;
Arama

Ticaret savaşı lüks sektörünü durgunluğa sürüklüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’le tırmandırdığı karşılıklı gümrük vergileri, küresel lüks piyasasında 2025’e yönelik toparlanma umutlarını yok etti. Analistler büyüme tahminlerini eksiye çekerken LVMH, Hermès ve Gucci gibi devler belirsizlik ortamında hedeflerini aşağı yönlü revize ediyor.

15 Nisan 2025, 08:00 Güncelleme: 15 Nisan 2025, 09:57

ABD ile Çin’in art arda açıkladığı ithalat vergileri, lüks çanta ve yüksek kaliteli saatlere yönelik talepteki durgunluğu derinleştiriyor. Dünyanın en büyük iki ekonomisinde tüketici güveni hızla zayıflarken, sektör temsilcileri satışlardaki toparlanmanın 2026’ya ötelendiği görüşünde birleşiyor.

Bernstein: 2025’te gelirler yüzde 2 düşecek

Analist kurumu Bernstein, bu hafta yayımladığı raporda lüks sektörünün 2025 gelir beklentisini yüzde 5 büyümeden yüzde 2 daralmaya çevirdi. Bir sektör bankacısı, “Artık temel senaryomuz, lüks segmentteki pick‑up’ın 2026’ya sarkması” değerlendirmesini yaptı.

Hafta sonu teknoloji ürünlerine getirilen geçici tarife muafiyeti, pazar günü yapılan yeni açıklamayla tüketici elektroniğinin ayrı bir vergi rejimine tabi olacağını gösterdi. Aynı bankacı, “Trump planlarını değiştirse bile zararın çoğu şimdiden oluştu” uyarısında bulundu.

LVMH bilanço dönemi açıyor

Louis Vuitton ve Dior’u bünyesinde barındıran LVMH, pazartesi günü ilk çeyrek sonuçlarını açıklayacak. Milyarder patron Bernard Arnault, mart sonunda Washington’a giderek uzun süredir tanıdığı Trump’la olası tarifeleri görüşmüştü. Arnault, Trump’ın ocak ayındaki yemin törenine katılmış ve ABD’de “iyimserlik rüzgârı” estiğini söyleyerek LVMH’nin ABD’deki üretimini artırmayı düşündüğünü belirtmişti.

Barclays, LVMH’nin çekirdek moda‑deri bölümünde organik satışların ilk çeyrekte yüzde 1 gerilemesini, grup toplam satışlarının ise geçen yıla göre durağan kalmasını bekliyor.

“Eski rakamlara dönmek hayal”

Bernstein analisti Luca Solca, Trump’ın “karşılıklı tarifeleri” yeniden müzakereye açık ülkelere 90 gün ertelemesine rağmen revize tahminlerini koruyor: “Yaşananları kötü bir rüyaymış gibi silip eski rakamlara dönmek söz konusu değil. Dengesiz politika açıklamaları finansal piyasalarda ve ekonomide ciddi hasar yarattı. Belirsizlik resesyon için ideal zemin.”

LVMH'nin gelirlerinde Çin önemli bir rol oynuyor. Resmi olarak Çinli tüketicilerin harcaması açıklanmasa da satışların neredeyse üçte biri Asya'dan geliyor. Ayrıca bu veriye Japonya dahil değil.

Pandemi sonrası patlama bitti, Çin kırılgan

Pandemi dönemindeki tarihi büyümenin ardından, orta sınıf harcamalarını kısarken Çin ekonomisinin zayıflaması lüks segmenti baskı altına aldı. Şimdi bu tabloya Trump’ın ticaret savaşı da eklendi. ABD’nin Çin mallarına uyguladığı tarife yüzde 145 seviyesine çıkarken, Pekin de ABD ürünlerine vergileri yüzde 125’e yükseltti.

Lüks ürünlerin çoğu Fransa ve İtalya’da, yüksek kaliteli saatler ise İsviçre’de üretiliyor. Washington, bu üç ülkeye yönelik ilk yüksek tarifeleri geri çekerek yüzde 10 seviyesinde sabitlemiş olsa da, sık değişen kararlar lojistikte kaos yaratıyor. Bir yönetici, “ABD’ye giden sevkiyatlarda vergi oranını bir haftada üç kez değiştirmek zorunda kaldık. Güven kaybı kalıcı; belirsizlik tüketici hissiyatı için zehir,” dedi.

Hisse senedi satışları alışveriş iştahını da vurdu

Küresel borsalarda yıl başından bu yana görülen sert satış dalgası, lüks tüketicinin portföyünü eritirken harcama iştahını da azaltıyor. Chanel Moda Başkanı Bruno Pavlovsky, “Borsada ne oluyorsa butiklerdeki iş hacmimizi aşağı yukarı tahmin edebilirsiniz” ifadesini kullandı.

HSBC: Daha az şampanya patlayacak

HSBC yöneticisi Erwan Rambourg, servet erimesi, ABD’de azalan harcama gücü ve bozulmuş tüketici hissiyatının lüks için üçlü risk oluşturduğunu belirtti: “Bu yıl açıkça daha az şampanya şişesi patlatılacak.” Banka, 2025 için organik satış beklentisini yüzde 5 düşüşe indirdi; geçen yıl sonundaki “düz seyir” tahminini rafa kaldırdı.

Hermès dirençli, Gucci zorlanıyor

Hermès’in aranan Birkin çantaları markayı öne çıkarıyor. Barclays, şirketin ilk çeyrek satışlarının yüzde 8 artacağını tahmin ediyor. Buna karşılık Kering’in lokomotif markası Gucci’deki zayıflık grubu savunmasız bırakıyor: Barclays yüzde 25 satış düşüşü beklerken Bernstein, Kering’in 2025’te “gelir ve faaliyet kârını sabit tutma” hedefinin “yüksek olasılıkla tutmayacağını” bildiriyor.

Psikolojik darbe uzun sürecek

Tarifeler maliyet bazında lüks markalar için hâlâ yönetilebilir düzeyde; güçlü markalar fiyat artışlarıyla bir miktar tampon oluşturabiliyor. Ancak sektör uzmanları, esas hasarın tüketici psikolojisinde olduğuna dikkat çekiyor: Güven kaybı kalıcı, belirsizlik derin ve toparlanma ufukta henüz görünmüyor.

Sosyal medyada imitasyon ürün çılgınlığı

Ticaret savaşlarının başlamasıyla Çinli üreticiler sosyal medya üzerinden dünyanın en ünlü markalarının imitasyonlarını tanıtmaya başladı. 

Paylaşılan bir videoda 38 bin dolarlık bir Birkin çantanın bin 400 dolara mal edildiği ne sürülüyor. Sadece Birkin çanta değil Birkenstock ve LVMH markaların da ürünleri satılıyor. 

Gümrük vergileri nedeniyle Çinli üreticilerin fikri mülkiyet alanlarını zorlayacağı ifade ediliyor.


"Küresel Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Avrupa'nın Trump'ın ticaret savaşına karşılık verme planlarında neler var?

    Avrupa'nın Trump'ın ticaret savaşına karşılık verme planlarında neler var?

  • Yabancı üreticilerinin satışları düşerken Porsche bile Çin'de kazanamıyor

     Yabancı üreticilerinin satışları düşerken Porsche bile Çin'de kazanamıyor

  • Tayvan ABD tarifelerine karşı 12,6 milyar dolarlık destek paketi önerdi

    Tayvan ABD tarifelerine karşı 12,6 milyar dolarlık destek paketi önerdi

  • ABD Başkanı Trump asıl rakibiyle tanıştı: Piyasalar

     ABD Başkanı Trump asıl rakibiyle tanıştı: Piyasalar

  • CEO’lardan Trump’a uyarı: Bu savaş sürdürülebilir değil

    CEO’lardan Trump’a uyarı: Bu savaş sürdürülebilir değil

  • Küresel ekonominin 8,8 trilyon dolarlık dilimi Trump'ın tarifelerinden nasıl etkilenmiyor?

     Küresel ekonominin 8,8 trilyon dolarlık dilimi Trump'ın tarifelerinden nasıl etkilenmiyor?

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler