Yabancı üreticilerinin satışları düşerken Porsche bile Çin'de kazanamıyor
Çin'deki yabancı otomobil üreticileri bu yılki Şangay otomobil fuarında giderek daha acil hale gelen bir zorlukla karşı karşıya: Yerli rakipleri durmak bilmeyen bir hızla şık, uygun fiyatlı elektrikli araçlar üretirken Çinli alıcıları geri kazanmak. Dünyanın en büyük otomobil üreticileri, Çin markalı satışların artmasıyla son yıllarda istikrarlı bir şekilde pazar payı kaybetti.
Düşüşün yeni sembolü
On yıllardır dünyanın en güçlü premium markaları arasında yer alan Alman Porsche, Çin'deki eski otomobil üreticilerinin düşüşünün yeni sembolü haline geldi. Ülkedeki satışları ilk çeyrekte yüzde 42 düşerek, efsanevi spor otomobil üreticisinin sadece dört yıl önce Çin'deki yıllık 95.671 satışla rekor kırmasından bu yana kayıplarını hızlandırdı.
Şanghay fuarında beş yeni elektrikli model sergileyen diğer Volkswagen Grubu markaları VW ve Audi'nin aksine, Porsche yanmalı motor mirasına geri döndü. Otomobil üreticisi, efsanevi spor otomobilin eski örnekleriyle çevrili bir sergide 911'in sınırlı sayıda üretilen iki varyantını tanıttı. Işıklı bir tabelada şöyle yazıyordu: Yerini hiçbir şey tutamaz.
Çinli müşteriler bunun yerine, BYD'nin Yangwang’ı ve geçen yıl otomobil işine giren elektronik devi Xiaomi gibi yerli rakiplerin artan fütüristik lüks ve spor ikamelerini satın alıyorlar. Xiaomi'nin ilk otomobili olan elektrikli SU7 spor sedan, Porsche'den esinlenen tasarımıyla çok daha düşük bir fiyata sansasyon yarattı.
Xiaomi, şubat ayında 529 bin 900 yuan (72 bin 591 dolar) fiyatla 1.548 beygir gücünde, son derece hızlı SU7 Ultra modelini tanıttığında, iki saat içinde yaklaşık 10.000 ön sipariş aldığını açıkladı, bu rakam tüm Porsche modellerinin ilk çeyrek Çin satışlarından daha fazla. Porsche'nin web sitesine göre en ucuz Porsche 911 Çin'de 1.468 milyon yuan (201 bin 170 dolara satılıyor ve 394 beygir gücüne sahip.
“Yeterince hızlı hareket etmiyorlar”
Sino Auto Insights danışmanlık şirketinin kurucusu Tu Le, Porsche'nin Çin'de “işinin bittiğini” söyledi. Porsche, yabancı otomobil üreticileri arasında satışlarını Çinli rakiplerine kaptıran tek şirke değil. Şangay merkezli danışmanlık şirketi Automotive Foresight'ın genel müdürü Yu Zhang, yabancı otomobil üreticilerinin “zorluğu anladığını” belirtti ve “Ancak bunu çözmek için hala yeterince hızlı hareket etmiyorlar” diye ekledi. Eylül 2022'de yatırımcıların Porsche'nin efsanevi markasına olan inancı o kadar güçlüydü ki, ilk halka arzından kısa bir süre sonra değeri çok daha büyük olan ana şirketi Volkswagen'i geçti. Otomobil üreticisinin hisseleri şu anda borsaya ilk çıkışından bu yana yüzde 44 ve yılbaşından bu yana yüzde 21 düşüşte. Porsche'nin Çin satışları üç yıldır üst üste düşüyor.
Volkswagen ve Porsche CEO'su Oliver Blume salı günü Şangay fuarı öncesinde VW ve Audi modellerini tanıttıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin'de Porsche satışlarının düşmesine ilişkin endişeleri reddetti. “Hacim umurumuzda değil” diyen Blume, fiyatların ‘Porsche için uygun’ bir seviyede yüksek tutulmasıyla daha çok ilgilendiğini sözlerine ekledi.
Çinli üreticiler satış hacmini önemsiyor
Üst düzey segmentlere giderek daha fazla giren Çinli otomobil üreticileri ise satış hacimlerini önemsiyor. Xiaomi geçen yıl 137 bin SU7 satarak Porsche'nin 57 binin biraz altında olan bir yıllık Çin satışlarının iki katından fazlasını gerçekleştirdi. Geçen ay Xiaomi, 2025 yılı için araç satış hedefini 350 bine yükseltti.
Küçük premium Çinli elektrikli araç üreticisi Nio'nun satışları geçen yıl yüzde 38,7 artarak 221.970 araca ulaştı. CEO William Li, Nio'nun dokuz yeni veya güncellenmiş EV modelini tanıttığı bu yıl hacmini iki katına çıkarmayı beklediğini ve bunu bir hasat yılı olarak nitelendirdiğini söyledi. Çin endüstrisinin hızlı büyümesi, yabancı otomobil üreticileri için tüm segmentlerde doğrudan satış düşüşlerine dönüştü.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-