Çin'in ekonomiyi canlandırma hamlesi etkisiz kaldı
Yeni teşvik paketi; faiz indirimleri, piyasaya daha fazla likidite sağlanması ve teknoloji ile yaşlı bakım sektörlerine yönelik düşük faizli yeniden finansman imkanlarını içeriyor. Ancak bu hamle, geçtiğimiz eylül ayında olduğu gibi güçlü bir piyasa tepkisi yaratmadı.
CSI 300 endeksi sadece yüzde 0,61 yükselirken, Hong Kong Hang Seng Endeksi ise iki gün içinde yalnızca yüzde 0,4 arttı.
Uzmanlar: Geçici çözümler kalıcı etki yaratmaz
Evercore ISI’nin Çin başekonomisti Neo Wang, bu önlemlerin geçen ay Politbüro’nun belirlediği önceliklerle uyumlu olduğunu, ancak sadece kısa vadeli bir rahatlama sağladığını söyledi. Politbüro'nun yerel yönetimlere, olası kötü senaryolara karşı hazırlıklı olunması çağrısı yaptığı biliniyor.
Bu kez Çin Merkez Bankası, doğrudan borsa müdahalesinden kaçınarak, kaynakları sanayi ve sosyal alanlara yönlendirdi. Macquarie Capital’dan Eugene Hsiao ise, piyasaların artık doğrudan tüketici güvenini artıracak ve emlak sektörünü hedefleyen adımlar beklediğini ifade etti.
Veriler ekonomideki yavaşlamayı gözler önüne seriyor
Her ne kadar Çin ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,4’lük büyüme ile beklentileri aşsa da, Nisan ayı verileri ekonomik yavaşlamaya işaret ediyor:
-
İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), 16 ayın en düşük seviyesine geriledi.
-
Yeni ihracat siparişleri, Aralık 2022’den bu yana en düşük düzeyine indi.
-
Hizmet sektöründe de faaliyetler yavaşladı.
-
İhracat, Mart ayında yüzde 12,4 artarken Nisan’da yüzde 2,2 düştü.
-
Çin'den ABD’ye giden konteyner gemisi sayısı 21 Nisan’da 71 iken, ay sonunda 42’ye geriledi.
Goldman Sachs’a göre, ABD’ye üretim yapan 16 milyon Çinli çalışanın, yani toplam iş gücünün yaklaşık yüzde 2’si risk altında. Özellikle elektronik ve hazır giyim gibi sektörlerde, ABD’nin “de minimis” kuralını kaldırması istihdam kaygılarını artırıyor.
Ticaret görüşmeleri öncesi kritik manevralar
Teşvik adımları, Çin ile ABD arasında bu hafta gerçekleşecek ticaret görüşmeleri öncesinde geldi. Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng’in, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile İsviçre’de bir araya geleceği açıklandı. Ancak Donald Trump, görüşmenin ABD’nin talebiyle yapıldığı iddiasını yalanladı.
Analistler, her iki ülkenin de ekonomik çıkarlarından taviz vermediğine dikkat çekiyor. Bu nedenle görüşmelerin uzaması ve somut bir sonuç alınamaması ihtimali yüksek.
Morgan Stanley, yıl sonuna kadar ABD’nin Çin’e uyguladığı gümrük tarifelerinin yüzde 45 seviyesine düşebileceğini öngörüyor. Ancak Trump dönemindeki “Birinci Aşama” anlaşmaya benzer bir sonucun kolay kolay elde edilemeyeceği belirtiliyor.
Eurasia Group’tan Wang Dan ise Çin’in bu görüşmelerden fazla bir beklenti içinde olmadığını belirterek, “Daha güçlü adımlar için hazırlık yapıyorlar” değerlendirmesinde bulundu.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
-
-
Mehmet Öğütçü
Türkiye otomotivde kavşakta: Teknoloji, enerji ve jeopolitiğin kesişiminde yeni bir rol
-
-
-
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-