;
Arama

Türkiye rüzgar enerjisinde Avrupa üçüncüsü oldu

Türkiye, Avrupa'daki karasal rüzgar enerjisi kapasite artışında Almanya ve Finlandiya'nın ardından üçüncü sırada yer alarak yenilenebilir enerji alanında önemli bir başarıya imza attı.

11 Mart 2025, 11:48

Türkiye, 2024 yılında gerçekleştirdiği 1,3 gigavatlık karasal rüzgar enerjisi kapasite artışıyla Avrupa genelinde üçüncü sırada yer aldı. Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope tarafından hazırlanan "2025-2030 İstatistikler ve Görünüm Raporu" verilerine göre Avrupa'da geçen yıl toplamda 16,4 gigavatlık yeni rüzgar enerjisi kapasitesi sisteme dahil edildi. Bunun 13,8 gigavatını karasal rüzgar enerjisi santralleri oluşturdu.

Avrupa'da en yüksek kapasite artışını sağlayan ülke 3,2 gigavatla Almanya olurken, Finlandiya 1,4 gigavatlık artışla ikinci sırada, Türkiye ise 1,3 gigavatlık artışla üçüncü sırada yer aldı. Bu ülkeleri sırasıyla İspanya (1,1 gigavat) ve Fransa (1 gigavat) takip etti.

AB'nin enerji üretiminde rüzgarın payı artıyor

Rapora göre, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri 2024 yılında toplamda 12,9 gigavatlık kapasite artışı gerçekleştirirken, bunun yaklaşık yüzde 90'ını karasal rüzgar enerjisi yatırımları oluşturdu. AB ülkelerindeki rüzgar santrallerinden üretilen elektrik miktarı ise toplam 475 teravatsaat olarak kaydedildi. Bu rakam, AB'nin toplam elektrik tüketiminin yüzde 19'una denk geliyor.

Avrupa genelindeki rüzgar enerjisi kurulu gücü ise 2024 yılı sonunda toplam 285 gigavata yükseldi. Bunun 248 gigavatını karasal rüzgar santralleri, 37 gigavatını ise deniz üstü rüzgar santralleri oluşturdu.

Türbin kapasitesinde Almanya lider, Türkiye üçüncü

2024 yılı içerisinde Avrupa genelinde karasal rüzgar enerjisi türbinlerinin ortalama kapasitesi 4,6 megavat olarak gerçekleşirken, deniz üstü türbinlerin ortalama kapasitesi ise 10,1 megavat oldu.

Geçen yıl karasal rüzgar enerjisinde türbin kurulum sayısında Almanya 644 türbinle ilk sırada yer aldı. Almanya'yı 387 türbinle Fransa takip ederken, Türkiye 272 türbinle üçüncü sıraya yerleşti.

2025-2030 döneminde yatırımlar sürecek

Önümüzdeki beş yıllık süreçte Avrupa genelinde yaklaşık 186 gigavatlık yeni rüzgar enerjisi projesinin hayata geçirilmesi bekleniyor. Bu yatırımların yüzde 75'inin karasal rüzgar enerjisi santrallerine yönlendirilmesi hedefleniyor.

Rapora göre, geçtiğimiz yıl Avrupa'da kurulan karasal rüzgar santrallerinin kapasite faktörü yüzde 30-45 arasında değişirken, deniz üstü rüzgar santrallerinin kapasite faktörünün yaklaşık yüzde 50 olduğu belirtildi.

Türkiye'de denizlerde rüzgar enerji santralleri ne zaman kurulacak?


"Sürdürülebilirlik" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Ziraat Bankası’ndan rekor sendikasyon kredisi: 1,75 milyar dolar

    Ziraat Bankası’ndan rekor sendikasyon kredisi: 1,75 milyar dolar

  • L’Oréal’in 200 milyon euro’luk fonları Türk sivil toplum kuruluşlarını bekliyor

    L’Oréal’in 200 milyon euro’luk fonları Türk sivil toplum kuruluşlarını bekliyor

  • Alışan Lojistik ve Hankook yeşil iş birliğine imza attı

    Hasan Kuş / Editör
    Alışan Lojistik ve Hankook yeşil iş birliğine imza attı

  • Zirai don etkisi: Yaz meyvesi tehlikede

    Zirai don etkisi: Yaz meyvesi tehlikede

  • Yeni veri merkezleri dünyanın en kurak bölgelerinden su alacak

    Yeni veri merkezleri dünyanın en kurak bölgelerinden su alacak

  • Karbon yakalamada büyük şirketlerin yöneldiği yeni yöntem

    Karbon yakalamada büyük şirketlerin yöneldiği yeni yöntem

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler