;
Arama

Çinli rafinerilere daha ucuz Rus petrolü

Çin, yaptırımların etkisi sürerken Rus petrolü için daha ucuz teklif verdi. ESPO ham petrolü için teklifler Brent'e göre 2 ila 3 dolar arasında prime indirildi. ABD'nin geniş yaptırımlarının ardından nakliye ücretleri hızla yükseldi.

11 Şubat 2025, 13:31 Güncelleme: 11 Şubat 2025, 16:02

ABD yaptırımlarına ilişkin artan endişeler lojistik ve idari engelleri artırarak alıcıları uzaklaştırdığı için Çinli rafinerilere daha düşük fiyatlarla Rus ESPO (Doğu Sibirya-Pasifik Okyanusu Petrol hattı) ham kargoları teklif ediliyor. Tüccarlara göre Rusya'nın Pasifik limanı Kozmino'dan yaptırım uygulanmayan bir tankerle yapılan sevkiyatlar Brent'e göre varil başına 2 ila 3 dolar arasında bir primle teklif ediliyor. Medyaya konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen tüccarlar, kargoların mart ayında yüklendiğini söyledi.

Maliyetler arttı, talep düştü


Bu geçen ay aynı şartlardaki kargolar için teklif edilen varil başına 5 dolar veya daha yüksek bir primle karşılaştırılıyor. Alıcılara ayrıca kara listedeki bir gemiden teslim edilen ham petrol sevkiyatlarını daha düşük bir fiyattan alma seçeneği de sunuldu. Rus ticaretini gerçekleştirmeye istekli sınırlı sayıda liman ve tanker, ESPO'nun Çin'e gönderilme maliyetini artırdı ve kargoları bağımsız rafineriler için çok pahalı hale getirerek işleme oranlarını düşürmelerine neden oldu. Önemli alıcılardan gelen talepteki düşüş, satıcıların da fiyatlarını düşürmesine yol açtı. Tüccarlar ayrıca, devlete ait bazı rafinerilerin ESPO'yu ele almanın risklerini ve sonuçlarını tarttıkları için bu ay şimdiye kadar kenarda kaldıklarını söyledi.

Görevden ayrılan Biden yönetimi geçen ayın başlarında Moskova'nın petrol endüstrisine geniş yaptırımlar uyguladı ve bu da Kozmino'ya hizmet veren filonun büyük bir kısmını silip süpürdü. ESPO'yu Çin'e taşıma ücretleri hızla arttı ve daha önce Rusya'nın batı limanlarına uğrayan tankerler doğuya doğru yeniden konuşlandı. 


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Bernard Arnault LVMH'yi nasıl moda imparatorluğuna dönüştürdü?

    Bernard Arnault LVMH'yi nasıl moda imparatorluğuna dönüştürdü?

  • Elon Musk Tesla'yı kurtarabilecek mi?

    Elon Musk Tesla'yı kurtarabilecek mi?

  • IBM geri döndü: Şimdi yapay zekada kendini kanıtlamalı

    IBM geri döndü: Şimdi yapay zekada kendini kanıtlamalı

  • S&P, Türkiye'nin kredi notunu teyit etti

    S&P, Türkiye'nin kredi notunu teyit etti

  • Aydın Doğan’ın medyadan madenciliğe uzanan stratejik dönüşümü

    Aydın Doğan’ın medyadan madenciliğe uzanan stratejik dönüşümü

  • Bülent Eczacıbaşı 20 yıldır milyarderler listesinde 

    Bülent Eczacıbaşı 20 yıldır milyarderler listesinde 

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Türk Milyarderler