Türkiye ve Avrupa kavruluyor: Aşırı sıcaklar yangınları tetikledi

Avrupa’yı sıcak hava dalgası erken vurdu. Türkiye ve Fransa’da itfaiyeciler orman yangınlarıyla mücadele ederken, 50.000’den fazla kişi tahliye edildi. Cuma gününden itibaren 342 orman yangını çıktığını açıklayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Manisa, İzmir ve Hatay’daki 6 yangının devam ettiğini belirtti. Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz ve Almanya’da sağlık uyarıları yapıldı. Daha ılıman bir iklime alışık olan Hollanda bile gelecek günlerde yüksek nemle birlikte beklenen sıcaklıklar nedeniyle uyarı yayınladı.
Yurt genelinde 5 günde 342 yangın çıktı
AB’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nde İklimden Sorumlu Strateji Lideri Samantha Burgess, “Batı Avrupa’nın geniş kesimleri, normalde temmuz veya ağustos aylarında gözlemlenen aşırı sıcaklıkları ve sıcak hava dalgası koşullarını, haziran ayında yaşamaya başladı. Bu dönemde sıcaklıklar bazı bölgelerde, olması gereken seviyelerden 5-10 derece daha yüksek seyretti" dedi.
Türkiye’de, güçlü rüzgarların etkisiyle İzmir’in batı bölgesinde orman yangınları ikinci gününde de devam etti. AFAD ülkedeki yayınlarda nedeniyle toplam beş bölgeden 50 binden fazla kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Türkiye’nin kıyı bölgeleri son yıllarda, bilim insanlarının insan kaynaklı iklim değişikliğine bağladığı daha sıcak ve kuru yazlar nedeniyle sık sık orman yangınlarıyla harap oldu.
Fransa’da, sıcaklıkların salı ve çarşamba günleri zirveye ulaşması beklenirken, pazar günü güneybatıdaki Aude bölgesinde sıcaklıkların 40 dereceyi aşmasıyla orman yangınları çıktı. 400 hektarlık alan yandı ve bir kamp alanı ile bir manastır tahliye edildi.
Yetkililer, yangınların kontrol altına alındığını ancak henüz tamamen söndürülmediğini açıkladı. Hava durumu servisi Meteo France, pazartesi gününden haftanın ortasına kadar ülkenin 101 bölgesinden 84’üne turuncu sıcak hava dalgası alarmı verdi.
Batı Avrupa kavruluyor
İngiltere Wimbledon Tenis Turnuvası için All England Club önünde sıraya giren seyircilerden, Roma’daki Kolezyum’u veya İspanya’nın Sevilla kentini ziyaret eden turistlere kadar birçok insan sıcaktan bunaldı. İskoçya’dan Wimbledon’a gelen tenis hayranı Scott Henderson, “Alışık olduğumdan yaklaşık 20 derece daha sıcak ve her yerim güneş yanığı oldu” dedi.
İspanya, meteoroloji servisi AEMET’e göre şimdiye kadarki en sıcak haziran ayını yaşıyor. Hava ajansı sözcüsü Rubén del Campo, “Hem Salı hem Perşembe gününe kadar, İspanya’nın büyük bir kısmında yoğun sıcaklık etkili olmaya devam edecek” dedi. Birleşmiş Milletler konferansı için dünya liderlerinin toplandığı İspanya’nın güneyindeki Sevilla’da sıcaklıklar 42 dereceye ulaştı.
"Hiçbir ülke bundan muaf değil"
İspanya'nın sıcağından muzdarip olanlar arasında Sevilla'dan X'te paylaşımda bulunan BM Genel Sekreteri António Guterres de vardı. Guetterres paylaşımında, “Aşırı sıcaklar artık nadir bir olay değil - yeni normal haline geldi. Kalkınma için Finansman Konferansı sırasında İspanya'da bunu ilk elden deneyimliyorum. Gezegen giderek ısınıyor ve daha tehlikeli hale geliyor. hiçbir ülke bundan muaf değil. Şimdi daha iddialı #İklimEylemine ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
İtalya’da Sağlık Bakanlığı, Roma ve Milano dahil olmak üzere 16 şehir için sıcak hava dalgası nedeniyle kırmızı alarm verdi. İtalya’nın kuzeyindeki sanayi bölgesi Lombardiya, sendikaların talebini dikkate alarak günün en sıcak saatlerinde açık alanda çalışmayı yasaklamayı planlıyor.
Su kullanımını sınırlandırma çağrısı
Almanya’da da pazartesi günü batı ve güneybatı bölgelerinin büyük bir bölümünde sıcaklıklar 34 dereceye kadar çıkarken sıcaklık uyarıları yapıldı. Yetkililer, vatandaşlara su kullanımını sınırlandırmaları çağrısında bulundu. Sıcak hava dalgası, Ren Nehri’ndeki su seviyelerini düşürdü, bu da gemi taşımacılığını zorlaştırdı ve yük sahipleri için nakliye maliyetlerini artırdı, emtia tacirleri bildirdi. Almanya ve Fransa’nın salı günü için baz elektrik fiyatları yükseldi; zira sıcak hava nedeniyle soğutma talebi arttı.
Sıcak hava sağlığı çeşitli şekillerde etkileyebilir; uzmanlar özellikle yaşlılar, bebekler, açık havada çalışanlar ve ekonomik zorluk yaşayan kişiler için endişe duyuyor. Küresel olarak aşırı sıcaklıklar yılda 480 bin kişiye kadar ölüme neden oluyor. Bu sayı, sel, deprem ve kasırgaların toplamından daha fazla. Ayrıca altyapı, ekonomi ve sağlık sistemleri için artan riskler oluşturuyor. Bilim insanları, iklim değişikliğinin başlıca nedeninin fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan sera gazı emisyonları olduğunu söylüyor. Geçen yıl, gezegenin kaydedilen en sıcak yılı oldu.