;
Arama

Yeni haftada yön arayışı: Enflasyon, sanayi üretimi ve Fed etkisi

Küresel piyasalarda, ABD'nin uygulamaya koyduğu yeni tarifeler ve bu adımlara gelen karşılıkların yarattığı belirsizlik, risk iştahını azaltırken, gözler bu hafta açıklanacak makroekonomik verilere çevrildi.

06 Nisan 2025, 11:09

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Önce Amerika" politikası doğrultusunda aldığı gümrük tarifesi kararları, piyasalarda küresel büyümeye dair endişeleri artırdı. Çin'in misilleme olarak ABD ürünlerine ek vergi uygulama kararıyla ticaret savaşlarının derinleşeceği beklentisi güçlendi. Bu gelişmelerin ardından, ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 3,9150'yle Ekim 2024’ten bu yana en düşük seviyeyi test etti.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, yüksek tarifelerin önümüzdeki çeyreklerde enflasyonist baskı yaratabileceğine işaret ederken, ekonomik etkilerin boyutunun belirsizliğini koruduğunu vurguladı. Fed'in yıl sonuna kadar dört faiz indirimi yapabileceğine ilişkin beklentiler artarken, haziran ayında 25 baz puanlık bir indirim ihtimali yüzde 75’e yükseldi.

Önümüzdeki hafta ABD'de çarşamba günü FOMC toplantı tutanakları, toptan stoklar; perşembe günü enflasyon verisi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları; cuma günü Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile Michigan Tüketici Güven Endeksi açıklanacak.

Avrupa tarafında, yatırımcılar ABD’ye olası karşı adımların yanı sıra cuma günü Almanya’da açıklanacak enflasyon verisine odaklanacak. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, tarifelerin küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini vurgularken, Fransa'dan da AB’nin karşılık vereceğine dair açıklamalar geldi.

Avrupa borsaları geçen haftayı sert kayıplarla kapattı. CAC 40 yüzde 8,10, FTSE 100 yüzde 6,97, DAX 40 yüzde 8,10 düşerken, yatırımcılar gelecek hafta Avro Bölgesi perakende satışları ve Almanya sanayi üretimi verilerini de izleyecek.

Asya cephesinde, Çin’in ABD’ye karşı misilleme olarak bazı nadir toprak elementlerinin ihracatına kısıtlama getirmesi öne çıktı. Japonya Merkez Bankası yetkilileri ise enflasyon hedeflerine ulaşılması halinde faiz artışlarına devam edeceklerini belirtti. Gelecek hafta Japonya dış ticaret dengesi açıklanacak.

Yurt içinde, mart ayına ilişkin enflasyon verileri öne çıktı. TÜFE aylık yüzde 2,46, yıllık yüzde 38,1 olurken, Yİ-ÜFE yıllık bazda yüzde 23,5’e yükseldi. Mart ayında 23,4 milyar dolarlık ihracatla rekor seviyeye ulaşıldı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, mayısta ABD ile ilave gümrük vergilerine ilişkin görüşmelere başlanacağını açıkladı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,90 kayıpla kapatırken, dolar/TL 37,9950 seviyesinde dengelendi.

Yurt içinde bu hafta salı günü Hazine nakit dengesi, perşembe sanayi üretimi ve cuma günü TCMB piyasa katılımcıları anketi açıklanacak.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Bernard Arnault LVMH'yi nasıl moda imparatorluğuna dönüştürdü?

    Bernard Arnault LVMH'yi nasıl moda imparatorluğuna dönüştürdü?

  • Elon Musk Tesla'yı kurtarabilecek mi?

    Elon Musk Tesla'yı kurtarabilecek mi?

  • IBM geri döndü: Şimdi yapay zekada kendini kanıtlamalı

    IBM geri döndü: Şimdi yapay zekada kendini kanıtlamalı

  • S&P, Türkiye'nin kredi notunu teyit etti

    S&P, Türkiye'nin kredi notunu teyit etti

  • Aydın Doğan’ın medyadan madenciliğe uzanan stratejik dönüşümü

    Aydın Doğan’ın medyadan madenciliğe uzanan stratejik dönüşümü

  • Bülent Eczacıbaşı 20 yıldır milyarderler listesinde 

    Bülent Eczacıbaşı 20 yıldır milyarderler listesinde 

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Türk Milyarderler