;
Arama

Trump ticaret görüşmelerinde teknoloji şirketleri için harekete geçti

ABD'de Donald Trump yönetimi, ABD teknoloji sektörünün çıkarlarını korumak için küresel ticaret anlaşmazlıklarından yararlanıyor. Yönetim, ülkelerin Amerikan teknoloji şirketlerine yeni vergi ve düzenlemeler getirmesini engellemeyi amaçlıyor.

23 Temmuz 2025, 11:25

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, küresel ticaret savaşlarını ABD teknoloji sektörünün çıkarlarını ilerletmek için kullanıyor ve yabancı ülkelerin Amerikan şirketlerini hedef almasını engellemeye çalışıyor. Yönetim, ABD ekonomisine erişim ve gümrük tarifeleri tehdidini kullanarak birçok ülkenin Amerikan teknoloji şirketleri ve ürünlerine yeni vergiler, düzenlemeler ve tarifeler getirmesini durdurmayı hedefliyor. Bu önlemler, 1 Ağustos'ta yürürlüğe girmesi planlanan daha yüksek tarifeler öncesinde masada.

Amerikan internet devlerini hedef alan tedbirler, Brezilya, Güney Kore ve Avrupa Birliği ile yürütülen görüşmelerde hala önemli bir anlaşmazlık noktası. Wall Street Journal'a konuşan yakın kaynaklara göre  ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, cuma günü Washington’da Güney Kore’nin ticaret ve maliye bakanlarıyla görüşecek.

Teknoloji sektörü için bir zafer niteliğinde

Trump’ın geçen ay Kanada ile yürütülen ticaret görüşmelerini, bu ülkenin önerdiği dijital hizmet vergisi nedeniyle ani şekilde sonlandırması, Amerikan teknoloji sektörünün egemenliğine odaklandığını gösterdi. Kanada, ticaret görüşmelerini kurtarmak için vergiyi hızla geri çekti.

Yurt dışında Amerikan internet şirketlerini korumaya yönelik bu vurgu, yıllardır teknoloji şirketlerinin yürüttüğü bir kampanyayı takip ediyor. Bu şirketler, yurt dışındaki haksız vergi ve düzenlemelerin, ABD’ye yapılacak yatırımları kısıtlayabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. ABD’nin yabancı dijital vergilere karşı yaklaşımı, Trump yönetimiyle içeride antitröst davaları ve tarifelerin etkisi gibi sorunlar yaşayan teknoloji sektörü için bir zafer niteliğinde.

Daha önce Meta ve Google gibi şirketlerde çalışmış olan kamu ilişkileri danışmanı Nu Wexler, “Hem şirketler hem de yöneticiler, büyük teknoloji gündemini ‘Önce Amerika’ fikriyle örtüştürmekte çok başarılı oldular" dedi. Birçok şirket ve yönetici, Trump’ın yemin törenine milyonlarca dolar bağış yapmıştı. Teknoloji şirketleri, dijital ticaret konusunda Ticaret Bakanı Howard Lutnick, Bessent ve Greer gibi isimlerde müttefik buldu. Endonezya ile yapılan anlaşmada, ABD’li müzakereciler, Jakarta hükümetinin filmler veya yazılım indirmeleri gibi elektronik ürünlere vergi koyma planlarını bırakacağına dair taahhüt aldı. Benzer taahhütlerin Vietnam’dan da alındığı belirtiliyor ancak yönetim henüz bu anlaşmaya dair resmi belge yayımlamadı.

"Haksız şekilde gelir elde etme çabası olarak görüyor"

Beyaz Saray sözcüsü Kush Desai’ye göre yönetim, Trump’ın “yenilikçi Amerikan şirketlerini yurt dışındaki haksız uygulamalardan koruma” sözünü yerine getirmeye kararlı. Brezilya, misilleme tedbirlerinden çok, ticaret görüşmelerine yeniden başlama niyetinde olduğunu belirtti. AB'nin ticaret politikasından sorumlu olan Avrupa Komisyonu yorum yapmaktan kaçındı. Trump’ın ilk döneminden yetkililere göre ABD BAşkanı uzun süredir diğer ülkelerin Amerikan teknoloji şirketlerine vergi koyma ve düzenleme getirme çabalarına karşı. Buna rağmen, bu şirketlerle içeride sık sık çatışma yaşıyor. Ulusal Ekonomi Konseyi’nin eski başkan yardımcısı Everett Eissenstat, "Trump bu durumu, diğer ülkelerin Amerikan şirketlerinden haksız şekilde gelir elde etme çabası olarak görüyor" dedi. 

Ülkeler uzun süredir, dijital reklamcılık ve çevrimiçi faaliyetlerden elde edilen Silikon Vadisi karlarının daha fazlasını kendi topraklarına yönlendirmeye çalışıyor. Aynı zamanda yanlış bilgilendirmeyle mücadele, şeffaflığı artırma ve çocukların çevrimiçi güvenliği konularında düzenlemeleri sıkılaştırıyorlar. Bazı ülkeler ise rekabet yasalarını güçlendirme yoluna gidiyor. ABD eski Başkanı Joe Biden yönetimi, dijital hizmet vergilerini çok taraflı bir süreçle ele almayı umut etmişti ancak bu çaba sonuçsuz kaldı. Birçok teknoloji yöneticisi, Biden’ın yurt dışındaki düzenlemelerin yükselişine kayıtsız kaldığını düşünüyor. Bilgisayar ve İletişim Endüstrisi Derneği CEO’su Matt Schruers, “ABD hükümeti nihayet söndürülecek bir yangın olduğunu kabul etti" yorumunu yaptı.  Şüpheciler ise yönetimin zaten güçlü bir sektör için savaştığını, tarifelere karşı daha savunmasız sektörleri ise göz ardı ettiğini söylüyor. Demokratlar, Trump’ın teknoloji ve kripto para yöneticileriyle olan ilişkilerini eleştiriyor.

Trump ikinci kez başkan seçildikten sonra, Meta CEO’su Mark Zuckerberg ve Google’dan Sundar Pichai gibi teknoloji liderleri, Florida’daki Mar-a-Lago malikanesini defalarca ziyaret ettti. yaptı. Konuya yakın kişiler, görüşmelerde yurt dışındaki zararlı politikaların sınırlandırılmasının sürekli gündeme geldiğini söylüyor.
 


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Enpara.com, Enpara Bank oluyor: IBAN'lar değişecek

    Enpara.com, Enpara Bank oluyor: IBAN'lar değişecek

  • ABD ile Japonya'nın ticaret anlaşmasının perde arkası

    ABD ile Japonya'nın ticaret anlaşmasının perde arkası

  • Türk enerji şirketleri dünyanın zirvesine oynamalı

    Mehmet Öğütçü
    Türk enerji şirketleri dünyanın zirvesine oynamalı

  • TÜİK: Kış tatili harcamaları 23 milyar lirayı buldu

    TÜİK: Kış tatili harcamaları 23 milyar lirayı buldu

  • Türkiye-Çin ekonomik işbirliği masaya yatırıldı

    Türkiye-Çin ekonomik işbirliği masaya yatırıldı

  • Almanya’dan Türkiye'ye Eurofighter satışına onay

    Almanya’dan Türkiye'ye Eurofighter satışına onay

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?


  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi