;
Arama

Yapay zeka patlamasına güç veren Avrupalı şirketler

ABB ve Legrand gibi elektrikli ekipman üreticileri veri merkezi altyapısına yönelirken Avrupalı üreticilerin değerleri 150 milyar euro’dan fazla arttı.

27 Mayıs 2025, 12:53 Güncelleme: 27 Mayıs 2025, 13:28

Avrupa'nın en eski sanayi gruplarından dördü, yapay zekadaki patlamanın etkisiyle veri merkezlerine yönelik artan talep sayesinde piyasa değerlerine 150 milyar euro’dan fazla ekleme yaptı. Anahtarlardan akıllı sayaçlara kadar her şey yapan Avrupalı üreticiler, büyük dil modelleri ve bulut bilişim için veri merkezlerine güç sağlayan sunucuları ve altyapıyı sağlıyor; Legrand gibi geleneksel elektrikli ekipman üreticileri son yıllarda veri merkezleri sayesinde gelirlerini ikiye katladı.

“Altyapıyı Avrupalı oyuncular domine ediyor”


Legrand'ın finans müdürü Franck Lemery, “Microsoft ve Meta gibi masaya 70 ya da 80 milyar dolar koymuyoruz. Ancak bileşenleri sağlıyoruz ve işimiz bu harcamaya göre büyüyor” dedi. Dell'Oro'da analist olan Alex Cordovil, “Yapay zekanın seksi kısmı Amerikan şirketleri tarafından yönetiliyor. Ancak bazı istisnalar dışında, altyapının somun ve cıvataları Avrupalı oyuncular tarafından domine ediliyor” dedi.

Yatırımcılar potansiyeli fark etti. ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana, sektörün önde gelen dört Avrupalı grubu olan Schneider Electric, Siemens AG, ABB ve Legrand'ın piyasa değerleri toplam 151 milyar euro arttı. Almanya'da listelenen Siemens AG'nin piyasa değeri yüzde 60'tan fazla yükseldi.

Gruplar, konutlara ve endüstriyel gruplara elektrik sağlamaya devam ediyor. Ancak veri merkezleri, yapay zeka modellerinin yanı sıra oyun, bulut bilişim ve yayın akışının gerektirdiği bilgi işlem gücü hacmi nedeniyle en hızlı büyüyen gelir kaynağı. Bu odaklanma, üreticilerinin daha az işlem gücüyle geliştirildiğini söylediği Çin'in büyük dil modeli DeepSeek'in piyasaya sürülmesiyle tetiklenen bu yılın başlarındaki piyasa bozgunu da dahil olmak üzere, onları büyük hisse fiyatı dalgalanmalarına da maruz bıraktı. Cordovil'e göre yatırımcılar şebeke sistemleri ve güç kaynakları üzerindeki kısıtlamalar konusunda da endişe duyuyor.

Ancak Legrand'ın da aralarında bulunduğu gruplar, veri işlemeye yönelik talebin artacağı yönündeki uzun vadeli eğilime işaret ederek endişeleri bir kenara bıraktı. Dell'Oro, veri merkezlerine yönelik toplam sermaye harcamalarının 2025 yılında yaklaşık 600 milyar dolardan 2028 yılına kadar 1 milyar doların üzerine çıkmasını bekliyor. 

Schneider Electric


Schneider Electric, 2006 yılında American Power Conversion'ı 6,1 milyar dolara satın almasından bu yana veri merkezi sektöründe lider bir tedarikçi konumunda ve bu da onu artan elektrik talebinden faydalanmak için önemli bir konuma getiriyor. Şirkete göre veri merkezleri, 2023'te yüzde 23 ve 2022'de yüzde 19 olan siparişlerinin 2024'te yaklaşık yüzde 24'ünü oluşturdu.

APC anlaşması başlangıçta yatırımcılar tarafından pahalı bulundu ancak grubun veri merkezlerine kesintisiz güç kaynağı sağlamak için gereken jeneratörleri içeren kritik güç hizmetleri pazarına girmesini sağladı. Schneider'in değeri 127,9 milyar euro oldu ve geçen yıl Fransız petrol devi TotalEnergies'i geride bırakarak dünyanın fosil yakıtlardan elektriğe geçişinin bir göstergesi oldu.

Legrand


Schneider ve Siemens gibi Fransız priz ve kablo üreticisi Legrand'ın geçmişi 19. yüzyıla kadar uzanıyor. 1900'lerde, o zamanlar elektrik akımlarının en iyi bilinen yalıtkanları olan porselen ve ahşap ürünlerden ışık anahtarları yapmaya başladı. Halen tarihi merkezi Limoges'da bulunan Legrand, son yıllarda veri merkezlerine yöneldi ve bu merkezlere yönelik siparişler 2024'teki satışların yüzde 20'sini oluşturdu. Lemery, "2030'a kadar yüzde 20 ila 25 arasında daha fazlasını temsil edebilir, uygun bir hedef vermedik. Önümüzdeki birkaç yıl içinde güçlü bir şekilde büyümeye devam edecek bir sektör olduğundan çok eminiz" dedi.

Grup geçen yıl altısı veri merkezleri alanında olmak üzere 10 küçük satın alma gerçekleştirdi. Ancak Legrand endüstriyel rakipleri gibi Trump'ın gümrük tarifelerine maruz kalmasına neden olan çok sayıda ABD'li müşteriyle bir ihracat modeli işletiyor. Bu ay, CEO Benoît Coquart, ABD'nin Çin mallarına uyguladığı yüzde 50-60 oranındaki gümrük vergilerinin şirkete bu yıl 200 milyon dolara kadar mal olabileceğini söyledi.

ABB


İsveç-İsviçre elektrik şirketi ABB, robotikten güç jeneratörlerine kadar her şeyi üretiyor ancak son yıllarda satışları veri merkezlerine yöneldi. Şirketin CEO'su Morten Wierod, ABB'nin “Artan enerji ihtiyaçlarını yönetmek için güvenli, güvenilir ve enerji verimli teknolojilere sahip olmalarını sağlamak amacıyla dünyanın en büyük veri merkezi operatörlerinin birçoğuyla birlikte çalıştığını” belirtti.

2024 yılında veri merkezi siparişleri, ABB'nin elektrifikasyon birimindeki 16,4 milyar dolarlık siparişlerin yüzde 15'ini oluştururken, bu oran iki yıl önce yüzde 9 civarındaydı. Elektrifikasyon, ABB'nin 33 milyar dolarlık yıllık gelirinin neredeyse yarısını temsil ediyor. 2019 ve 2023 yılları arasında, veri merkezi siparişleri yıllık ortalama yüzde 24 oranında artarken, yapay zeka yarışının yoğunlaştığı geçen yıl daha da hızlandı.

ABB'nin veri merkezi operatörlerine yönelik teklifleri arasında kullanılabilirliğin sağlanması ve enerji verimliliğinin artırılmasının yanı sıra tüm tesisler için yedek batarya görevi görmesi de yer alıyor. Şirket, güvenilir güç sağlayan sistemlerinin geleneksel dizel jeneratörlerden daha çevreci olduğunu söylüyor. Ancak şirketin hiper ölçekleyicilere maruz kalması, Microsoft'un bazı kiralama sözleşmelerini iptal ettiğine dair haberler de dahil olmak üzere borsada dalgalanmalara yol açtı. ABD, elektrifikasyon gelirleri açısından yaklaşık yüzde 50 ile şirketin en büyük pazarı konumunda.

Siemens 


Alman holdingi Siemens veri merkezlerine daha az odaklansa da Schneider Electric gibi rakiplerini yakalamak için bu teknolojiye yönelik altyapı harcamalarını artırdı. Kepler Cheuvreux'da analist olan William Mackie, “Siemens ve ABB başka alanlara odaklanmışlardı ve şimdi son üç yıldaki yeteneklerini ortaya koyuyorlar” dedi. Alman üreticinin son dönemdeki büyümesini besleyen şirketin genel veri merkezi işi, mali yılın ilk yarısında yüzde 45'ten fazla artarak yaklaşık 1,3 milyar euro'ya ulaştı. 


"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Zuckerberg’in Trump’a yakınlaşma hamlesi Meta’ya ne kazandırdı?

    Zuckerberg’in Trump’a yakınlaşma hamlesi Meta’ya ne kazandırdı?

  • Apple CEO’su Cook Trump'ın öfkesini çektikçe sessizleşiyor

    Apple CEO’su Cook Trump'ın öfkesini çektikçe sessizleşiyor

  • Yapay zekada lider Microsoft mu?

    Yapay zekada lider Microsoft mu?

  • OpenAI, Seul ofisiyle Asya’daki varlığını güçlendirecek

    OpenAI, Seul ofisiyle Asya’daki varlığını güçlendirecek

  • Türkiye'de şarj noktası sayısı 30 bine yaklaştı

    Türkiye'de şarj noktası sayısı 30 bine yaklaştı

  • Nvidia, Çin için daha ucuz yapay zeka çipi hazırlığında

    Nvidia, Çin için daha ucuz yapay zeka çipi hazırlığında

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Nilgün Balcı Çavdar, Erkan Kızılocak, Cem Cemal Pekin, Nuray Tarhan

    En zengin 100 Türk


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?