;
Arama

Nvidia ve Foxconn’dan Tayvan’da yapay zeka fabrikası ortaklığı

Nvidia ve Foxconn Tayvan'da süper bilgisayar için bir yapay zeka fabrikası kuracaklarını duyurdu. Nvidia'nın en yeni Blackwell GPU'larından 10 bin tanesini ve Foxconn'un bir yan kuruluşunun yapay zeka altyapısını kullanan süper bilgisayar, TSMC de dahil olmak üzere Tayvanlı araştırmacılara ve işletmelere yardımcı olacak.

20 Mayıs 2025, 10:03
Nvidia ve Foxconn’dan Tayvan’da yapay zeka fabrikası ortaklığı
Nvidia Ceo'su Jensen Huang

Milyarder Jensen Huang'ın yarı iletken tasarım devi Nvidia ve milyarder Terry Gou'nun fason elektronik üreticisi Hon Hai Technology Group (Foxconn), en son yapay zeka teknolojileri için küresel yarışın yoğunlaştığı bir ortamda, süper bilgisayar için bir yapay zeka fabrikası kurmak amacıyla Tayvan hükümeti ile ortaklık kuracaklarını açıkladı.

Yapay zeka süper bilgisayarını geliştirmek için Nvidia, şirketin yeni nesil GB300 sistemlerinin bir parçası olan ve üretken yapay zeka için dünyanın en gelişmiş çipleri olan 10.000 Blackwell GPU tedarik ederken Foxconn, Nvidia bulut ortağı olarak yan kuruluşu Big Innovation Company aracılığıyla yapay zeka altyapısı sağlayacak. Ortaya çıkan süper bilgisayar, Tayvan Ulusal Bilim ve Teknoloji Konseyi ve milyarder Morris Chang'ın Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) şirketi de dahil olmak üzere araştırmacılar ve işletmeler için yapay zeka hesaplama kullanılabilirliğini önemli ölçüde artırmayı amaçlıyor.

“Yeni bir sanayi devrimini ateşledi”


Nvidia'nın kurucu ortağı ve CEO'su Huang yaptığı açıklamada, “Yapay zeka yeni bir sanayi devrimini ateşledi, bilim ve endüstri dönüşecek. Tayvan'ın yapay zeka altyapısını oluşturmaya yardımcı olmak ve TSMC ile diğer önde gelen şirketleri yapay zeka ve robotik çağında inovasyonu ilerletmek için desteklemek üzere Foxconn ve Tayvan ile ortaklık yapmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu. 

Genellikle bilgi işlemin geleceği olarak faturalandırılan yapay zeka süper bilgisayarları, GPU'lar ve TPU'lar gibi yüz binden fazla işlemci çekirdeğinden oluşan özel donanımlarla destekleniyor. Yüksek hızlı ağlarla birbirine bağlanan bu işlemciler, büyük miktarlarda veri üzerinde hesaplamalar yapmak için paralel olarak çalışabilir. Öne çıkan örneklerden biri Hewlett Packard Enterprise'ın (HPE) saniyede bir kentilyon hesaplama yapabilen Frontier süper bilgisayar (Samanyolu galaksisindeki yıldız sayısından bir milyon kat daha fazla).

“Dünya için yeni nesil çözümler sağlıyoruz”


Açıkça yapay zeka iş yükleri için tasarlanmamış olsa da Frontier, bilim insanlarının nükleer reaktörlerin ömürlerini modellemek veya elementlerdeki atom altı parçacıkların etkileşimlerini simüle etmek gibi karmaşık yapay zeka destekli görevleri tamamlamalarına yardımcı olabilir. TSMC Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su C.C. Wei yaptığı açıklamada, “Gelişmiş yapay zeka altyapısından yararlanarak, yarı iletken teknolojisindeki atılımları hızlandırmak için araştırmacılarımızı güçlendiriyor, müşterilerimiz ve dünya için yeni nesil çözümler sağlıyoruz. Bu yapay zeka fabrikasından yararlanmak, yapay zeka odaklı inovasyonun sınırlarını zorlama kararlılığımızı pekiştiriyor” dedi. 

Yapay zekalı süper bilgisayar işbirliği, Apple'ın en büyük tedarikçisi olan Foxconn'un Çin üretimine olan bağımlılığını azaltmaya çalışırken Nvidia ile başka girişimler başlattığı bir döneme denk geliyor. Tayvan'da her yıl düzenlenen Computex elektronik ticaret fuarı ve konferansı öncesinde, Tayvan'daki tesislerde hastane personelinin ilaç ve numune taşımasına yardımcı olmayı amaçlayan Nvidia hızlandırmalı hemşirelik robotu Nurabot'un piyasaya sürüldüğünü duyurdu. 

Geçen hafta çarşamba Foxconn, milyarder Shiv Nadar'ın BT donanım devi HCL Group ile kuzeydeki Uttar Pradesh eyaletinde 37 milyar rupilik (435 milyon dolar) bir yarı iletken fabrikası kurmak üzere ortak bir girişim için Hindistan kabinesinden onay aldı. Kabine brifinginde duyurulan yeni tesisin 2027 yılına kadar faaliyete geçmesi planlanıyor. Yarı iletken tedarik zincirindeki birçok kilit oyuncuya ev sahipliği yapan Tayvan, uzun zamandır dünyanın yarı iletkenlerinin çoğunu tedarik ediyor. Dünyanın en büyük yarı iletken dökümhanesi olan TSMC'nin yanı sıra, diğer önde gelen şirketler arasında milyarder Tsai Ming-kai'nin hem üretken hem de uç yapay zeka için çipler tasarlayan Mediatek'i ve milyarder Archie Hwang'ın gelişmiş mikroişlemciler yapmak için kullanılan optoelektronik ekipman konusunda uzmanlaşmış Hermes-Epitek'i bulunuyor.


"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Xiaomi’den çip atağı: 10 yılda 6,9 milyar dolar yatırım

    Xiaomi’den çip atağı: 10 yılda 6,9 milyar dolar yatırım

  • Avrupa'da teknoloji sektörü neden büyümüyor?

    Avrupa'da teknoloji sektörü neden büyümüyor?

  • Apple yapay zekayı neden hala çözemedi?

    Apple yapay zekayı neden hala çözemedi?

  • Google’dan yapay zekaya nükleer destek

    Google’dan yapay zekaya nükleer destek

  • Nvidia kuantum bilişimine yöneliyor

    Nvidia kuantum bilişimine yöneliyor

  • Elon Musk’ın Tesla robotaksi uygulaması neden riskli?

    Elon Musk’ın Tesla robotaksi uygulaması neden riskli?

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Nilgün Balcı Çavdar, Erkan Kızılocak, Cem Cemal Pekin, Nuray Tarhan

    En zengin 100 Türk


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?