;
Arama

Büyük kurumsal yatırımcılar özel sermayede çıkış arıyor

Küresel finans piyasalarındaki çöküşle birlikte büyük kurumsal yatırımcılar, likit olmayan özel sermaye (private equity) fonlarındaki paylarını elden çıkarmanın yollarını arıyor. Bu eğilim, sektörün önde gelen isimleri tarafından 4 trilyon dolarlık satın alma (buyout) endüstrisi için endişe verici bir gelişme olarak nitelendiriliyor.

07 Nisan 2025, 16:44

Büyük kurumsal yatırımcılar, küresel finans piyasalarındaki çöküşün portföylerini darbelediği bir ortamda, likit olmayan özel sermaye fonlarındaki paylarını elden çıkarmanın yollarını araştırıyor. Bu durum, önde gelen özel sermaye danışmanlarına göre gerçekleşiyor.

Emeklilik fonları ve vakıfların, muhtemelen açıkladıkları değerlerinin altında iskontolu olarak satmak zorunda kalacakları yatırım paylarından çıkmanın yollarını arıyor olması, 4 trilyon dolarlık satın alma sektörüne kötü bir işaret. Blackstone, KKR ve Carlyle gibi sektörün devleri, Perşembe ve Cuma günleri hisse senetlerinde yüzde 15 ile yüzde 20’yi aşan düşüşler yaşadı.

Nakit elde etme yarışındaki bu hareket, özel sermaye fonlarındaki yatırımcıların bu yıl portföylerinden çok az nakit getirisi beklediklerinin ve yeni yatırımlar yapma konusunda likidite baskılarıyla karşı karşıya kalabileceklerinin sinyalini veriyor. Geçtiğimiz yıl, özel sermaye sektörünün varlıkları onlarca yıl sonra ilk kez düşüş yaşadı. Bain & Co’ya göre bu düşüş, 2023’te fon toplama faaliyetinin yüzde 23 gerilemesiyle paralel ilerliyor.

Yöneticiler, ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle birlikte işlem yapma ve halka arzların yeniden canlanacağı beklentisine girerek, yatırımcılara kâr payı dağıtmanın hızlanacağını ve yeni yatırım faaliyetlerinde bir artış yaşanacağını ummuştu. Ancak tam tersi oldu ve sektör, tarihinin en kırılgan dönemlerinden birini yaşıyor.

2008 ve pandemi benzetmesi

Sektördeki stres, 2008 finansal krizinin başlangıcına veya koronavirüs pandemisinin ilk günlerine benzetiliyor.

“Son birkaç gündür likidite arayan sınırlı ortaklardan (limited partners) aldığım telefonların sayısı, Covid’in ilk günlerinden bu yana en yüksek seviyede" diyor Houlihan Lokey özel sermaye birimi başkanı Matthew Swain. “Likidite ihtiyaçlarını karşılamak için halka arzlara (IPO) güvenen yatırımcılar, şimdi sadece sermaye çağrılarını (capital calls) yerine getirebilmek için nakde ihtiyaç duyuyor.”

Birçok büyük özel sermaye yatırımcısı, yılbaşına rekor düzeyde likit olmayan varlık pozisyonlarıyla girdi. Yatırımcıların risk limitlerini aşan ve birçok kurumun borçlanma yapmasına neden olan bu pozisyonlar, yine de yapılacak işlemlerin hızlıca canlanacağı ve durumu düzelteceği umuduyla “yönetilebilir” görülüyordu.

Şimdi, küresel hisse senedi piyasalarının trilyonlarca dolar değer kaybetmesiyle bu kurumlar çifte darbe alıyor.

İşlem yapma ve halka arz faaliyetleri durma noktasına geldi, bu da nakit getirilerini en aza indirdi. Üstelik kamuya açık piyasalardaki çöküşle birlikte ortaya çıkan “payda etkisi” (denominator effect), sadece üç ayda bir değerlemesi yapılan özel piyasa varlıklarının toplam portföy içindeki oranının artmasıyla istenmeyen bir tahsis sapmasına yol açtı.

“Kamu piyasası düşmeye devam ederse, payda etkisi yeniden sorun olacak" diyor Sidley Austin hukuk firmasının ikinci el (secondaries) işlemleri alanında uzman ortağı Oren Gertner.

Büyük yatırımcıların birçoğu danışmanlarla görüşerek, ikinci el piyasalarda iskontolu olarak paylarını satma seçeneklerini değerlendiriyor, diyor önde gelen sektör bankacıları.

“Payda etkisi nedeniyle pek çok kişi aşırı tahsisli (over-allocated) durumda olacak" diyor bir danışman ve ilk adımı da varlıklarını ikinci el piyasalarda satmak için düşünenlerin vakıflar olacağını tahmin ediyor.

“Herkes özel sermaye makinesinin yeniden çalışmasını umuyordu. Ama şimdi baskı çok gerçek” diyor bir başka danışman; burada kastettiği, firmaların yatırımcılarına nakit geri dönüşü sağlayabilme kabiliyetlerinin zayıflaması.

Her iki danışman da, Trump’ın vakıflara vergi getirme tehditleri ve federal hibe finansmanının kesilmesi gibi finansal zorluklarla zaten karşı karşıya kalan vakıfların, elden çıkarma (dumping) hareketinde ilk sırayı almasını bekliyor.

Raymond James’in küresel özel sermaye danışmanlığı başkanı Sunaina Sinha Haldea, kamuya açık piyasalardaki düşüşlerin ay sonuna kadar devam etmesi veya toparlanmaması hâlinde, yatırımcıların fon paylarını satmaya yöneleceklerini söylüyor.

Yatırımcıların bu payları satma kararı almaları hâlinde, kendilerini zorlu bir piyasanın beklediği konusunda uyarıda bulunuyor danışmanlar.

İkinci el özel sermaye fonu paylarının fiyatları, son dönemde dolara karşı neredeyse yüzde 100’e yaklaşan seviyelere ulaşmıştı. Ancak şimdi, yüzde 80’in altında bir orana inebilir, diyorlar.

“Çoğu insan bir fonun net varlık değerinin (NAV) yüzde 80’inin altında satmak istemez ama bu sefer farklı olabilir" diyor üst düzey bir bankacı.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Avrupa'nın Trump'ın ticaret savaşına karşılık verme planlarında neler var?

    Avrupa'nın Trump'ın ticaret savaşına karşılık verme planlarında neler var?

  • Yabancı üreticilerinin satışları düşerken Porsche bile Çin'de kazanamıyor

     Yabancı üreticilerinin satışları düşerken Porsche bile Çin'de kazanamıyor

  • Reel sektör döviz açığı 5,5 yılın zirvesinde

    Reel sektör döviz açığı 5,5 yılın zirvesinde

  • TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyon devam ediyor ancak riskler canlı

    TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyon devam ediyor ancak riskler canlı

  • Çin, ABD ile müzakereleri yalanladı

    Çin, ABD ile müzakereleri yalanladı

  • İndirimli market, yüksek servet: Mustafa Latif Topbaş'ın BİM formülü

    İndirimli market, yüksek servet: Mustafa Latif Topbaş'ın BİM formülü

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler