Tavuk göğsü ne kadar sağlıklı?
Tavuğun tüm bölümleri çok faydalı. Ancak bir dizi ölçüte bakıldığında göğüs eti birinciliği alabilir. Vücut dokularının onarılması, bağışıklığın geliştirilmesi ve enerjinin artırılmasında rol oynayan besinleri içermesinin yanı sıra, tavuk göğsünün doymuş yağ oranı but, bacak ve kanatlara göre daha düşük bu da onu kalp sağlığı konusunda endişeli kişiler için akıllı bir seçim haline getirir.
En iyi protein kaynaklarından biri
Kalori bazında, protein açısından tavuk göğsünden daha zengin çok fazla gıda yok. Michigan Üniversitesi'nde biyokimyacı ve beslenme bilimleri doçenti olan Dave Bridges, “Bundan daha fazla protein almak için protein tozu tüketmeniz gerekir” dedi.
Vanderbilt Üniversitesi Diyet, Vücut Kompozisyonu ve Metabolizma Çekirdeği Direktörü Heidi Silver, özellikle derisini çıkardığınızda tavuk göğsünde karbonhidrat ve az miktarda yağ bulunduğunu söyledi. Kemiksiz, derisiz tavuk göğsünün 100 gramlık bir porsiyonu yaklaşık 160 kalori ve 32 gram protein içerir.
Bu, ortalama 85 kiloda olan bir yetişkin için önerilen günlük protein miktarının neredeyse yarısı. Bazı araştırmalar, düzenli güç veya dayanıklılık antrenmanı yapan kişilerin günde daha fazla protein tüketmelerinin faydalı olabileceğini öne sürüyor. Buna karşılık, benzer bir porsiyon çiftlik Atlantik somonu yaklaşık 206 kalori ve 22 gram protein içeriyor. Kas yapmanın yanı sıra protein, hücreleri onarmak, hastalıklarla savaşan antikorları yapmak ve sistemlerin çalışmasını sağlayan enzimleri üretmek için de gereklidir. Dr. Silver, “Tüm vücut proteinden inşa edilmiştir” diye ekledi.
Kalbiniz için daha faydalı
Dr. Bridges, tavuk göğsünde yüksek kolesterol ve kalp hastalığı için diğer risk faktörleriyle ilişkili olan doymuş yağ oranının çok düşük olduğunu söyledi. 100 gramlık bir porsiyonda sadece bir gram doymuş yağ vardır. Tavuk ayrıca, kalp sağlığını desteklediği gösterilen iki tür yağ olan oleik ve linoleik asitleri de mütevazı bir dozda içerir.
Dr. Bridges, diyetinize daha fazla tavuk eklemenin kalp hastalığı riskinizi azaltmayacağını, ancak tavuğu kırmızı ve işlenmiş etlerle (pastırma veya sosisli sandviç gibi) değiştirmenin azaltabileceğini vurguladı.
B vitaminleriyle dolu
Tavuk göğsü, niasin olarak da bilinen B3 vitamininin önerilen günlük miktarının yarısından fazlasını ve B6 vitamininin önerilen miktarının yüzde 70'inden fazlasını içerir. Dr. Silver, “Bu besinler bir sürü farklı şey yapıyor” dedi. Birincisi, beyin sağlığı için gerekliler. Silver, “Bunlar olmadan ruh halimizi, uykumuzu, dikkatimizi ve daha fazlasını düzenleyen kimyasallar olan dopamin, serotonin veya melatonin üretemeyiz. Hafıza için, öğrenmek için, kelimeleri ve bilgileri işlemek için onlara ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. Knoxville'deki Tennessee Üniversitesi'nde beslenme eğitmeni olan Lee Murphy, B vitaminlerinin DNA üretimi için de gerekli olduğunu ve gıdaların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olduğunu söyledi.
Nasıl tüketmek daha faydalı?
Dr. Bridges eğer seçeneğiniz varsa organik olanı almanın daha iyi olduğunu öneriyor. Dr. Bridges, bu tür tavukların biraz daha fazla faydalı yağ ve daha az doymuş yağ içerdiğine dair bazı kanıtlar olduğunu söyledi. Dr. Silver, tavuğun yemeye değer tek kısmının göğüs eti olmadığını da sözlerine ekledi. But ve baget gibi parçaları daha yağlı olmakla birlikte, B12 vitamini, demir ve çinko gibi bazı vitamin ve mineralleri daha yüksek oranda içerirler. Dr. Silver, tavuğun kalp sağlığına faydalarını korumak için fırın, ızgara, haşlama veya airfryer gibi daha az yağlı bir pişirme yönteminin kullanılmasını öneriyor.
"Forbes Life" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?