;
Arama

Ticaret savaşında ABD ve Çin’in ateşkesi CEO’ları rahatlatmaya yetmedi

İş dünyası liderleri ABD ve Çin arasındaki gümrük tarifelerini 90 günlük durdurma kararını memnuniyetle karşıladı ancak daha uzun vadeli bir ticaret anlaşması için çağrıda bulunuyorlar. Çin'den yapılan ithalata bel bağlayan işletmeler sevkiyatlara devam edecek ancak yine de daha yüksek fiyatlar ve daha düşük karlarla karşı karşıya kalacaklar. Bazı şirketler uzun vadeli tarife kaygıları nedeniyle üretimlerini Çin dışına kaydırıyor.

13 Mayıs 2025, 11:47 Güncelleme: 13 Mayıs 2025, 11:53

SharkNinja CEO’su Mark Barrocas pazar gecesi haber akışını takıntılı bir şekilde kontrol ediyor, ABD ve Çin'in bir gümrük vergisi anlaşmasına varacağına dair herhangi bir işaret arıyordu. Pazartesi sabahı haber geldi: ABD'nin gümrük vergilerini yüzde 145'ten yüzde 30'a indireceği 90 günlük bir erteleme. Barrocas derhal Çin'deki fabrikalara kahve makineleri ve dondurulmuş içecek makinesi Ninja Slushie de dahil olmak üzere ABD'ye giden malları serbest bırakmaları talimatını verdi. Barrocas, “Tarifeler yürürlüğe girdiğinde Çin'den ayrılmaya hazır yüzlerce konteynırımız vardı. Şimdi onları bir gemiye koyabileceğiz” dedi.

Birçok şirket hızlıca sevikiyata başladı


ABD genelinde Çin'den ithal edilen mallara bağımlı işletmeler haftalardır Başkan Donald Trump'ın nisan ayında Çin mallarına uyguladığı yüksek gümrük vergilerini nasıl aşacaklarını bulmaya çalışıyor. Şirketler gümrük vergilerinin yeni maliyetinden kurtulmak için fiyatları yükseltiyor, harcamalarını kısıyor ve işçi çıkarıyor. Şimdi ateşkes iki ülke arasındaki fiili ticaret ambargosunu kaldırabilir. Pazartesi günü ABD hisse senetleri yükseldi, dolar sıçradı ve yatırımcılar Fed’in faiz indirimlerine ilişkin bahislerini azalttı. Pek çok şirket mallarını hızla Amerikan limanlarına gidecek gemilere yükleyeceklerini söyledi.  

Hightail Hair'in kurucu ortağı Jennifer Burch da tarife anlaşmasının sevindirici bir haber olduğunu söyledi. Hightail'in motosiklet kasklarına takılan başlıklardan oluşan yaklaşık 4 bin adetlik bir sevkiyatı Çin'den ayrılmayı bekliyordu. Burch, “Elimizdekileri mümkün olan en kısa sürede çıkarmaya çalışacağız” dedi. 

Belirsizlik endişesi


Geçici tarife indirimi sevindirici bir haber olsa da işletmeler hala daha yüksek bir tarife ortamıyla boğuştuklarını söyledi. Şirketler ve ticaret birlikleri, okula dönüş ve tatil alışveriş sezonlarında fiyatların yükseleceği uyarısında bulundu. Los Angeles Limanı ve diğer büyük ABD limanları, Çin'den yapılan ithalatta büyük bir artış beklemediklerini söyledi. Bazı iş dünyası liderleri ise gümrük tarifelerinin yarattığı belirsizliğin ileriye dönük bir rota çizmek için hala çok yüksek olduğunu söyledi. 

“Normal yüzde 30 korkunç bir haber olurdu”


Ev eşyaları şirketi Honey-Can-Do International'ın CEO'su Steve Greenspon, “Normal zamanlarda Çin mallarına yüzde 30 gümrük vergisi korkunç bir haber olurdu. Ancak yüzde 145 ile kıyaslandığında bu olağanüstü bir haber. Yine de şirketler için daha yüksek fiyatlar ve daha düşük kar anlamına gelecek” diye konuştu. 

Los Angeles Limanı İcra Direktörü Gene Seroka, tatil satışlarına bağımlı olan veya sağlık ürünleri gibi kritik ürünler satan şirketlerin bu anı stok yenilemek için kullanabileceğini söyledi.  Birçok şirket yeni gümrük vergilerinin önüne geçmek için bu yılın başlarında fazladan stok getirdi. Trump'ın bu yıl ülkenin en büyük ticaret ortaklarına karşı bir ticaret savaşı başlatmasından bu yana, ABD'li ithalatçılar milyarlarca dolarlık siparişi dondurdu veya iptal etti, bu da potansiyel olarak okula dönüş veya tatil satış dönemleri için onları yetersiz bıraktı. 

“90 günün sonunda ne olacak?”


SharkNinja beş yıl önce şirket neredeyse tüm mallarını Çin'de üretiyordu. Ancak Trump'ın ilk döneminde gümrük vergileri yürürlüğe girdiğinden beri Massachusetts'li şirket üretimini Kamboçya, Vietnam ve Endonezya gibi diğer Asya ülkelerine kaydırıyor. CEO Barrocas, temmuz ayına kadar ABD mallarının yaklaşık yüzde 90'ının Çin dışında üretileceğini söyledi. 

SharkNinja, ABD'de soğutucular ve bazı elektrikli süpürgeler gibi fazla iş gücü gerektirmeyen ürünler üretebilecek bir fabrika kurmak için yer arıyordu. Barrocas, fabrikanın sıfırdan inşa edilmesi gerekeceğini ve ürünlerin en erken 2026 sonuna kadar üretim hatlarından çıkmaya başlamayacağını belirtti. Barrocas, “Hala pek çok soru işareti var. 90 günün sonunda ne olacak?” diye ekledi.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Çin lideri Şi Cinping Latin Amerika’yı işbirliği vaatleriyle yanına çekmeye çalışıyor

    Çin lideri Şi Cinping Latin Amerika’yı işbirliği vaatleriyle yanına çekmeye çalışıyor

  • Coinbase, S&P 500 endeksine giriyor

    Coinbase, S&P 500 endeksine giriyor

  • Google’a 12 milyar euro'luk tazminat dalgası

    Google’a 12 milyar euro'luk tazminat dalgası

  • Dubai'de kamu hizmetleri ödemeleri kripto ile yapılacak

    Dubai'de kamu hizmetleri ödemeleri kripto ile yapılacak

  • Rekabet Kurumu Apple soruşturmasına teknoloji zincirlerini ekledi

    Rekabet Kurumu Apple soruşturmasına teknoloji zincirlerini ekledi

  • EBRD Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 2,8'e çekti

    EBRD Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 2,8'e çekti

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • Nilgün Balcı Çavdar, Erkan Kızılocak, Cem Cemal Pekin, Nuray Tarhan

    En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?