İstediğiniz zammı alamadığınızda atmanız gereken 5 adım
Çok sayıda profesyonel istediği zammı alamadığında pes ediyor ya da bir sonraki zam döngüsünü bekliyor. İşverenler özellikle piyasada işler kötü gittiğinde bunu işlerin kötü olduğunu belirtmek ve zamları reddetmek için kullanabilir. Zam talebinize ‘Hayır cevabını alırsanız, zihniyetinizi bu yanıtı ’Şimdi Değil’ olarak değiştirin ve tekrar istemeye karar verin. Yaklaşımınızda değişiklikler yapın ve bir dahaki sefere farklı bir sonuç alabilirsiniz. İşte istediğiniz zammı alamadığınızda atmanız gereken 5 adım:
1. Tüm karar alıcıların haberdar olmasını sağlayın
CEO’yla doğrudan bağlantınız olabilir ama yöneticinizin kendisini aştığınızı düşünmesini istemezsiniz. Esas olarak yöneticinizle görüşmeye devam edin ancak zam kararı konusunda başka kimlerin etkili olduğunu teyit edin. Patronunuzdan bu bilgiyi isteyin, iş arkadaşlarınıza sorun (şirketten ayrılmış ve bilgi verebilecek olanlar da dahil) veya şirket içinde geçmişte yıl ortasında zam almış kişileri araştırın ve bunu nasıl yaptıklarını paylaşıp paylaşmayacaklarına bakın.
En azından, genel olarak zamlar konusunda karar mercilerinin kimler olabileceğini anlamak için işe alım uzmanları ve İK’da çalışan arkadaşlarınızla görüşün. Kimlerin karara dahil olduğunu anladıktan sonra, bu karar vericilerin gözünde daha görünür olmanıza yardımcı olması için patronunuzla konuşun. Üzerinde çalıştığınız konuyu bir yönetici toplantısında sunun ya da patronunuzun aracılık edeceği bire bir toplantılar düzenleyin.
2. Daha fazla para kazanmak için alternatif yollar düşünün
Belki zam dönemi bitmiş olabilir ancak bu daha fazla ödeme almanın sadece bir yoludur. Farklı bir bütçeden ödenebilecek bir prim üzerine konuşun. Hak kazandığınız diğer ikramiyeleri sorun. Zammınızı lisansüstü eğitim, konferanslar veya işinizle ilgili diğer şeyler için harcamayı planlıyorsanız, şirketten bu şeyler için ödeme yapmasını isteyin, bazı şirketlerde bunlar için yapılan ödemelerde farklı bütçelerden yapılabiliyor.
3. Talebinizi şirket öncelikleriyle eşleştirin
Rolünüz şirket için önemli olan sonuçlara ve/veya girişimlere bağlıysa, bunu vurguladığınızdan emin olun, böylece zammınız kazancınızı şirketle uyumlu hale getiriyor olarak görülebilir. Sadece ne kadar sıkı çalıştığınızdan veya bireysel sonuçlarınızın ne kadar etkileyici olduğundan bahsetmeyin. Çalışmanızın şirkete neden fayda sağladığına odaklanın. Bu patronunuza sizin adınıza savunma yaparken daha hedefe yönelik argümanlar verir, ne kadar vazgeçilmez olduğunuzu açıklayabilirler.
4. Doğru zamanı seçin
Şirketiniz yeni bir müşteri kazanırsa, ek yatırım alırsa veya herhangi bir iyi haber açıklarsa, bu zam talebinizi yeniden gözden geçirmeniz için bir işarettir. Büyük bir kazanç elde ederseniz, bu tekrar istemek için iyi bir zamandır. Bunların hiçbiri gerçekleşmemiş olsa bile patronunuz daha iyi bir ruh halinde görünüyorsa, bu da iyi bir zaman olabilir. Önemli olan, talebinizin daha olumlu karşılanabileceği durumları aramak ve zam isterken zamanlamadan yararlanmaktır.
5. Doğru yeri seçin
Zam talebinizi daha önce görüşmüş olsanız ve sadece takibi için tekrar konuşacaksanız bile resmi bir şekilde yapın. Patronunuzu koridorda yakalamayın ya da habersizce ofisine gitmeyin. Zam talebinizi düzenli olarak takip etmek için (hala beklemedeyse) veya ek talepler için (ilk talebiniz reddedildiyse) kendinize hatırlatıcılar ayarlayın. Takibiniz için özel bir toplantı planlayın.
Şirketinizi yeniden değerlendirin
Kime sorduğunuzu, ne sorduğunuzu, neden sorduğunuzu, ne zaman sorduğunuzu ve nerede sorduğunuzu değiştirmek, zam talebinizi değiştirmek ve muhtemelen sonucu değiştirmek için atabileceğiniz beş adım. Bunlarla birlikte işinizi aynı yerde ve iyi bir şekilde yapmaya devam etmek istiyor olabilirsiniz. Ancak her şeyi özenle yaptığınızı ve hala ‘Hayır’ cevabını aldığınızı fark ederseniz, bu şirketin sizin için doğru olup olmadığını yeniden düşünün.
Rolünüz onlar için bir öncelik olmayabilir, bu durumda beklentilerinizin daha parlak olduğu bir yer bulmalısınız. Mali durumları zamları karşılayacak kadar güçlü olmayabilir, bu durumda bu, genel iş güvenliğiniz için bir işaret olabilir. Bu hemen işten ayrılmanız gerektiği anlamına gelmez ancak kalırsanız, ekstra çalışmalarınızı iş dışında kariyerinizi ilerletmeye veya iş dışında ek gelir akışları geliştirmeye yöneltebilirsiniz.
"Forbes Life" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-