;
Arama

Otomotiv ihracatında düşüş, tedarik endüstrisinde artış görüldü

Türkiye'nin otomotiv sektörü toplam dış satımın yüzde 14,3'lük dilimini oluşturarak önemli bir yer tutuyor. Şubat ayında Türkiye'nin otomotiv ihracatı yaklaşık 3 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşti. Ancak bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla sektörde yüzde 4,7'lik bir düşüş görüldü.

10 Mart 2025, 10:28 Güncelleme: 10 Mart 2025, 11:21

Türkiye'nin otomotiv sektöründe en fazla dış satım 1 milyar 224 milyon dolarlık ihracatla "tedarik endüstrisi" grubunda gerçekleşti. Bu alandaki en büyük pazar ise Almanya oldu. Almanya'ya yapılan ihracat geçen yılın şubat ayına göre yüzde 7 oranında azaldı. Bunun dışında Romanya'ya yüzde 23, İspanya'ya yüzde 41 ve Çekya'ya ise yüzde 27'lik ihracat artışları dikkat çekti.

Segmentlere göre ihracat değişimleri

Binek otomobillerde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,6'lık bir azalma yaşandı ve ihracat 920 milyon dolara geriledi. Otobüs, minibüs ve midibüs dış satımı ise yüzde 9,5 azalarak 211 milyon dolara düştü. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar grubunda ise 480 milyon dolarlık bir ihracat kaydedildi. Çekici ihracatı ise 116 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Pazar bazında dikkat çeken artışlar

Binek otomobillerde en büyük pazar olan Fransa'ya yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine paralel olarak seyretti. Bununla birlikte, İspanya'ya yüzde 68, Slovenya'ya yüzde 90, Portekiz'e ise yüzde 251'lik ihracat artışı gözlemlendi. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar grubunda Almanya'ya yüzde 120, İspanya'ya ise yüzde 198'lik ihracat artışı yaşandı.

Otobüs, minibüs ve midibüs ürün grubunda Birleşik Krallık'a yüzde 63, Polonya ve Sırbistan'a ise üç haneli artışlar kaydedildi. Almanya'ya yapılan toplam ihracat 470 milyon dolarla en yüksek seviyeye ulaştı. Fransa'ya yapılan ihracat ise yüzde 5 azalışla 316 milyon dolar oldu. Birleşik Krallık'a yapılan ihracat ise yüzde 17 düşüşle 299 milyon dolara geriledi.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Milyar dolarlık lüks bir markada patron ayrıldığında ne olur?

    Milyar dolarlık lüks bir markada patron ayrıldığında ne olur?

  • HSBC'den Türkiye raporu: Dolarizasyon ve enflasyon riskleri yükseldi

    HSBC'den Türkiye raporu: Dolarizasyon ve enflasyon riskleri yükseldi

  • OECD: Küresel borç 100 trilyon doları aştı

    OECD: Küresel borç 100 trilyon doları aştı

  • Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde: Ticaret politikaları Euro Bölgesi ekonomisini zayıflatacak

    Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde: Ticaret politikaları Euro Bölgesi ekonomisini zayıflatacak

  • Fed Trump'ın baskılarını dinlemedi

    Fed Trump'ın baskılarını dinlemedi

  • Kartlı ödemeler yüzde 50 arttı

    Kartlı ödemeler yüzde 50 arttı

Yazarlar

Çok Okunanlar