SPK dört şirketin halka arzını onayladı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), dört şirketin halka arz başvurusunu onayladı. Vişne Madencilik Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ 37,44 TL, Seranit Granit Seramik Sanayi ve Ticaret AŞ 12 TL, Enda Enerji Holding AŞ 17,44 TL ve Birleşim Grup Enerji Yatırımları AŞ 12,14 TL fiyatla halka arz edilecek.
SPK, Uşak Seramik Sanayi AŞ’nin 980 milyon TL, e-Data Teknoloji Pazarlama AŞ’nin ise 267,2 milyon TL bedelsiz sermaye artırımı taleplerini onayladı.
Borçlanma araçlarına onay
Kurul, çeşitli şirketlerin borçlanma aracı ihraç başvurularını da kabul etti:
- Aktif Yatırım Bankası AŞ: 13 milyar TL
- Dinamik Yatırım Menkul Değerler AŞ: 200 milyon TL
- Creditwest Faktoring AŞ: 130 milyon TL
- Vera Konsept GYO AŞ: 3,5 milyar TL
- Limak Yenilenebilir Enerji AŞ: 600 milyon dolar
- Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ: 500 milyon dolar
- Destek Finans Faktoring AŞ: 21 milyon dolar
Kira sertifikası ihraçlarına izin
Fibabanka AŞ İkinci Varlık Finansman Fonu’nun 10 milyar TL, KT Sukuk Varlık Kiralama AŞ’nin 1,5 milyar TL ve Emlak Varlık Kiralama AŞ’nin 500 milyon TL tutarındaki kira sertifikası ve VİDMK ihracı başvuruları onaylandı.
Yeni fonların kuruluşu onaylandı
SPK, yeni fon kuruluşlarına da izin verdi:
- Sparta Portföy Yönetimi AŞ Girişim Sermayesi Şemsiye Fonu
- Neo Portföy Yönetimi AŞ Borçlanma Araçları Şemsiye Fonu
Ayrıca, Nurol Portföy Yönetimi AŞ Onbirinci Gayrimenkul Yatırım Fonu ve Qinvest Portföy Yönetimi AŞ X12 Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nun kuruluşu ile katılma paylarının ihracına ilişkin belgeler onaylandı.
İdari para cezaları ve erişim engelleri
SPK, Kervan Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ’ye yapılan inceleme sonucunda yaklaşık 140 bin TL idari para cezası verdi.
Ayrıca, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik izinsiz kripto varlık hizmeti sunduğu ve kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 30 internet sitesine erişimin engellenmesi için hukuki işlem başlatılmasına karar verildi.
Finansal raporlama esaslarında değişiklik yapıldı
SPK yatırım fonlarının finansal raporlama esaslarında da değişiklik yaptı. Yapılan değişiklikler kapsamında tebliğin, fonların yıllık finansal tabloları bölümünde yer alan bir maddesinde düzenleme yapıldı.
Buna göre, daha önceden fonların yıllık finansal tabloları, ilgili hesap veya varsa yatırım döneminin bitimini takip eden 60 gün içinde kamuya açıklanırken artık bu süre 90'a çıkarıldı.
Tebliğde, portföy dağılım raporu hazırlama yükümlülüğünde yapılan değişikliğe göre, "Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu'nda işlem gören serbest fonlar hariç olmak üzere, paylarını sadece nitelikli yatırımcılara satan fonlar, portföy dağılım raporu hazırlama yükümlülüğünden muaftır" ibareleri yer aldı.
Gayrimenkul ve girişim sermayesi yatırım fonları finansal raporlama sürelerinde de değişikliğe gidildi.
Tebliğe göre, söz konusu fonlara ilişkin yıllık finansal raporlar hesap döneminin bitimini takip eden 90 gün içinde bağımsız denetim raporuyla birlikte; altı aylık ara dönem finansal raporlar ise incelemeye tabi olması halinde ara dönemin bitimini takip eden 45 gün içinde inceleme raporuyla, yönetim kurulu kararına bağlandığı tarihi izleyen altıncı iş gününe kadar kurucunun internet sitesinde, halka arz edildiyse de Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) ilan edilmesi gerekiyor.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
Erkan Kızılocak
Forbes Girişim 50 Listesi: Zirve finteklerin