;
Arama

2024’ü enflasyon, seçimler ve savaşlar domine etti

2024’te enflasyon nedeniyle iktidarlara olan kızgınlık küresel siyasi manzarayı yeniden şekillendirdi. Trump’ın dönüşü yurtdışında, özellikle Ukrayna konusunda endişeleri artırdı. Dünya yapay zekaya adapte olurken teknoloji firmaları piyasalarda öne çıktı.

23 Aralık 2024, 11:13 Güncelleme: 23 Aralık 2024, 16:10

Bu yıl enflasyon birçok ülkede düşmeye başladı ancak seçmenler bunu umursamadı. Son birkaç yılda yumurtadan enerjiye kadar her şeyin fiyatındaki büyük artışa öfkelenen seçmenler, birçok ülkede iktidar partilerini cezalandırdı. Enflasyonun yarattığı zarar devam ediyor ve iktidar partileri seçimden seçime suçu üstleniyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde yüksek maliyetler, Donald Trump'ın Beyaz Saray'dan ayrıldıktan dört yıl sonra ikinci kez başkan seçilmesine yardımcı oldu.

Seçimler birçok ülkeyi sarstı


Enflasyon kaynaklı iktidar tepkisi İngiltere, Botsvana, Portekiz ve Panama'da da yeni hükümetlerin kurulmasına yol açtı. Güney Koreli seçmenler muhalefeti parlamentoda çoğunluk yaparak Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'u kontrol altına aldı. Aralık ayı başında Devlet Başkanı sıkıyönetim ilan etti ancak Ulusal Meclis bu kararı hızla geri aldı. Seçimler Fransa ve Almanya'nın yanı sıra Japonya ve Hindistan'ı da sarstı.

Tek bir yerde değişiklik olmadı: Vladimir Putin'in Sovyet sonrası ülkesinde bir rekor olan yüzde 88 oy oranıyla yeniden başkan seçildiği Rusya. Moskova, Ukrayna'ya karşı savaşını sürdürmeye devam ederek kayda değer toprak kazanımları elde etti. Asıl soru Trump'ın Beyaz Saray'a dönüşünün çatışmalar üzerinde nasıl bir etki yaratacağı. Trump savaşı bir gün içinde sona erdirme sözü verdi. Ukrayna'da ve Avrupa'nın başka yerlerinde pek çok kişi bunun Putin'in yanında yer almak anlamına geleceğinden korkuyor. Orta Doğu'da İsrail Gazze'ye karşı savaşını sürdürdü ve İran destekli Hizbullah'ı hasarlı ve kargaşa içinde bıraktığı Lübnan'a kadar genişletti. Suriye'de iyi koordine edilmiş isyancı gruplar topluluğu Beşar Esad'ı devirdi ve şimdi ülkeyi yönetmeye çalışıyor.

İş dünyası bu yıl, dünyanın dört bir yanındaki şirketler yapay zekaya nasıl adapte olacakları ile boğuştu. Yatırımcılar için teknoloji şirketlerinin hakimiyeti şu basit gerçekle özetlenebilir: Muhteşem Yedili olarak adlandırılan yedi teknoloji firması şu anda S&P 500'ün piyasa değerinin üçte birinden fazlasını oluşturuyor. Bu şirketlerden biri olan Tesla'yı yöneten Elon Musk, Başkan seçilen Trump'ın danışmanı ve mali destekçisi. Teknolojinin büyüsü ve siyasi gücün kombinasyonu 2025'i tanımlayabilir.


"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • İngiltere'den AB ve ABD arasında stratejik denge hamlesi

    İngiltere'den AB ve ABD arasında stratejik denge hamlesi

  • ABD’den İran’a nükleer program için şartlı yeşil ışık  

    ABD’den İran’a nükleer program için şartlı yeşil ışık  

  • OpenAI Chrome’u satın almak istiyor

    OpenAI Chrome’u satın almak istiyor

  • Tayvan ABD tarifelerine karşı 12,6 milyar dolarlık destek paketi önerdi

    Tayvan ABD tarifelerine karşı 12,6 milyar dolarlık destek paketi önerdi

  • Avustralya'nın en zengin kadını Çin’le rekabet etmek istiyor

    Avustralya'nın en zengin kadını Çin’le rekabet etmek istiyor

  • Boeing CEO’su: Uçakları kabul etmezlerse Çin için üretimi durdururuz

    Boeing CEO’su: Uçakları kabul etmezlerse Çin için üretimi durdururuz

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler