Trump'ın yasa tasarısı zenginlerin özel jet almasını nasıl kolaylaştırıyor?
ABD'nn milyarder Başkanı Donald Trump'ın yasa tasarısının az tartışılan bir bölümü, özel jet alımları için bir vergi politikasıyla ultra zengin Amerikalılara kazançlı bir mola veriyor.
Öne çıkanlar
• ABD'de Senato'dan yeni geçen harcama paketinin bir parçası da işletmelerin satın aldıkları nitelikli kalemlerin tamamını satın alma yılında gider yazmalarına yüzde 100 olanak tanıyan federal yasayı kalıcı olarak restore ediyor.
• Reuters'a göre bu bonus amortisman yasası başlangıçta 2017 Vergi Kesintileri ve İş Yasası'nın bir parçasıydı ancak 2023'ten itibaren yüzde 100 seviyesinden aşamalı olarak düşürüldü ve 2027 yılına kadar kalıcı olarak sona erecek şekilde ayarlandı.
Milyarderlerin onsuz yaşamayacaklarını söylediği lüks: Özel jet
• Bonus amortisman politikası, makine ve şirket arabaları gibi zaman içinde amortismana tabi tutulan bir dizi nitelikli, fiziksel iş gideri için geçerli ancak politika genellikle özel uçak gibi lüks ürünlerle ilişkilendirilir ve son on yılda kurumsal jet satışlarında bir patlamaya yol açtı.
• Havacılık sektörü yayını Flying dergisi, 10 milyon dolarlık bir uçak için artık 10 milyon dolarlık bir masraf indirimi olabileceğini belirtti.
• Oklahoma merkezli BOK Financial bankasının havacılık genel müdürü Matthew Bere bu hafta yaptığı açıklamada, “Yeni ya da kullanılmış bir jet satın almak isteyen biri için bu çok büyük bir olay” dedi ve tasarının geçmesinin uçak satışlarında çok fazla hareketlilik yaratmasını beklediğini söyledi.
• Kongre Bütçe Ofisi tahminlerine göre yüzde 100 bonus amortismanın kalıcı olarak tesis edilmesinin vergi mükelleflerine 10 yıl içinde maliyeti 378 milyar dolar olacak.
Arka plan
Özel jet dostu bonus amortisman hükmü, tasarının orantısız bir şekilde zenginlere yardım edip yoksullara zarar vereceğini söyleyen Demokratlar ve partizan olmayan gözlemcilerden gelen ağır eleştirilere ekleniyor. Yale Üniversitesi Bütçe Laboratuarı'na göre tasarı Amerikalı gelir sahiplerinin en düşük yüzde 20'sinin gelirini yüzde 2,9 oranında azaltırken, en yüksek gelire sahip yüzde 1'lik kesimin gelirini yüzde 1,9 oranında arttıracak.