Wall Street’teki sarsıntının etkisi Asya piyasalarına sıçradı
Asya cephesinde en sert tepki Japonya’dan geldi. Tokyo Borsası’nda Nikkei 225 Endeksi yüzde 4,20 oranında değer kaybederken, geniş kapsamlı Topix Endeksi de yüzde 4,05 düşüş yaşadı. Çin borsaları ise nispeten sakin bir görünüm sergiledi ve yataya yakın bir seyir izledi. Analistler, yatırımcıların belirsizlik ortamında risk iştahlarını düşük tuttuğuna dikkat çekiyor.
Dolar dört büyük para birimi karşısında geriledi
Gümrük tarifesi kararının ardından yatırımcıların güvenli liman arayışına yönelmesi ABD dolarında da değer kaybına neden oldu. Dolar, Japon yeni karşısında yüzde 0,87, euro karşısında yüzde 0,93, İsviçre frangı karşısında yüzde 0,5 ve Çin yuanı karşısında ise yüzde 0,40 oranında geriledi. Bu düşüş yatırımcıların portföylerinde dolar varlıklarını azalttığının bir göstergesi olarak yorumlandı.
“Güven erozyonu” vurgusu
Commonwealth Bank of Australia’nın stratejistlerinden Carol Kong, Washington yönetiminin ticaret politikalarındaki ani değişikliklerin piyasalar üzerinde derin bir güvensizlik yarattığını belirtti. Kong, “Başkan Trump’ın gümrük vergisi duruşunda sürekli değişikliklere gitmesi yatırımcıların ABD hükümetine ve genel olarak ekonomiye olan güvenini zayıflatıyor. Hisse senetlerinden tahvillere, dolardan tüm Amerikan varlıklarına yönelen satışlar bu güven kaybının açık bir yansıması” dedi.
Vadeli endekslerde temkinli seyrin işareti
ABD vadeli endekslerinde de düşüş eğilimi dikkat çekiyor. S&P 500 vadeli endeksi yüzde 0,06, Nasdaq 100 vadeli endeksi yüzde 0,15 ve Dow Jones Sanayi Endeksi vadeli işlemleri ise yüzde 0,08 oranında değer kaybıyla güne başladı. Uzmanlar, yatırımcıların yeni gelişmeler karşısında temkinli bir duruş sergilemeye devam ettiğini ifade ediyor.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-