2025’in milyarderleri nasıl bu kadar zengin oldu?
Üç virgüllü kulübe katılmak ister misiniz? Oraya ulaşmanın sayısız yolu var; bubble tea, eğlence sektörü ya da nesli tükenen hayvanları geri getirmek gibi. Ancak 2025 yılında Forbes'un Dünya Milyarderleri listesine girmenin en yaygın yolu hâlâ finans sektöründe çalışmaktı. Üst üste 11. kez en yaygın rota finans ve yatırımlar oldu. Bu sektör 464 kişiyle yani listenin yüzde 15'iyle en fazla milyardere sahip sektör. Geçen yıldan bu yana 41 yeni üye ve yaklaşık 400 milyar dolar servet ekleyerek bir başka güçlü yıllık getiri sağladılar. Bu para ustalarının toplam serveti 2,6 trilyon dolar.
Buffett hala sektörün en zengin kişi
Listeye yeni girenler arasında risk sermayedarı Theresia Gouw (tahmini net serveti: 1,1 milyar dolar), özel sermaye kralı Adebayo Ogunlesi (2,2 milyar dolar) ve LGBTQ sosyal ağ uygulaması Grindr'ı 2022'dehalka açan George Raymond Zage III (1,2 milyar dolar) yer alıyor. 94 yaşındaki Omaha Kahini Warren Buffett, tahmini 154 milyar dolarlık servetiyle (Berkshire Hathaway hisselerindeki bir başka yükselişle geçen yıldan bu yana 21 milyar dolar arttı) hala sektörün açık ara en zengin kişisi.
En zengin grup teknoloji
İkinci sırada ise 401 milyarder ile bu yılki listenin yüzde 13'ünü oluşturan teknoloji sektörü yer alıyor. Bu listenin zirvesinde Meta'nın Mark Zuckerberg'i yer alıyor. Zuckerberg'in serveti 216 milyar dolar (geçen yıla göre 39 milyar dolar arttı). Forbes 342 milyar dolar servete sahip Elon Musk’ın otomotiv milyarderi olarak sınıflandırıyor. Yapay zeka ile ilgili her şey için yatırımcı hezeyanıyla dolup taşan hiçbir grup, gezegenin teknoloji patronları kadar zenginleşmedi (600 milyar dolar kazandılar) veya daha fazla milyarder (46) kazanmadı. Grup olarak, toplam 3,2 trilyon dolar değerinde en zenginler onlar.
Yeni gelenler arasında dil öğrenme uygulaması Duolingo'nun kurucu ortağı ve CTO'su Severin Hacker (1,1 milyar dolar); Google'ın ilk kadın mühendisi ve eski Yahoo CEO'su Marissa Mayer (1 milyar dolar); ve dünyanın en genç kendi kendini yetiştirmiş milyarderi, 28 yaşındaki Scale AI kurucu ortağı ve CEO'su Alexandr Wang (2 milyar dolar) yer alıyor.
İmalat sektöründen 342 milyarder
İmalat sektörü 342 milyarder ile bu yılki sıralamanın yüzde 11'ini oluşturarak üçüncü sırada yer alıyor. Grup 1,1 trilyon dolar değerinde (geçen yıla göre 100 milyon dolar artış) ve sektörün en zengin kişisi hala bağlantı elemanları ve vidalardan elde ettiği tahmini 35,1 milyar dolarlık servetiyle Alman Reinhold Wuerth. Sektörden hiç kimse 23,9 milyar dolar değerindeki (geçen yıldan bu yana 10,5 milyar dolar artış) Nijeryalı çimento ve şeker kralı Aliko Dangote'den daha fazla kazanmadı. Sektörün 33 yeni üyesi arasında: Çinli elektronik sigara kralı Zhang Shengwei (2,2 milyar dolar) ve İsviçreli işitme cihazı kralı Hans-Ueli Rihs (1,8 milyar dolar) yer alıyor.
İlk dördü tamamlayan moda ve perakende sektöründe 297 kişi milyarlarını kazanarak bu yılki listenin yüzde 10'unu oluşturdu. Bu kişilerin toplam serveti geçen yıla göre 100 milyon dolar artarak 2 trilyon dolara ulaştı. Fransız LVMH'den Bernard Arnault (178 milyar dolar), lüks mallar devinin sektör için “zorlu bir ekonomik ve jeopolitik ortam” olarak adlandırdığı bir ortamda 55 milyar dolar servet kaybetmesine rağmen sektörün en zengin ismi.
Bu olumsuzluklara rağmen, giyim markası Alo Yoga'nın kurucu ortakları Danny Harris ve Marco DeGeorge (her biri 4,7 milyar dolar); Çinli altın ve mücevher kralı Xu Gaoming (8,2 milyar dolar) ve Suudi market ve alışveriş merkezi kralı Abdullah Al Othaim (2,5 milyar dolar) dahil olmak üzere sektörden 16 yeni isim bu yılki listeye girmeyi başardı.
İşte 2025 yılında milyarderler için en büyük 10 sektör:
10. Enerji
106 milyarder | Zenginler listesinin yüzde 4’ü
En zengin isim: Vagit Alekperov (28.7 milyar dolar), Rus petrol devi Lukoil’in kurucusu
9. Medya & eğlence
116 milyarder | Zenginler listesinin yüzde 4’ü
En zengin isim: Rupert Murdoch & ailesi (23 milyar dolar), dünyanın en büyük medya holdinglerinden biri olan News Corp'un kurucusu ve onursal başkanı.
8. Gayrimenkul
206 milyarder | Zenginler listesinin yüzde 7’si
En zengin isim: Harry Triguboff (19.1 milyar dolar), Avustralya'nın en büyük inşaat şirketi Meriton'un kurucusu
7. Çeşitli alanlarda faaliyet gösteren holdingler
210 milyarder | Zenginler listesinin yüzde 7’si
En zengin isim: Mukesh Ambani (92.5 milyar dolar), Petrokimya, petrol ve gaz, perakende, telekomünikasyon, medya ve finansal hizmetler alanlarında faaliyet gösteren Hintli holding Reliance Industries'in başkanı.
6. Gıda ve içecek
223 milyarder | Zenginler listesinin yüzde 7’si
En zengin isim: Zhong Shanshan (57.7 milyar dolar), Çinli şişelenmiş su şirketi Nongfu Spring'in kurucusu ve başkanı.
5. Sağlık
230 milyarder | Zenginler listesinin yüzde 7’si
En zengin isim: Thomas Frist Jr. & ailesi (27 milyar dolar), ABD'nin kapasite bakımından en büyük hastane ağını işleten HCA Healthcare'in kurucu ortağı ve başkanı.
4. Moda ve perakende
297 milyarder | Zenginler listesinin yüzde 10’u
En zengin isim: Bernard Arnault & ailesi (178 milyar dolar), lüks ürünler devi LVMH'nin başkanı ve CEO'su.
3. İmalat
342 milyarder | Zenginler listesinin yüzde 11’i
En zengin isim: Reinhold Wuerth & ailesi (35.1 milyar dolar), vida ve bağlantı elemanları üreticisi Wuerth Group'un onursal başkanı.
2. Teknoloji
401 milyarder | Zenginler listesinin yüzde 13’ü
En zengin isim: Mark Zuckerberg (216 milyar dolar), Meta’nın kurucusu ve CEO’su
1. Finans & yatırım
464 milyarder | Zenginler listesinin yüzde 15’i
En zengin isim: Warren Buffett (154 milyar dolar), Berkshire Hathaway'in başkanı ve CEO'su.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-