Çin: ABD ithalatı olmadan büyüme hedefimize ulaşırız
Çin’in en üst düzey ekonomik yetkilileri, ABD ile yaşanan ticaret savaşına rağmen ülkenin yıl sonunda yüzde 5'lik büyüme hedefine ulaşacağını açıkladı. Yetkililer, Amerikan tarım ve enerji ürünleri ithalatı olmadan da Çin'in ihtiyaçlarını karşılayabileceğini belirtti.
Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkan Yardımcısı Zhao Chenxin, iç üretimin yanı sıra ABD dışındaki kaynaklardan yapılacak ithalatın da yeterli olacağını vurguladı. Zhao, “Amerika Birleşik Devletleri'nden yem tahılları ve yağlı tohumlar satın almasak bile bu durum ülkemizin tahıl arzı üzerinde önemli bir etki yaratmaz” dedi. Enerji alanında da Amerikan petrolü, doğalgazı ve kömürünün ikame edilebileceğini belirtti.
ABD içinse Çin pazarını kaybetmek ciddi bir darbe anlamına geliyor. ABD, 2023 yılında Çin’e yaklaşık 33 milyar dolarlık tarım ürünü ve 15 milyar dolarlık petrol, gaz ve kömür ihraç etti. Ancak Çin’in gıda ithalatında ABD’nin payı son yıllarda keskin bir düşüş gösterdi. Brezilya ve Arjantin gibi ülkelerin Çin'e ihracatını artırması bekleniyor.
Çin'den Trump yönetimine: Tarifeleri kaldırmadan müzakere yok
Çinli yetkililer, Washington’un görüşmelere açık olduğu yönündeki açıklamalarına rağmen müzakereye sıcak bakmıyor. Pekin, geçen hafta yaptığı açıklamada, ticaret görüşmelerinin başlaması için ABD'nin tarifeleri kaldırmasının ön koşul olduğunu ifade etti.
ABD-Çin arasındaki karşılıklı tarifeler yüzde 100'ün üzerine çıkarken, iki ülke arasındaki ticaret hacmi gerilemeye başladı. Bu durum, Çin’deki fabrikalarda işçi çıkarmalara ve ücretsiz izin uygulamalarına yol açtı.
Buna rağmen Zhao, “Pekin, yüzde 5 büyüme hedefini gerçekleştirme konusunda tam bir güvene sahip” açıklamasını yaptı. Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Sheng Qiuping ise, ticaret savaşına rağmen nisan ayında ihracatın büyümeye devam ettiğini söyledi.
Çin ekonomisini desteklemek için yeni önlemler
Çinli politika yapıcılar, istihdamı ve ekonomiyi desteklemek için yeni önlemleri hızla devreye sokacaklarını duyurdu.
Yetkililer, ihracatçılar için finansman ve kredi desteklerinin artırılacağını, üreticilerin yurtiçinde satış yapmalarına ve yeni dış pazarlar bulmalarına yardımcı olunacağını vurguladı.
Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Zou Lan, bankalar için likiditeyi artıracaklarını ve uygun zamanda faiz oranlarını düşüreceklerini açıkladı. Zou ayrıca, renminbinin döviz kuru istikrarını koruma sözü verdi.
Çin İnsan Kaynakları Bakanlığı'ndan bir yetkili ise, yeni mezunların istihdamını artırmak için devlet işletmelerinin daha fazla mezun alması ve ek istihdam sübvansiyonları sağlanması yönünde yeni politikalar üzerinde çalışıldığını belirtti.
Ülkede mart ayında kentsel işsizlik oranı yüzde 5,2 seviyesinde ölçülürken, genç işsizlik oranı yüzde 16,5 gibi yüksek bir seviyeye ulaştı.
Oxford Economics’ten Louise Loo, “Çinli politika yapıcılar alarm modunda” değerlendirmesinde bulundu.
Loo, “Hanehalkı harcamalarını artırmaya ve tarifelerden zarar gören işletmeleri desteklemeye yönelik genel güvenceler verildi, ancak istihdamı koruma öncelik kazanmış görünüyor” dedi
"Küresel Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-