Otomotiv sektöründe üretken yapay zeka yatırımları artıyor
KPMG’nin yayımladığı “2024 Endüstriyel Üretim ve Otomotiv CEO Görünümü” raporu, otomotiv sektöründe üretken yapay zekaya olan ilginin giderek arttığını ortaya koyuyor. Rapora göre, sektördeki CEO’ların yüzde 53’ü bu teknolojiyi en önemli yatırım öncelikleri arasında görüyor.
Küresel çapta 11 farklı ülkede 120 otomotiv CEO’sunun katıldığı anket sonuçlarına dayanan rapor, sektörün mevcut durumunu ve gelecek beklentilerini değerlendiriyor. CEO’ların yüzde 31’i küresel ekonominin büyüme potansiyeline güven duyduğunu ifade ederken, yüzde 61’i üretken yapay zeka ve diğer teknolojilere uyum sağlamayı en büyük zorluk olarak görüyor. Ekonomik belirsizlikler yüzde 58 ile ikinci sırada yer alırken, jeopolitik karışıklıklar yüzde 43 oranında bir tehdit unsuru olarak öne çıkıyor.
Şirketler yapay zekaya yatırım yapıyor
Rapora göre, otomotiv sektörü CEO’larının yüzde 58’i satış ve pazarlama, yüzde 50’si imalat ve yüzde 49’u bilişim teknolojileri departmanlarında üretken yapay zekaya yatırım yapıyor. CEO’ların yüzde 18’i bu teknolojinin rutin işlemleri otomatikleştirerek verimliliği artıracağını, yüzde 17’si ise yetenek ve beceri çeşitliliği üzerinde etkili olacağını belirtiyor.
KPMG Türkiye Otomotiv Sektörü Lideri Hakan Ölekli, raporla ilgili değerlendirmesinde, yapay zekanın üretim süreçlerine entegrasyonunun ve tedarik zincirlerinde dayanıklılığın artırılmasının sektör açısından kritik önem taşıdığını vurguladı. Ölekli, “CEO’ların yapay zekaya yönelik ilgisi, sektörün yenilikçi teknolojilere adapte olma isteğini net bir şekilde ortaya koyuyor. Raporumuzun, otomotiv sektörünün büyüme ve inovasyon yol haritasını şekillendirmesine yardımcı olmasını diliyoruz” dedi.
Şirket satın almaları ve ortaklıklar ön planda
Otomotiv sektöründe önümüzdeki üç yıl içinde büyüme hedeflerine ulaşmak için en çok tercih edilen stratejiler arasında yüzde 29 ile şirket birleşme ve satın alımları öne çıkıyor. Bunu yüzde 21 ile üçüncü partilerle stratejik ortaklıklar ve yüzde 18 ile organik büyüme takip ediyor.
CEO’ların yüzde 23’ü şirketlerinin büyümesini tehdit eden en büyük unsurun tedarik zincirlerindeki riskler olduğunu belirtiyor. Bunu yüzde 17 ile operasyonel riskler izlerken, siber güvenliği tehdit olarak görenlerin oranı yüzde 1 seviyesinde kalıyor.
Siber güvenlik ve ESG stratejileri gündemde
Otomotiv sektörü için siber güvenlik önemli bir konu olmaya devam ediyor. CEO’ların yüzde 46’sı bu konuda iyi bir hazırlık seviyesinde olduklarını ifade ederken, yüzde 45’i orta seviyede olduklarını belirtiyor.
Çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) stratejileri de şirketler için kritik önem taşımaya devam ediyor. CEO’ların yüzde 32’si ESG politikalarının müşteri ilişkilerini güçlendirdiğini ve marka ile olumlu bir bağ kurmada etkili olduğunu düşünüyor.
Yetenek yönetiminde emekli olanlar öne çıkıyor
Yapay zeka ve ileri teknolojilerin yükselişiyle birlikte, CEO’ların yüzde 73’ü bu gelişmelerin toplam istihdamı azaltmayacağına, ancak beceri geliştirme ve mevcut kaynakların yeniden yönlendirilmesini gerektireceğine inanıyor. Sektörde yetenek yönetimi konusundaki en büyük zorluk ise emekliye ayrılan çalışanların yerine yeterli niteliklere sahip yeni elemanların bulunması olarak öne çıkıyor. CEO’ların yüzde 30’u, bu konunun yetenek yönetiminde en büyük etkiyi yarattığını ifade ediyor.
"Yapay Zeka" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
Erkan Kızılocak
Forbes Girişim 50 Listesi: Zirve finteklerin