in en fakir bölgelerinden birinde dünyaya geldi, ancak mühendislik ve fiziksel kimya okuduktan sonra BYD’yi 1995 yılında kuzeni ile kurdu.
İlerleyen yıllarda akıllı telefonlar, laptoplar ve diğer elektronik eşyada kullanılan şarj edilebilir bataryalarla üne kavuştular. En büyük rakipleri, ürünlerini daha yüksek fiyattan satan Japonya pazarıydı.
BYD, 2002 yılında halka arz edildikten sonra zorlu bir dönemden geçen Qinchuan Otomobil Şirketi’ni satın aldı. Elektrikli arabalar o dönemde halen daha gelişme aşamasında olsa da Çinli yetkililer piyasada doldurabilecekleri bir boşluk arıyordu. '000’li yılların başında hükümet yenilenebilir enerji üretimine önem verdiği için sübvansiyon ve vergi kolaylığı vermeye başladı.
BYD için bu çok iyi bir zamanlamaydı; ürettikleri bataryalar elektrikli otomobiller için kullanılabilirdi.
-
26 Mayıs 2025, 09:36 Güncelleme: 26 Mayıs 2025, 14:29
BYD’nin indirim hamlesi Çinli otomobil hisselerini sarstı
BYD’nin 22 modelde yüzde 35’e varan fiyat indirimi yapmasıyla Hong Kong borsasında elektrikli araç hisseleri sert değer kaybetti.
-
-
16 Mayıs 2025, 14:37 Güncelleme: 26 Mayıs 2025, 14:30
BYD, Avrupa genel merkezini Macaristan’a kuruyor
-
-
19 Mart 2025, 09:20 Güncelleme: 26 Mayıs 2025, 14:30
BYD'nin piyasa değeri Ford, GM ve Volkswagen’i geçti
-
-
25 Şubat 2025, 13:56 Güncelleme: 26 Mayıs 2025, 14:31
BYD'den iddialı açıklama: Çinliler rakiplerinden 5 yıl önde
-
02 Ocak 2025, 11:52 Güncelleme: 26 Mayıs 2025, 15:40
BYD Aralık'ta satış rekoru kırarak Tesla'yla farkı daralttı
Çinli BYD yıl sonu itibarıyla toplam satışlarını 4,25 milyon binek araca çıkararak elektrikli araç pazarında Tesla ile arasındaki farkı daralttı.
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?