Japonya Trump'ın gümrük vergilerinden korunmak için 6,3 milyar dolar harcayacak
Japonya, aralarında İspanya ve Kanada'nın da bulunduğu ve ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergilerinin ülke içindeki etkilerini hafifletmeye yardımcı olmak üzere yardım planları hazırlayan ülkeler arasına katıldı. Bakan Yoshimasa Hayashi yaptığı açıklamada, Japonya'nın tarifelerden olumsuz etkilenen işletmeleri ve hane halklarını desteklemek için 6,3 milyar dolarlık bir harcama paketini onayladığını söyledi. Hayashi, fonların küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmanını destekleyeceğini ve hane halkı enerji maliyetlerini sübvanse edeceğini belirtti.
Otomotiv sektörü sarsıldı
Bu önlemler, temmuz ayında yapılması muhtemel üst meclis seçimleri öncesinde Japon hükümetinin içinde bulunduğu istikrarsız durumun altını çiziyor. Yetkililer, ABD vergilerinin neden olduğu ekonomik yavaşlamayı yönetmenin yanı sıra, yüksek fiyatlar nedeniyle halkın öfkesi ve devlet borcunu azaltmak için artan baskı ile uğraşıyor. Trump, Japon mallarına yönelik yüzde 24'lük sözde karşılıklı gümrük vergisini temmuz başına kadar durdurdu. Ancak ülkenin ekonomisinin bel kemiği olan otomotiv sektörü, ABD'nin otomobil ve otomobil parçalarına uyguladığı yüzde 25'lik gümrük vergisi nedeniyle şimdiden sarsılmış durumda.
Üretimi ABD’ye kaydırma planı
Bu ayın başlarında Japonya'nın en büyük şirketi olan Toyota Motor, gümrük vergileri nedeniyle sadece nisan ve mayıs ayları için kârında 1,3 milyar dolarlık bir düşüş öngördü. Honda Motor ve Nissan Motor da benzer şekilde kazançlarında keskin düşüşler öngörüyor. Nissan, yeniden yapılanma çabalarının bir parçası olarak Japonya'daki iki fabrikasını kapatmayı düşünüyor. Otomobil üreticisi ayrıca gümrük vergilerinden kaçınmak için üretiminin bir kısmını Japonya'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne kaydırmayı planlıyor.
Daha geniş kapsamlı endişe ise otomobil vergilerinin büyük otomobil üreticilerinde ve parça tedarik eden küçük şirketlerden oluşan yoğun bir istihdamı ve karları tehdit edecek olması. Ekonomistler, otomobil tarifelerindeki artışın tek başına bu yıl Japonya ekonomisini önemli ölçüde olumsuz etkileyebileceğini tahmin ediyor. Küresel ticaret gerilimlerinin yol açtığı daha geniş çaplı aksaklıklar da hesaba katıldığında, yetkililer genel büyümenin yarıdan fazla düşebileceği uyarısında bulundu.
İktidar partisinin teşvik paketi, Japonya'nın gelişmiş ekonomiler arasında en ağır borçlarla boğuştuğu bir döneme denk geliyor. Geçtiğimiz aylarda Japonya başbakanı hem ülkenin artan borcunu hem de ABD'nin gümrük vergilerini kriz seviyelerine ulaşmak olarak nitelendirdi. Japonya'dan önce bir dizi ülke, ekonomilerinin artan gümrük vergileriyle başa çıkmasına yardımcı olmak için fon oluşturdu. İspanya geçen ay 15 milyar dolarlık bir tarife yardım paketi açıkladı. Kanada da çalışanlarının ve işletmelerinin ABD ile olan çalkantılı ticareti atlatmalarına yardımcı olmak için milyarlarca dolar ayırdı.
ABD’yle görüşmeler tıkandı mı?
Japonya'nın en üst düzey gümrük vergisi müzakerecisi Ryosei Akazawa geçen hafta Washington'da Trump yönetimindeki mevkidaşlarıyla bir araya geldi. Görüşmeler yavaş ilerledi ve Trump yetkililerinin Japonya'nın birincil talebi olan otomobil tarifelerinden muafiyetin müzakereye açık olmadığı sinyalini vermesi nedeniyle kısmen tıkandı. Japonya henüz taviz koparamamış olsa da Akazawa, haziran ortasında Kanada'da yapılacak G7 zirvesi öncesinde düzenlenecek Japonya-ABD toplantısında bir anlaşmaya varılabileceğine dair iyimserliğini dile getirdi.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?