;
Arama

Yeni enerji yatırımların üçte ikisi temiz kaynaklı

Küresel düzeyde inşası devam eden enerji projelerinin yüzde 67’si güneş, rüzgar, hidroelektrik ve nükleer gibi düşük karbonlu kaynaklara dayanıyor. Bu projelerin dörtte üçünden fazlası Asya’da yürütülüyor.

07 Haziran 2025, 12:10

Küresel çapta enerji yatırımları düşük karbonlu kaynaklara kayıyor. Global Energy Monitor verilerine göre, dünya genelinde yapımı süren toplam 1412 gigavat kapasiteli enerji projelerinin yaklaşık üçte ikisi, yani 946 bin 574 megavatı, temiz enerji kaynaklarına dayanıyor. Bu projelerde en yüksek payı 343 bin 192 megavatla güneş enerjisi alırken, onu sırasıyla hidroelektrik (267 bin 224 megavat), rüzgar (251 bin 396 megavat) ve nükleer enerji (74 bin 925 megavat) izliyor.

Güneş projeleri ilk sırada

Yapımı devam eden temiz enerji projeleri arasında en düşük kapasiteye sahip kaynaklar 7 bin 957 megavatla biyokütle ve 1880 megavatla jeotermal olarak kayıtlara geçti. Toplam projelerin yüzde 67’sini oluşturan temiz enerji yatırımları, iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji güvenliği hedefleri doğrultusunda kritik önem taşıyor.

Uluslararası enerji politikalarının merkezine yerleşen bu dönüşüm, yalnızca çevresel etkilerle değil; aynı zamanda ekonomik ve jeopolitik kaygılarla da destekleniyor. Temiz enerji yatırımları, ülkelerin yerli ve sürdürülebilir kaynaklara yönelme stratejilerinin temelini oluşturuyor.

En büyük pay Asya'da

Devreye alınması planlanan temiz enerji projelerinin coğrafi dağılımında açık ara farkla Asya öne çıkıyor. Tüm bu projelerin yüzde 82,6’sı bu kıtada hayata geçiriliyor. Asya'daki ülkelerde inşa hâlinde olan kapasite 782 bin 469 megavat seviyesinde. Yüksek enerji talebine sahip ülkelerin bulunduğu bu bölgedeki yatırımlar, Asya'nın küresel yenilenebilir enerji dönüşümündeki liderliğini daha da pekiştiriyor.

Asya’yı 74 bin 447 megavatla Amerika kıtası, 51 bin 85 megavatla Avrupa izliyor. Afrika’da inşası süren temiz enerji kapasitesi 30 bin 318 megavat seviyesindeyken, Okyanusya ülkelerinde bu rakam 8 bin 256 megavat olarak kaydedildi.

Küresel kurulu güçte fosil yakıt hâlâ baskın

Global Energy Monitor’e göre, mevcut durumda küresel enerji kurulu gücü yaklaşık 7 bin 909 gigavat seviyesinde bulunuyor. Bunun 2 bin 143 gigavatını kömür santralleri, 2 bin 135 gigavatını ise petrol ve doğal gaz projeleri oluşturuyor.

Buna karşılık yenilenebilir kaynaklar da önemli bir yer tutuyor. Hidroelektrik santrallerinin toplam kurulu gücü 1216 gigavat, rüzgarın 1000 gigavat ve güneş enerjisinin 925 bin 166 megavat olarak ölçüldü. Temiz enerji yatırımlarının artan oranı, küresel enerji bileşiminde ciddi bir dönüşümün başladığını gösteriyor.


"Sürdürülebilirlik" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Sabancı ABD'de güneş enerjisi şirketi satın aldı

    Sabancı ABD'de güneş enerjisi şirketi satın aldı

  • İklim mücadelesine 1,2 milyar dolarlık kaynak

    İklim mücadelesine 1,2 milyar dolarlık kaynak

  • Çin temiz enerjide dünyayı domine ediyor, ABD fosil yakıtlara sarılıyor

    Çin temiz enerjide dünyayı domine ediyor, ABD fosil yakıtlara sarılıyor

  • Yeşil dönüşüm ilerliyor, ama fosilsiz bir gelecek hâlâ uzakta

    Mehmet Öğütçü
    Yeşil dönüşüm ilerliyor, ama fosilsiz bir gelecek hâlâ uzakta

  • Elektrikli araçlara geçişte Avrupa frene bastı

    Elektrikli araçlara geçişte Avrupa frene bastı

  • Küresel gıda devleri metan emisyonlarını azaltmakta zorlanıyor

    Küresel gıda devleri metan emisyonlarını azaltmakta zorlanıyor

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • En zengin 100 Türk


  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi