Almanya’da sanayi üretimi şubatta yeniden geriledi
Şubat ayında enerji ve inşaat sektörleri hariç tutulduğunda sanayi üretimi yüzde 0,5 geriledi. Sermaye malı üretimi yüzde 2 yükselirken, ara malı üretimi yüzde 0,4 azaldı. Tüketim malları üretiminde yüzde 3, inşaatta yüzde 3,2, enerjide ise yüzde 3,3’lük düşüş görüldü.
Destatis, bu düşüşün en büyük nedeninin inşaat sektöründeki yüzde 3,2’lik kayıp olduğunu belirtti. Gıda üretimindeki yüzde 5,3’lük azalma da genel tabloyu olumsuz etkiledi. Öte yandan elektrikli ekipman üretiminde yüzde 3,3 artış oldu ve bu, genel sonucu bir nebze dengeledi.
“Sanayi üretimi durağan seyrediyor”
Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı, aralık-şubat döneminde üretimin önceki üç ayın ortalamasına yakın seyrettiğini bildirdi. Bakanlık, yılın başında yaşanan üretim artışının önceki kayıpları kısmen telafi ettiğini ancak imalat sektöründe genel bir toparlanma sinyali görülmediğini vurguladı.
Açıklamada, üretim verilerinin sanayide yatay bir seyre işaret ettiği belirtilerek, “Siparişlerdeki düşüş eğilimi ve ABD'nin yeni gümrük tarifeleri göz önüne alındığında sanayi güvenindeki son iyileşmenin kalıcı olup olmayacağı belirsiz” denildi.
ING Küresel Makro Araştırma Başkanı Carsten Brzeski ise verilerin, ticaret gerilimleri artmadan önce bile Alman sanayisinin zorlandığını gösterdiğini söyledi. Brzeski, “Sanayi ve genel ekonomi için kısa vadeli görünüm yeniden kötüleşti. ABD'nin gümrük vergileri iyimserliği azaltıyor. Almanya’nın ihracatının yaklaşık yüzde 10’u ABD’ye yapılıyor” diye konuştu.
Brzeski ayrıca artan ticaret bariyerlerinin ekonomik güveni ve faaliyetleri olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Hükümetin yalnızca uzun vadeli yapısal reformlara değil kısa vadeli destek adımlarına da odaklanması gerektiğini dile getirdi.
Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia da ABD'nin yeni vergilerinin ardından Alman sanayisinin yakın zamanda toparlanmasının zor olduğunu belirtti. Rekabetin artmasının Alman ürünlerini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.
Alman ekonomisi kırılganlığını sürdürüyor
Sanayiye daha fazla bağımlı olan Alman ekonomisi, üretimdeki zayıflığın etkisiyle kırılgan yapısını koruyor. Ülke ekonomisi 2024’te yüzde 0,2 daralırken 2023’teki yüzde 0,3’lük küçülmenin ardından ikinci kez küçülme yaşandı.
Almanya Merkez Bankası'nın son raporunda, yeni kurulacak koalisyonun zorlu ekonomik bir dönemde göreve başlayacağı belirtilmişti. Raporda, Alman ekonomisinin durgunluk içinde sıkışıp kaldığına dikkat çekilmişti.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-