;
Arama

Patates sağlığa zararlı mı?

Patatesler kan şekerinde ani yükselmelere neden olmakla ünlüdür ancak bu tarz etkileri tamamen çeşidine ve hazırlanma şekline bağlı.

27 Nisan 2025, 11:11 Güncelleme: 27 Nisan 2025, 11:11

Çok sevilen bir sebze olmasına rağmen patates kan şekeri seviyesini yükselttiğine dair endişeler nedeniyle kötü bir üne sahip. Bu durum zaman içinde tekrarlanırsa diyabet riskini artırabilir. Leeds Üniversitesi Gıda ve Beslenme Okulu'ndan Dr. Christine Bosch, bunun tamamen patatesin türüne ve nasıl hazırladığına bağlı olduğu konusunda uyarıyor. Normal patatesler kan şekerinde tatlı patateslerden daha yüksek bir artışa neden olsa da önemli bir makro besin olan değerli bir karbonhidrat kaynağı olduğunu unutmamak gerek. Patates ayrıca lif ve polifenoller içerdiğinden sindirimi yavaşlatarak daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar.

Ancak tüm patatesler aynı değil. Mumsu türler, Maris Piper gibi çeşitlere kıyasla daha az kan şekeri artışına neden olur. Bosch, kabuğunun soyulmasının sağlık faydalarını azalttığına da dikkat çekiyor. Bosch, “150 gram patates yaklaşık 2 gram lif içerir ancak soyulduktan sonra bu 1 g'a düşer. Kabuk ayrıca daha yüksek konsantrasyonda polifenol içerir” bilgisini verdi.

Patatesleri pişirme ve servis etme şekli de sağlık üzerindeki etkilerini değiştiriyor. Daha çabuk şekere dönüşen gıdalar, kan şekerinde daha keskin artışlara neden olma eğiliminde. Örneğin patates püresi, kan şekerini kabuğu soyulmuş bütün patateslerden daha hızlı yükseltebilir.

Haşlayın ve soğumasını bekleyin


Bosch, daha düşük kan şekeri artışına neden olacak şekilde patates hazırlamak için bir ipucunun haşlamak ve soğumaya bırakmak olduğunu söyledi. Bosch’un önerisine göre ister soğuk ister yeniden ısıtılmış olarak yiyin, bu glisemik indeksi (gıdaları kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiklerine göre sıralayan indeks) yüzde 30-40 oranında düşürüyor. Araştırmalar, patatesi tek başına tüketmenin diyabet riskini gösteriyor. Ancak patatesi bol krema, tereyağı veya sıvı yağ ile pişirmenin olumsuz etkileri olabilir. Bosch, “Yine de aşırı yemezseniz sorun olmaz” diye ekledi.


"Forbes Life" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Başarılı bir kariyer için olmaz olmaz beş sabah rutini

    Başarılı bir kariyer için olmaz olmaz beş sabah rutini

  • Konfor alanının dışına çıkmak için 20 öneri

    Konfor alanının dışına çıkmak için 20 öneri

  • Dubai'deki en iyi beş gece brunch'ı

    Dubai'deki en iyi beş gece brunch'ı

  • Etkili sosyal medya pazarlaması için ipuçları

    Etkili sosyal medya pazarlaması için ipuçları

  • Daha etkili bir lider olmak için yapay zeka nasıl kullanılır?

    Daha etkili bir lider olmak için yapay zeka nasıl kullanılır?

  • TÜİK ilk kez Aktif Yaşlanma Endeksi'ni yayımladı: Türkiye sondan ikinci sırada

    TÜİK ilk kez Aktif Yaşlanma Endeksi'ni yayımladı: Türkiye sondan ikinci sırada

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Türk Milyarderler