;
Arama

2025 kriptonun Rönesans'ı mı olacak?

Bitcoin’in 100 bin doları aşan yükselişi, yeni düzenlemeler ve stratejik rezerv planlarıyla kripto dünyası küresel ekonominin merkezine yerleşiyor. 

31 Aralık 2024, 17:00 Güncelleme: 01 Ocak 2025, 09:13

Kripto para sektörü, çalkantılı yılların ardından yeniden doğuşuna tanıklık ediyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile yıllarca süren gerilimlerin ardından Bitcoin ve Ether borsa yatırım fonlarının (ETF) piyasaya sürülmesi, sektörde yeni bir dönemin başladığını işaret ediyor. Norveç merkezli K33 Research'e göre, ABD Bitcoin ETF'leri 129 milyar dolarlık varlığa ulaştı ve bu, altın ETF’lerini geride bırakarak yeni bir rekor kırdı.

Donald Trump'ın seçim sonrası coşkuyla ABD’yi "dünyanın kripto başkenti" yapma vaadi, Bitcoin'in değerini 100 bin doların üzerine taşıdı. Trump yönetiminin sektöre yönelik dostane yaklaşımı, piyasada büyük bir iyimserlik dalgası yarattı. ABD'nin Bitcoin rezervi oluşturma fikri, küresel çapta yeni bir FOMO (kaçırma korkusu) dalgasını tetikleyebilir.

Yeni liderler, yeni düzenlemeler

Trump yönetiminin kripto dostu yetkililerden oluşan bir ekiple göreve başlaması sektörde düzenlemeler için daha sıcak bir ortam hazırlıyor. SEC'in yeni lideri olarak Paul Atkins’in atanması beklenirken CFTC ve Hazine gibi önemli kurumlarda da kripto yanlısı isimler görev alacak. Bu, sektöre uzun zamandır beklenen düzenleyici çerçevenin kazandırılabileceği umutlarını artırıyor.

Blockchain Association CEO’su Kristin Smith, "Bu, kripto için meşrulaştırmada büyük bir adım. Beyaz Saray’ın bu konuyu öncelik haline getirdiği açık" diyor.

Piyasada büyük hareketler ve yükselen trendler

2024 yılı, yeni halka arzlar ve tokenizasyon projeleriyle dikkat çekiyor. Circle, Kraken ve Chainalysis gibi şirketler halka açılma hazırlıklarını hızlandırırken tokenizasyon alanındaki gelişmeler de ivme kazanıyor. Gayrimenkulden sanata kadar birçok varlığın token haline getirilmesiyle 2030 yılına kadar bu pazarın 2 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Stablecoin sektörü ise fintech dünyasının temel taşlarından biri olma yolunda. Stripe’ın sabit para platformu Bridge’i satın alması, bu alanda büyük adımların atılabileceğinin sinyalini veriyor. Yeni stablecoin modelleri, token sahiplerine gelir sağlayarak sektörü dönüştürmeyi hedefliyor.

Kriptonun altın çağı mı?

Kripto para birimleri, 2021’den bu yana ana akım bilincine hiç olmadığı kadar nüfuz etti. Dragonfly ortaklarından Rob Hadick, "2024, kriptonun sürdürülebilir ve uzun vadeli bir varlık sınıfı olarak tanımlandığı bir yıl olacak" diyor. Ancak bu yükselişin dalgalı piyasa koşulları ve düzenleyici belirsizliklerle sınanacağı kesin.

Bu yeni dönemde fırsatlar kadar risklerin de büyük olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Yatırımcılar, gösteriyi izlemek ya da piyasanın bir parçası olmak arasında seçim yaparken dikkatli olmalı. Çünkü bu kez kripto dünyasındaki bahisler her zamankinden daha yüksek.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Şirket kapanışları artıyor, yeni açılışlar azalıyor

    Şirket kapanışları artıyor, yeni açılışlar azalıyor

  • Kartlı ödemeler mayısta yüzde 57 yükseldi

    Kartlı ödemeler mayısta yüzde 57 yükseldi

  • Türkiye'nin yurt dışı yatırımları 60 milyar doları geçti

    Türkiye'nin yurt dışı yatırımları 60 milyar doları geçti

  • Birleşik Krallık’ın en büyük şirketleri

    Birleşik Krallık’ın en büyük şirketleri

  • Amazon'da yapay zeka dönüşümü

    Amazon'da yapay zeka dönüşümü

  • İsrail’in İran’a saldırıları günde yüzlerce milyon dolara mal oluyor

    İsrail’in İran’a saldırıları günde yüzlerce milyon dolara mal oluyor

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • Nilgün Balcı Çavdar, Erkan Kızılocak, Cem Cemal Pekin, Nuray Tarhan

    En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi