Apple Siri'yi güçlendirmek için Anthropic veya OpenAI teknolojilerini değerlendirmeye aldı
Apple, yapay zeka alanında yaşadığı zorluklar nedeniyle Siri'nin yeni versiyonunda kendi geliştirdiği modeller yerine dışarıdan sağlayacağı teknolojilere yönelmeyi değerlendiriyor. Şirket, son dönemde yapay zeka alanında geride kalmasının ardından önemli bir strateji değişikliğine hazırlanıyor.
Bloomberg'ün haberine göre Apple, Anthropic'in Claude ve OpenAI'ın ChatGPT modellerini kullanarak Siri’yi güçlendirmek için her iki şirketle de görüşmeler yürütüyor. Şirket, bu modellerin Apple’ın kendi bulut altyapısında çalıştırılabilecek özel versiyonlarının geliştirilmesini talep etti. Henüz erken aşamada olan görüşmelerde Apple’ın kesin kararını vermediği, şirket içinde kendi modellerini kullanmaya devam etme seçeneğinin de aktif olarak değerlendirildiği belirtiliyor.
Apple için stratejik dönüm noktası
Bu hamle, Apple'ın şu ana dek kendi geliştirdiği "Apple Foundation Models" adını verdiği modeller üzerinden ilerleyen stratejisini tersine çevirecek. Apple, Siri için bu modelleri kullanarak 2026 yılında yeni bir sürüm yayınlamayı planlıyordu. Ancak, dış kaynak kullanımı planının şirket içinde hız kazanması, Apple’ın yapay zeka yarışında yaşadığı sorunların boyutunu ortaya koyuyor.
Apple, bu yıl içinde bazı özellikler için ChatGPT'yi kullanmaya başlamıştı. Örneğin Siri'nin web tabanlı sorgularına ChatGPT üzerinden yanıt veriliyor ancak Siri’nin temel teknolojisi hâlâ Apple tarafından sağlanıyor.
Siri’nin liderliğinde değişim ve belirsizlik
Dış kaynak kullanımı fikrini gündeme getiren kişiler, Siri'nin yeni yöneticisi Mike Rockwell ve yazılım mühendisliği başkanı Craig Federighi oldu. Bu iki isim, daha önce Apple'ın AI çalışmalarını yöneten ancak Siri’deki başarısızlık nedeniyle geri plana çekilen John Giannandrea’dan görevi devralmıştı.
Rockwell’ın başında olduğu ekip, yaptığı testlerde Anthropic’in Claude teknolojisinin Siri’nin ihtiyaçlarına en uygun seçenek olduğunu belirledi. Apple yöneticilerinin Anthropic ile görüşmelerde bulunduğu, ancak fiyatlandırma ve lisanslama konusunda henüz uzlaşı sağlanamadığı ifade ediliyor.
Apple mühendislerinde huzursuzluk
Apple’ın yaklaşık 100 kişilik yapay zeka ekibi, şirketin dışarıdan teknoloji satın almayı düşünmesi nedeniyle moral kaybı yaşıyor. Bazı mühendisler bu durumun şirket içindeki algıyı zedelediğini ve suçlamaların kendilerine yöneldiğini düşünüyor. Meta ve OpenAI gibi firmaların, Apple’ın mühendislerine çok yüksek ücretlerle tekliflerde bulunması, ekibin geleceğini tehdit ediyor.
Geçtiğimiz hafta Apple'ın en önemli dil modeli araştırmacılarından biri olan Tom Gunter, sekiz yıllık görevinin ardından şirketten ayrıldı. Ayrıca Apple, yapay zeka geliştirme için kullanılan kritik MLX projesi ekibini de rakiplere kaptırma tehlikesiyle karşılaştı; ancak ekibe sunulan karşı teklifler sayesinde bu mühendisleri şimdilik elde tutabildi.
Yönetim içi dengeler değişiyor
Apple'da yapay zeka çalışmalarının lideri Giannandrea'nın etkisi giderek azalıyor. Siri'nin kontrolü Giannandrea'dan alındığı gibi, robotik birimi de artık ona bağlı değil. Ayrıca geliştiricilerin uygulamalara AI entegre etmesini sağlayan Core ML ve App Intents ekipleri de Federighi’nin yazılım mühendisliği birimine kaydırıldı.
Apple’ın Swift Assist adını verdiği ve yazılımcılara yardımcı olacak büyük dil modelleri projesi de iptal edildi. Bunun yerine şirket, Xcode platformunda üçüncü parti modellere yönelme kararı aldı.
Gizlilik konusunda hassasiyet
Apple, kullanıcı gizliliği konusunda hassasiyetini koruyor ve üçüncü parti modelleri kendi bulut sunucularında çalıştırmayı hedefliyor. Bu yöntemle kullanıcı bilgilerinin daha iyi korunacağına inanılıyor. Apple'ın cihaz içi AI modelleri ise geliştiricilere açılarak, uygulamalara AI özellikleri eklemeleri mümkün olacak. Ancak bulut altyapısının kapasite sınırları nedeniyle bulut tabanlı modeller henüz üçüncü parti geliştiricilere açılmayacak.