;
Arama

Deutsche Bank'tan Türkiye raporu: Enflasyon soğuyor, dolar dizginleniyor

Türkiye ekonomisi, 2024'te iç talepteki yavaşlama ve sanayi sektöründeki baskılara rağmen hizmet ve inşaat sektörlerinin dayanıklılığı sayesinde dengeli bir büyüme sergiledi. Deutsche Bank analistleri 2025’te ise kontrollü para politikası ve azalan enflasyonla ekonomik istikrarın güçleneceğini öngörüyor.

16 Ocak 2025, 16:09

Türkiye ekonomisi 2024 yılında yavaşlama belirtileri gösterse de Deutsche Bank analistlerine göre derin bir resesyon ihtimali düşük görünüyor. Sanayi sektörü kısıtlayıcı politikaların etkisiyle en çok etkilenen alan olurken, hizmet ve inşaat sektörleri dayanıklılık sergiliyor. Yılın üçüncü çeyreğinde GSYH büyümesi yıllık bazda yüzde 2,1’e gerilerken bu oran ilk çeyrekte yüzde 5,3 seviyesindeydi. İç talepteki zayıflama büyümenin hız kesmesinde etkili oldu. 2024 yılı büyüme beklentisi yüzde 2,9 olarak öngörülürken net ihracatın büyümeye yaptığı olumlu katkı dikkat çekti.

Yılın son çeyreğinde ise sanayi üretimi yüzde 1,1, hizmet üretim endeksi yüzde 0,4, perakende satışlar yüzde 3,9 artış gösterdi. İşsizlik oranı yüzde 8,6 ile tarihsel olarak düşük seviyelerde seyrediyor. Ekonomik dengelenmenin kontrollü bir şekilde devam ettiği ve iş kayıplarının sınırlı olduğu belirtiliyor.

Enflasyon ve dolar tahmini

2024 yılının ikinci yarısında yükselen enflasyonun ardından Aralık ayında yüzde 1 ile piyasa beklentilerinin altında bir aylık artış kaydedildi. Bu, taze meyve-sebze fiyatlarındaki düzeltmeler ve çekirdek enflasyondaki yavaşlamadan kaynaklandı. Yıllık enflasyon, yüzde 44,4 ile Merkez Bankası’nın tahmin aralığına yakın gerçekleşti.

2025 yılında ise dezenflasyon sürecinin devam etmesi bekleniyor ancak enflasyonun yapışkan kalma riski bulunuyor. Yıl başında fiyat ayarlamaları, ücret artışları ve vergi düzenlemeleri gibi faktörler enflasyonist baskıları artırabilir. Ancak güçlü baz etkisi ve gıda fiyatlarında beklenen düşük artışlar sayesinde yıllık enflasyonda düşüş sürecek. 2025 yılı enflasyon tahmini yüzde 28 olarak revize edildi.

Analistlerin yıl sonu dolar/TL tahminleri ise 43 seviyesinde.

Sıkı para politikası ve dış finansman dengesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılında politika faizini yüzde 50’ye yükselterek güven kazandı ve yıl sonunda yüzde 47,5 seviyesine indirdi. TCMB’nin faiz indirim döngüsünde temkinli bir yaklaşım sergilemesi, 2025 boyunca finansal istikrarın korunmasına katkı sağlayacak. Politika faizinin 2025 sonunda yüzde 32,5 seviyesinde olması bekleniyor.

Dış ticaret açığındaki daralma turizm gelirlerindeki güçlü performans ve döviz korumalı mevduatlardaki azalma Türkiye’nin döviz pozisyonunu güçlendirdi. Cari açık 2024’te GSYH’nin yüzde 0,7’sine gerilerken, 2025’te yüzde 1,4’e çıkması öngörülüyor. Ancak bu seviyenin yönetilebilir olduğu belirtiliyor.

Kredi notu yükselişleri ve 2025 beklentileri

Türkiye, 2024 yılında tüm büyük kredi derecelendirme kuruluşlarından iki kademe not artışı alan tek ülke oldu. Bu gelişme, Türkiye’nin döviz kırılganlıklarındaki belirgin azalmaya dayandırılıyor. Moody’s’in Ocak 2025’teki gözden geçirmesinde Türkiye’nin kredi notunda bir artış daha yapması bekleniyor. Bu, hem piyasalar hem de yatırımcılar için pozitif bir sinyal oluşturabilir.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Hazine'nin falından 1,8 milyar liralık vergi çıktı

    Hazine'nin falından 1,8 milyar liralık vergi çıktı

  • Borsa ve altın haftayı kazançla kapattı

    Borsa ve altın haftayı kazançla kapattı

  • Yatırım aracı olarak gayrimenkul mü? Bir araştırmaya göre lüks saatler daha iyi performans gösteriyor

    Yatırım aracı olarak gayrimenkul mü? Bir araştırmaya göre lüks saatler daha iyi performans gösteriyor

  • Trump etkisi: Şirketler çeşitlilik politikalarını değiştiriyor

    Trump etkisi: Şirketler çeşitlilik politikalarını değiştiriyor

  • Kanada ABD'yi ikinci kez DTÖ'ye şikayet etti

    Kanada ABD'yi ikinci kez DTÖ'ye şikayet etti

  • BofA: Yatırımcılar hisse senedi fonlarından 2,8 milyar dolar çekti

    BofA: Yatırımcılar hisse senedi fonlarından 2,8 milyar dolar çekti

Yazarlar

Çok Okunanlar