Tarifelerden çocuklar da nasibini aldı: Oyuncaklar pilsiz, sade, maliyet odaklı
ABD’de bu yıl tatil sezonuna girilirken oyuncak üreticileri maliyet baskısıyla ürün tasarımlarını yeniden şekillendiriyor. Çin’den ithal ürünlere uygulanan yüzde 30 oranındaki genel gümrük tarifesi, Hasbro ve Mattel gibi büyük üreticileri sadeleşmeye ve maliyetleri kısmaya zorluyor. Bu durum, aileleri oyuncakların yanı sıra artık ayrı pil alışverişine de yönlendiriyor.
Walmart, Target ve Amazon gibi perakende devlerine oyuncak tedarik eden üreticiler, mutfak setlerinden aksesuarları çıkarıyor, elektronik oyuncaklardan pilleri kaldırıyor, ambalajları küçültüyor ve makyajlı bebeklerde sadelik yoluna gidiyor. ABD Oyuncak Derneği’ne göre ülkede satılan oyuncakların yüzde 80’i Çin’den geliyor ve bu durum tarifelerin etkisini artırıyor.
Özellikler azaldı fiyatlar arttı
Eğitici oyuncaklar üreten Popular Playthings’in CEO’su Jason Cheung, yeni piyasaya sürmeyi planladıkları mıknatıslı pasta setini hem ertelediklerini hem de sadeleştirdiklerini açıkladı. “Başlangıçta sette iki tabak olacaktı, böylece iki çocuk aynı anda pasta yiyebilecekti. Şimdi biri servis yaparken diğeri yiyebilecek" dedi. Cheung ayrıca mıknatıs gücünün azaltıldığını, ambalajın ucuzlatıldığını ve fiyatta 29,99 dolardan 34,99 dolara artış yapıldığını belirtti.
Tatil döneminde oyuncaklar, ABD’deki en büyük harcama kalemlerinden biri. Adobe Analytics’in verilerine göre geçtiğimiz yıl oyuncaklara çevrim içi olarak 8,1 milyar dolar harcandı. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 5,8’lik bir artış anlamına geliyor.
Basic Fun! CEO’su Jay Foreman’a göre, oyuncakların yüzde 40’lık bölümü Amazon üzerinden satılıyor ve şirket, bu platformdan çekilme riskini alamıyor. Foreman, bazı elektronik oyuncaklardaki pillerin çıkarılması için perakendecilere seçenek sunduklarını, 2026’dan itibaren ambalajlarda da sadeleştirme planladıklarını söyledi. “Tüketici ya daha fazla ödeyecek ya da daha az değer elde edecek" ifadelerini kullandı.
Bazı şirketler üretimlerini Çin dışına taşımaya çalışıyor. Bratz ve L.O.L. Surprise! bebeklerinin üreticisi MGA Entertainment, tedarik zincirini başka ülkelere kaydırma çabasında. Ancak şirketin CEO’su Isaac Larian, bu tür maliyet düşürme adımlarının oyuncakların oyun değerini azaltabileceğine dikkat çekiyor: “Kutunun içindeki sihri yok edemeyiz. Fazla maliyet kesintisi oyuncakların cazibesini öldürür.”
Ambalajlar dönüşüyor
Hasbro gibi devler, Candy Land ve Operation gibi klasik kutu oyunlarını yeniden tasarlayarak ambalajı da oyunun bir parçası haline getiriyor. Bu tür “oynanabilir ambalajlar” maliyeti düşürmenin yaratıcı yollarından biri olarak görülüyor.
ECR4Kids ise Amazon’a bağımlı olan başka bir üretici. Şirketin yönetici ortağı Lee Siegel, Amazon’da sattıkları ürünlerin üzerinde büyük değişiklik yapamadıklarını, ancak bazı ürünlerde renk ve model seçeneklerini azaltarak ambalajları daha verimli hale getirdiklerini belirtti. Siegel, bu tür verimlilik çalışmalarını daha önce de düşündüklerini, ancak “şimdi artık başka seçeneğimiz yok” dedi.