Netflix’in yeni hedefi: 1 trilyon dolarlık kulübe katılmak
Netflix, 2030 yılına kadar 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşmayı ve gelirini ikiye katlamayı hedefliyor. Bu iddialı hedefler, en büyük küresel yayıncı olarak artan ağırlığını gösteriyor. Wall Street'te ekonomi ve ticaret politikası belirsizliği konusunda artan endişelere rağmen, yayıncı kuruluşun geçen ay yapılan yıllık iş değerlendirme toplantısında yöneticiler şirketin büyüme beklentileri konusunda iyimserdi. Toplantıya katılanlara göre üst düzey yöneticiler 2030 yılına kadar gelir, reklam satışları ve işletme gelirlerine ilişkin iddialı hedefleri paylaştılar. Toplantıya katılanlara göre Adolescence ve Black Mirror gibi dizilere ev sahipliği yapan Netflix, geçen yıl 39 milyar dolar olan gelirini ikiye katlamayı ve 2030 yılına kadar küresel reklam satışlarından yaklaşık 9 milyar dolar kazanmayı hedefliyor. Netflix reklam gelirlerini açıklamıyor ancak araştırma şirketi eMarketer, yayın devinin ABD reklam gelirlerinin bu yıl 2,15 milyar doları aşacağını tahmin ediyor.
Hisseleri 12 ayda yüzde 50 arttı
Wall Street Journal’a konuşan bu kaynaklardan birine göre yöneticiler ayrıca Netflix'in geçen yıl 10 milyar dolar olan işletme gelirini 2030 yılına kadar üç katına çıkarmayı hedefliyor. Şu anda yaklaşık 400 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olan yayıncı, son yıllarda şifre paylaşımını sınırlayarak, fiyatları yükselterek ve bir reklam paketi başlatarak servetini güçlendirdi. Rakipleri zor durumdaki kablolu yayın işletmeleriyle mücadele ederken ve doğrudan tüketiciye yönelik hizmetlerini büyütmeye çalışırken Netflix liderliğini pekiştirdi. Şirketin hisseleri son 12 ayda yüzde 50'den fazla artış gösterdi. Söz konusu kişi, geçen yılın sonunda 301,63 milyon küresel aboneye sahip olan şirketin 2030'u yaklaşık 410 milyon aboneyle bitirmek istediğini söyledi.
Netflix'in net yeni abonelerini açıklamayı planladığı son dönem olan geçen çeyrekte küresel çapta 18,9 milyon abone kazandı. Kalabalık bir pazar olan ABD'de yeni müşteriler çekmek, yayıncıların uluslararası büyüme planlarına aciliyet kazandırdı. Bazı kişiler, Netflix yöneticilerinin çalışanlarına yurtdışında, özellikle de Hindistan ve Brezilya gibi geniş bant penetrasyonunun yüksek olduğu pazarlarda abone sayısını artırmaya odaklanmayı planladıklarını söylediğini aktardı.
Piyasa dalgalanmasından etkilenebilir
Netflix şu ana kadar ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük tarifeleriyle ilgili piyasa çalkantılarından zarar görmemiş olsa da daha fazla piyasa dalgalanması büyüme hedeflerini zorlaştırabilir. Reklamverenler, ABD ekonomisini resesyona sokabilecek ve reklam harcamalarının düşmesine neden olabilecek gümrük vergileri nedeniyle önemli bir gerilemeye hazırlanıyor.
Netflix'in mart ayındaki toplantısında (Trump yüksek gümrük vergilerini açıklamadan önce) yöneticiler ABD'nin resesyona girme potansiyelini kabul ettiler. Yine de toplantıya katılanlar, insanların sinemaya ya da akşam yemeğine gitmek yerine evde kalıp dizi ve film izlemesi halinde yayınların daha az etkilenebileceğini söylediler. Şirketin Kasım 2022'de başlattığı reklam destekli paketi yavaş başladı ancak son zamanlarda ivme kazandı. Abonelik araştırma şirketi Antenna'ya göre şubat ayında ABD'deki müşteri kayıtlarının yüzde 43'ü reklam destekli katman içindi; bu oran ocak ayında yüzde 40'tı.
Netflix, yayın rakipleri ve TV ağlarıyla birlikte, önümüzdeki ay başlayacak olan yıllık reklam satış sezonuna hazırlanıyor. Netflix'in 14 Mayıs'ta New York'taki Perelman Sahne Sanatları Merkezi'nde reklamverenler için gösterişli bir sunum yapması bekleniyor.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-