Shake Shack'in kurucusu artık bir milyarder
Danny Meyer, New York'ta lüks restoranlar işleterek ün kazandı. Şimdi ise kitlelere fast food satarak milyar dolarlık bir servet yaptı.
29 Temmuz 2025, 09:50
Güncelleme: 29 Temmuz 2025, 16:09
Danny Meyer, Manhattan'da bir dizi başarılı lüks restoran açarak adını duyurdu. İlk olarak 1985 yılında, henüz 27 yaşındayken Union Square Cafe'yi açtı. Bunu Gramercy Tavern ve Eleven Madison Park izledi. Bu restoranlar onu ünlü yaptı ancak Meyer'in hamburger ve dondurulmuş krema üzerine süper başarılı yorumu olan Shake Shack'e yol açan şey, 2001 yılında halka açık bir parka fon sağlamak için açtığı bir sosisli sandviç standıydı. Şu anda 585 şubesi ve 1,3 milyar dolarlık cirosuyla Shake Shack bir fast food devi, Meyer ise son restoran sektörünün son milyarderi.
Meyer, Jersey Mike'ın Peter Cancro'su, Panda Express'in Andrew ve Peggy Cherng'i ve yakın zamanda Chipotle'ın kurucusu Steve Ells de dahil olmak üzere, servetlerini fast food'dan kazanan Amerikalı milyarderlerin giderek büyüyen listesine katıldı. Ells gibi Meyer de fast food alanında küreselleşmeden önce kaliteli yemek işine girmiş. Pan American havayollarında danışmanlık yapan bir babanın oğlu olan Meyer, babasının gidiş-dönüş 44 dolarlık uçak biletleri sayesinde dünya mutfağının tadını çıkararak büyümüş. Meyer Setting the Table adlı kitabında, “Üniversite yıllarım boyunca herhangi bir uzun hafta sonu için İtalya'ya uçmamayı göze alamazdım” diye yazdı.
1985 yılında, 27 yaşındayken Meyer ilk işyerini açtı: Union Square Cafe, lüks yemekleri gösterişsiz bir sıcaklık ve misafirperverlikle harmanlayan modern bir Amerikan restoranı. Kafe kısa sürede Manhattan'ın vazgeçilmezlerinden biri haline geldi ve bugün hala açık.
2000'li yılların başında Meyer, New York'un dört bir yanına yayılmış altı ünlü restorandan oluşan büyüyen bir portföye sahipti. Ayakta kalmak için halka açık bir meydanın ortasında bir sosisli sandviç arabası açmasına kesinlikle gerek yoktu. Ama o tam olarak bunu yaptı. Madison Square Park 2001 yılında bugün olduğu kadar güvenli değildi ve şehir Meyer'den parkı meşgul tutmak için yardım istemişti. Geçen yıl Forbes'a verdiği demeçte, “Amaç park için para toplamak... ve insanların sabahtan akşama kadar kullanmaları için bir neden sağlamaktı” dedi.
Ancak gelirinin bir kısmı Madison Square Park Conservancy'ye bağışlanan arabanın popülerliği hızla arttı: Meyer, Wharton Profesörü Adam Grant'a verdiği bir röportajda, “Bir sosisli sandviç arabasına misafirperverlik aşılayıp aşılayamayacağımızı görmek istedim... ve köşede kuyruklar vardı” dedi. Yine de arabayı Shake Shack adını verdiği kalıcı bir büfeye dönüştürmek için üç yıl ve Yukarı Batı Yakası'nda ikinci bir yer açmak için beş yıl daha bekledi. Forbes'a verdiği röportajda, “İronik bir şekilde, kuyruklar daha da uzadı. İşte o zaman üçüncü ve dördüncüyü planlamaya başladık” diye anlattı.
Meyer halka arz sırasında şirketin yüzde 20'sinden fazlasına sahipti ancak muhtemelen portföyünü çeşitlendirmek için düzenli hisse satışları yoluyla hissesini bugün yaklaşık yüzde 4'e düşürdü. Shake Shack'i rakiplerinden daha kaliteli burgerler sunan bir zincir olarak konumlandırdı.
Meyer ayrıca Union Square Hospitality Group'a bağlı stratejik bir büyüme sermayesi fonu olan Enlightened Hospitality Investments aracılığıyla çeşitlendirilmiş bir konaklama işletmeleri portföyüne yatırım yaptı. Bugün 23 lokasyonda faaliyet gösteren New York City kahve zinciri Joe'nun ve 2019'da American Express tarafından satın alınan rezervasyon uygulaması Resy'nin ilk yatırımcılarından biriydi.
2022 yılında Union Square Hospitality Group'un CEO'luğundan icra kurulu başkanlığına geçiş yaptı ve halen yönetiminde aktif olarak yer alıyor. Shake Shack'in 2010 yılından bu yana sürdürdüğü yönetim kurulu başkanlığı görevine devam ediyor. Geçen yıl Forbes'a söylediği gibi: Birden fazla Shake Shack]sahibi olmak asla bir hayal değildi.
Hisseleri geçen yıl yüzde 73 arttı
Forbes, 67 yaşındaki Meyer’in net servetinin en az 1 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor, bunun başlıca nedeni Shake Shack'in yükselen hisse senedi fiyatı. Zincirin hisseleri, güçlü finansal performans ve agresif genişleme stratejisi nedeniyle geçen yıl yüzde 73 artışla rekor seviyelere yakın işlem görüyor. Meyer, şu anda yaklaşık yarım milyar dolar değerinde 3,5 milyon hisseye sahip. Geçen on yıl içinde Shake Shack'teki hisselerini satarak yüz milyonlarca dolar daha kazandı. Ayrıca, Goldbelly ve kahve zinciri Joe gibi kazananlarla dolu geniş bir yatırım portföyüne ek olarak Union Square Hospitality Group altındaki restoranların da hala sahibi.Meyer, Jersey Mike'ın Peter Cancro'su, Panda Express'in Andrew ve Peggy Cherng'i ve yakın zamanda Chipotle'ın kurucusu Steve Ells de dahil olmak üzere, servetlerini fast food'dan kazanan Amerikalı milyarderlerin giderek büyüyen listesine katıldı. Ells gibi Meyer de fast food alanında küreselleşmeden önce kaliteli yemek işine girmiş. Pan American havayollarında danışmanlık yapan bir babanın oğlu olan Meyer, babasının gidiş-dönüş 44 dolarlık uçak biletleri sayesinde dünya mutfağının tadını çıkararak büyümüş. Meyer Setting the Table adlı kitabında, “Üniversite yıllarım boyunca herhangi bir uzun hafta sonu için İtalya'ya uçmamayı göze alamazdım” diye yazdı.
Sınavdan bir gece önce karar değiştirdi
Meyer, Trinity College'da siyaset bilimi okuduktan sonra hukuk fakültesine gitmeyi planladı. Üniversiteden sonra New York'a taşınan Meyer, LSAT sınavından bir gece önce amcası Elio ile akşam yemeğine çıktı. Meyer geçen ilkbaharda Forbes'a verdiği bir röportajda, gelecekteki kariyeri konusunda çok hevesli hissetmediğini ve Elio'nun onun kasvetli ruh halini fark ettiğini anlattı. Amcası, “Neden yapmak istemediğin bir şeyin peşinden koşasın ki?” diye sormuş. Meyer gerçekten ne yapmak istediğine dair hiçbir fikri olmadığını fark etti. Neyse ki amcası biliyordu ve “Hayatın boyunca hep restoranlardan ve yemeklerden bahsettiğini duydum. Tanrı aşkına bir restoran aç” dedi.1985 yılında, 27 yaşındayken Meyer ilk işyerini açtı: Union Square Cafe, lüks yemekleri gösterişsiz bir sıcaklık ve misafirperverlikle harmanlayan modern bir Amerikan restoranı. Kafe kısa sürede Manhattan'ın vazgeçilmezlerinden biri haline geldi ve bugün hala açık.
Michelin başarısı
İlk restoranının başarısına rağmen Meyer, daha sonra Shake Shack'te yapacağı gibi konsepti başka yerlerde de tekrarlamadı. Bunun yerine, mutfak portföyünü bir dizi çeşitlendirilmiş restoran teklifiyle genişletti: 1994 yılında daha rustik bir estetiğe sahip, loş ışıklı bir mekan olan Gramercy Tavern'i açtı ve kısa sürede kendisine ilk Michelin yıldızını kazandırdı. Ardından doksanlı yılların sonunda Eleven Madison Park'ı açarak üst düzey yemeklere daha fazla yöneldi ve üç Michelin yıldızı ile dünya çapında tanınırlık kazandı.2000'li yılların başında Meyer, New York'un dört bir yanına yayılmış altı ünlü restorandan oluşan büyüyen bir portföye sahipti. Ayakta kalmak için halka açık bir meydanın ortasında bir sosisli sandviç arabası açmasına kesinlikle gerek yoktu. Ama o tam olarak bunu yaptı. Madison Square Park 2001 yılında bugün olduğu kadar güvenli değildi ve şehir Meyer'den parkı meşgul tutmak için yardım istemişti. Geçen yıl Forbes'a verdiği demeçte, “Amaç park için para toplamak... ve insanların sabahtan akşama kadar kullanmaları için bir neden sağlamaktı” dedi.
Ancak gelirinin bir kısmı Madison Square Park Conservancy'ye bağışlanan arabanın popülerliği hızla arttı: Meyer, Wharton Profesörü Adam Grant'a verdiği bir röportajda, “Bir sosisli sandviç arabasına misafirperverlik aşılayıp aşılayamayacağımızı görmek istedim... ve köşede kuyruklar vardı” dedi. Yine de arabayı Shake Shack adını verdiği kalıcı bir büfeye dönüştürmek için üç yıl ve Yukarı Batı Yakası'nda ikinci bir yer açmak için beş yıl daha bekledi. Forbes'a verdiği röportajda, “İronik bir şekilde, kuyruklar daha da uzadı. İşte o zaman üçüncü ve dördüncüyü planlamaya başladık” diye anlattı.
2015’te halka açıldı
Shake Shack kısa sürede New York'ta sevilen bir uğrak yeri haline geldi. Meyer, 2015 yılında New York Borsası'nda halka açıldığında 16'dan fazla şehirde 66 lokasyona ulaşmıştı. Bugün Shake Shack, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 380 mağazanın sahibi ve işletmecisi ve 15'ten fazla ülkeye yayılmış bir franchise modeli altında ek 210 küresel lokasyona sahip. Zincir geçen yıl 1,3 milyar dolar gelir elde ederek 2023'e göre yüzde 15'lik bir artış gösterdi. Shack Shack uzun vadede şirket tarafından işletilen 1.500 mağazaya ulaşmayı planlıyor.Meyer halka arz sırasında şirketin yüzde 20'sinden fazlasına sahipti ancak muhtemelen portföyünü çeşitlendirmek için düzenli hisse satışları yoluyla hissesini bugün yaklaşık yüzde 4'e düşürdü. Shake Shack'i rakiplerinden daha kaliteli burgerler sunan bir zincir olarak konumlandırdı.
Meyer ayrıca Union Square Hospitality Group'a bağlı stratejik bir büyüme sermayesi fonu olan Enlightened Hospitality Investments aracılığıyla çeşitlendirilmiş bir konaklama işletmeleri portföyüne yatırım yaptı. Bugün 23 lokasyonda faaliyet gösteren New York City kahve zinciri Joe'nun ve 2019'da American Express tarafından satın alınan rezervasyon uygulaması Resy'nin ilk yatırımcılarından biriydi.
2022 yılında Union Square Hospitality Group'un CEO'luğundan icra kurulu başkanlığına geçiş yaptı ve halen yönetiminde aktif olarak yer alıyor. Shake Shack'in 2010 yılından bu yana sürdürdüğü yönetim kurulu başkanlığı görevine devam ediyor. Geçen yıl Forbes'a söylediği gibi: Birden fazla Shake Shack]sahibi olmak asla bir hayal değildi.