;
Arama

OPEC+ üretim artışı petrol fiyatlarını 50 doların altına çekebilir

Temmuz ayında üretimi artırma kararı alan OPEC+ ülkeleri, piyasada arz fazlası endişelerini artırdı. Uzmanlar, zayıf talep görünümüyle birlikte petrol fiyatlarının 40 dolar seviyesine kadar gerileyebileceği uyarısında bulunuyor.

06 Haziran 2025, 11:15

OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, temmuz ayında günlük petrol üretimini bir önceki aya göre 411 bin varil artırma kararı aldı. Suudi Arabistan, Rusya, Irak, BAE, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman’ın yer aldığı sekiz üyeli grup, 31 Mayıs’ta aldığı bu kararı, düşük stokların sağlıklı piyasa koşullarını işaret etmesi ve küresel ekonomik görünümün istikrarı gerekçesiyle duyurdu.

Ancak karar, hâlihazırda devam eden küresel talep belirsizliklerinin üzerine gelince, piyasalarda arz fazlası oluşabileceği beklentisini güçlendirdi. Bu durum, petrol fiyatlarında önemli bir gerileme riskini beraberinde getirdi.

OPEC’in nisan ayı petrol piyasası raporuna göre, 2024 yılı için küresel petrol talebi artış tahmini günlük 1,3 milyon varil olarak aşağı yönlü revize edildi. Bu revizyonla, yıllık toplam talebin 105 milyon varil düzeyinde kalması öngörülüyor. Önceki tahmin 105 milyon 50 bin varildi.

Uzmanlar: 50 doların altı mümkün, 40 dolara kadar düşebilir

Primary Vision Network Enerji ve Ekonomi Analisti Osama Rizvi, OPEC+’nın üretim artışı hamlesinin piyasa açısından kafa karıştırıcı olduğunu belirterek, "Petrol fiyatları yakında yeniden 50 doların altına inebilir" değerlendirmesini yaptı.

Rizvi, küresel ekonomide ılımlı bir toparlanma yaşansa da risklerin aşağı yönlü olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Rusya ile Ukrayna arasında uzlaşı sağlanırsa ve düşük talep ortamı devam ederse, fiyatlar 40 dolar bandına kadar gerileyebilir. OPEC+ ülkelerinin amacı bu kez pazar payını artırmak değil, grup içi uyumu sağlamak. Suudi Arabistan uzun süredir bütçe açığı veriyor; diğer üyeler de borçlanma piyasalarına yönelmiş durumda. Düşük fiyat istemiyorlar, ancak uygulanan strateji beklenen etkiyi yaratmış değil."

ABD kaya petrolü üreticileri baskı altında

Viyana Enerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Fereydoun Barkeshli ise düşük fiyatların ABD'deki kaya petrolü sektörü için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

"Büyük şirketler dahi varil başına 50-60 dolar aralığında uzun süre faaliyetlerini sürdüremez. Zaten ABD’deki sondaj kule sayısında düşüş olduğuna dair veriler mevcut."

Barkeshli, piyasa oyuncularının daha geniş perspektife odaklanması gerektiğini belirterek, 2026’nın üçüncü çeyreğine kadar ABD ekonomisinin ve küresel büyümenin olumsuz bir tablo çizebileceği uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarının piyasada öngörülebilirliği azalttığını söyleyen Barkeshli, “Petrol talebi doğrudan küresel ekonomik performansa bağlı. Bu nedenle Avro Bölgesi’nin para politikaları, Çin ve Hindistan’ın büyüme görünümü ile petrol tüketimi yakından izlenmeli” dedi.


"Küresel Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Trilyon dolarlık yayıncılık hayali gerçek olabilir mi?

    Trilyon dolarlık yayıncılık hayali gerçek olabilir mi?

  • AB, ABD’nin gümrük vergileri tutumuna karşı misilleme planı hazırlayacak

    AB, ABD’nin gümrük vergileri tutumuna karşı misilleme planı hazırlayacak

  • Fermuar imparatorluğunun sınavı: YKK’nin küresel zinciri Trump tarifelerine direniyor

    Fermuar imparatorluğunun sınavı: YKK’nin küresel zinciri Trump tarifelerine direniyor

  • İrlanda viskisinden İtalyan peynirine Trump darbesi

    İrlanda viskisinden İtalyan peynirine Trump darbesi

  • Chevron Exxon’a karşı tahkimi kazandı: 53 milyar dolarlık Hess anlaşması tamamlanıyor

    Chevron Exxon’a karşı tahkimi kazandı: 53 milyar dolarlık Hess anlaşması tamamlanıyor

  • Coca-Cola ABD'de şeker kamışına geçiyor

    Coca-Cola ABD'de şeker kamışına geçiyor

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi


  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?