Türkiye’deki ÖTV düzenlemesi Tesla’ya yeni bir darbe vurdu
Tesla’nın Türkiye'deki kazançlarla Avrupa'daki düşüş eğilimindeki satışlarını telafi etme çabaları, otomobil üreticisinin en hızlı büyüyen pazarlarından birinde yapılan sürpriz vergi artışı nedeniyle risk altında olabilir. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre otomotiv sektöründe ÖTV oranları yeniden belirlendi. Tesla'nın en çok satan Model Y'sini de kapsayan elektrikli araçlar için özel tüketim vergisinin en düşük kademesi yüzde 10'dan yüzde 25'e yükseldi.
Otomotivde ÖTV oranları değişti: Amaç yerli üretimi korumak
Bu karar Tesla CEO'su Elon Musk'ın karşı karşıya olduğu zorlukları daha da artırıyor. Musk, şirketin ABD'deki elektrikli araç sübvansiyonlarının kademeli olarak kaldırılması ve otonom araç geliştirmedeki yavaş ilerlemeyle mücadele ederken, gelecek yıl veya daha uzun bir süre zorlu çeyrekler yaşanacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.
Giderek daha önemli bir pazar haline geliyor
Türkiye, Tesla için giderek daha önemli bir pazar haline gelerek, Avrupa'nın diğer bölgelerinde düşen talebi hafifletmeye yardımcı oluyor. Musk, dün şirketin üç aylık kazanç raporu toplantısında bu konudan özellikle bahsetti. Tesla'nın ülkedeki satışları haziran ayında yüzde 171 artışla 7 bin 235 adede ulaştı ve Model Y, elektrikli araçlar arasında ilk sırada yer aldı. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin günü yayınladığı son verilere göre aynı ayda Tesla'nın Avrupa genelindeki kayıtları yüzde 23 düşüşle 34 bin 781 araca geriledi.
Fiyat 6 bin dolar artabilir
Tesla'nın Türkiye'deki başarısı, daha düşük vergi dilimine girmeye uygun olarak tasarlanan yerel pazara özel Model Y ile desteklendi. Şimdiye kadar buradaki müşteriler, yüzde 10 vergi oranı altında bu aracı yaklaşık 1,87 milyon lira (46 bin 100 dolar) karşılığında satın alabiliyordu. Bloomberg’in haberine göre yeni vergi, fiyatları yaklaşık 6 bin dolar artırabilir ve bu artış, özellikle birçok içten yanmalı motorlu rakibin vergi dilimleri büyük ölçüde değişmeden kaldığı için talebi olumsuz etkileyebilir.
Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 16 düştü
Vergi artışı sadece Tesla'yı değil, Türkiye'nin elektrikli araçlara olan artan talebinden yararlanmak isteyen bir dizi rakibi de etkileyecek. Türkiye'de yerel üretime başlamayı planlayan Çinli dev BYD, Dolphin, Atto 3 ve Seal modellerini aynı avantajlı vergi kategorisinde sunuyor. Volkswagen, Hyundai Motor ve Stellantis gibi diğer küresel üreticiler de Türkiye'de uygun fiyatlı elektrikli araçlar satıyorlar ve bu araçlar da politika değişikliğinden etkilenebilir.