;
Arama

Kanser hastası bilim insanı kendi kendini tedavi etti

Hırvatistan'daki Zagreb Üniversitesi'nden Virolog Beata Halassy, meme kanseri olduğunu öğrendikten sonra kendini virüslerle tedavi etti. Tıbbi normlara ve genel olarak kabul gören etik çerçeveye uymadığı gerekçesiyle eleştirilse de bilim insanının uyguladığı tedavi işe yaradı. Olay, bilim dünyası içinde hem tartışmaya neden oldu hem de şaşkınlık yarattı.

19 Kasım 2024, 10:36

Halassy, ​​2020'de mastektomi (meme kanserinin tedavi edilmesi için meme dokusunun çıkarıldığı cerrahi operasyon) sonrası meme kanserinin üçüncü kez tekrarladığını öğrendi. Bunun ardından bilim insanı, bağışıklık tepkisini tetikleyerek kanseri geriletmek üzere virüslerin kullanıldığı "onkolitik viroterapi" (OVT) adlı tedavi yöntemi üzerine araştırma yaptı.

Bu tedavi erken evre metastatik cilt kanseri için onaylanmış olsa da, meme kanseri için onaylanmış bir OVT tedavisi değil. Bu da Halassy'nin tedaviyi denerken risk aldığı anlamına geliyor. Aynı zamanda profesyonellerin gözetimi altında yapılmamış olan tedavinin etkinliği açısından da şüpheleri gündeme getiriyor.

Çocukluk aşılarından oluşan bir karışım kullandı

Virolog, çocukluk aşılarında kullanılan kızamık ve veziküler stomatit virüsünden oluşan bir karışımı laboratuvarda gerekli düzenlemeleri yaparak kullandı.

Her iki patojenin de tümörün kaynaklandığı hücre tipini enfekte ettiği biliniyor. Aşı da bu hücrelere karşı bağışıklık tepkisini harekete geçiriyor. Bu patojenler OVT klinik çalışmalarında zaten kullanılıyordu.

İki ay süren deneme ilerledikçe Halassy'nin tümörünün küçüldüğü ve kaslarından ayrıldığı görüldü. Bu da kitlenin ameliyatla çıkarılmasını kolaylaştırdı. Çıkarıldıktan sonra tümöre biyopsi yapıldığında, Halassy'nin uyguladığı tedavinin işe yaradığı anlaşıldı.

4 yıldır kansersiz yaşıyor

Tüm bu sürecin 2020'de gerçekleştiği, yani Halassy'nin 4yıldır kansersiz yaşadığı öğrenildi.

Virolog o dönemde uyguladığı tedavinin makalesini yazdı ve bilimsel dergilere gönderdi. Ancak kendi kendine deney yapmanın etiği konusunda endişeli olan pek çok dergi söz konusu makaleyi yayınlamayı reddetti.

Nihayetinde Halassy'nin "alışılmadık vaka çalışması" diye tanımlanan çalışması, Ağustos ayında bilimsel dergi Vaccines'te kendine yer buldu.

Halassy, ​​Nature dergisine yaptığı açıklamada, "Raporu yayınlamak için cesur bir editör gerekliydi" ifadelerini kullandı.


"Sağlık" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?

    Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?

  • Çin biyoteknolojisinin küresel yükselişi ilaç endüstrisinin dengesini değiştiriyor

    Çin biyoteknolojisinin küresel yükselişi ilaç endüstrisinin dengesini değiştiriyor

  • Uzmanlardan öneriler: Sağlıklı beslenmenin ipuçları

    Uzmanlardan öneriler: Sağlıklı beslenmenin ipuçları

  • Prof. Dr. Uğur Türe: "Gazi Yaşargil modern beyin cerrahisini yarattı”

    Prof. Dr. Uğur Türe: "Gazi Yaşargil modern beyin cerrahisini yarattı”

  • Aşırı sıcaklarla başa çıkmak için 7 ipucu

    Aşırı sıcaklarla başa çıkmak için 7 ipucu

  • Yemekten sonra yüzmek zararlı mı?

    Yemekten sonra yüzmek zararlı mı?

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?


  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi